Zvěřinové hody
Kančí guláš
- 1 kg masa z divočáka (krkovice)
- 200 ml oleje
- 1 balíček divokého koření
- 1 lžíce prolisovaného česneku
- kosti na vývar
- 1 celer
- 2 kořenové petržele
- 2 mrkve
- 4 ks bobkového listu
- 1 lžíce nového koření
- 1 lžíce sádla
- 200 g slaniny
- 500 g cibule
- mletá červená paprika
- 500 ml červeného vína
- 1 sklenička brusinkového kompotu
- 1 lžíce másla
- 3 plátky citronu
- sůl, pepř
Maso nakrájejte den předem na kostky a naložte do marinády z oleje, česneku a divokého koření. Z kostí a části kořenové zeleniny, bobkového listu a nového koření uvařte vývar.
Na sádle osmahněte na kostičky nakrájenou slaninu a cibuli, pak přidejte maso. Nechte zatáhnout, zasypte červenou paprikou, rychle osmahněte a podlijte vývarem. nechte dusit do změknutí masa a průběžně podlévejte vývarem, dvakrát podlijte červeným vínem.
V jiném hrnci osmažte na másle na kostičky nakrájenou mrkev, petržel a celer. Podlijte vodou a zvolna vařte. Když je zelenina měkká, propasírujte ji přes síto a vložte k masu ve chvíli, když už je takřka hotové. Ještě zvolna povařte, přidejte skleničku brusinkového kompotu.
Na závěr přidejte citronové máslo: ve lžíci rozpuštěného másla osmažte tři kolečka citronu, po vyjmutí ochucené máslo vlijte do guláše. Na závěr osolte a opepřete podle chuti. Podávejte s chlebem nebo knedlíkem.
Srnčí steak
- 400 g srnčí kýty
- jalovec (drcený)
- čerstvě mletý pepř
- sůl
- olej
- 100 ml červeného vína
- citron