Zvěřinové hody

Patříte-li k milovníkům zvěřiny, přijdou vám určitě vhod chutné a osvědčené recepty na úpravu masa z divočáka nebo srnčího. Dáte si steak, nebo raději gulášek?

Kančí guláš

  • 1 kg masa z divočáka (krkovice)
  • 200 ml oleje
  • 1 balíček divokého koření
  • 1 lžíce prolisovaného česneku
  • kosti na vývar
  • 1 celer
  • 2 kořenové petržele
  • 2 mrkve
  • 4 ks bobkového listu
  • 1 lžíce nového koření
  • 1 lžíce sádla
  • 200 g slaniny
  • 500 g cibule
  • mletá červená paprika
  • 500 ml červeného vína
  • 1 sklenička brusinkového kompotu
  • 1 lžíce másla
  • 3 plátky citronu
  • sůl, pepř

Maso nakrájejte den předem na kostky a naložte do marinády z oleje, česneku a divokého koření. Z kostí a části kořenové zeleniny, bobkového listu a nového koření uvařte vývar.

Na sádle osmahněte na kostičky nakrájenou slaninu a cibuli, pak přidejte maso. Nechte zatáhnout, zasypte červenou paprikou, rychle osmahněte a podlijte vývarem. nechte dusit do změknutí masa a průběžně podlévejte vývarem, dvakrát podlijte červeným vínem.

V jiném hrnci osmažte na másle na kostičky nakrájenou mrkev, petržel a celer. Podlijte vodou a zvolna vařte. Když je zelenina měkká, propasírujte ji přes síto a vložte k masu ve chvíli, když už je takřka hotové. Ještě zvolna povařte, přidejte skleničku brusinkového kompotu.

Na závěr přidejte citronové máslo: ve lžíci rozpuštěného másla osmažte tři kolečka citronu, po vyjmutí ochucené máslo vlijte do guláše. Na závěr osolte a opepřete podle chuti. Podávejte s chlebem nebo knedlíkem.

 


Srnčí steak

  • 400 g srnčí kýty
  • jalovec (drcený)
  • čerstvě mletý pepř
  • sůl
  • olej
  • 100 ml červeného vína
  • citron
Maso nakrájejte na plátky asi 2 cm vysoké, potřete je lehce olejem a posypte drceným jalovce a pepřem. Nechte hodinu odležet při pokojové teplotě. Odležené a marinované maso zprudka opečte na pánvi z obou stran a pak je asi na 7 minut nechte dopéct v troubě předem rozehřáté na 180 °C. Do pánve, ve které jste opékali steaky, nalijte červené víno, přidejte trochu citronové šťávy a krátce povařte. Steaky podávejte přelité trochou omáčky s vařeným či opečeným bramborem nebo jinou oblíbenou přílohou.

 


Text: red; foto Shutterstock

Další články

Domácí kosmetika pro krásu a zdraví

Domácí kosmetika pro krásu a zdraví

Na podzim a v zimě je důležité věnovat zvláštní péči naší pokožce a vlasům, které mohou trpět v důsledku nízkých teplot, suchého vzduchu a větru. Naštěstí nemusíte utrácet za drahou kosmetiku – mnoho z toho, co potřebujete, najdete přímo ve své kuchyni.

Celý článek