Zvěřinové hody

Patříte-li k milovníkům zvěřiny, přijdou vám určitě vhod chutné a osvědčené recepty na úpravu masa z divočáka nebo srnčího. Dáte si steak, nebo raději gulášek?

Kančí guláš

  • 1 kg masa z divočáka (krkovice)
  • 200 ml oleje
  • 1 balíček divokého koření
  • 1 lžíce prolisovaného česneku
  • kosti na vývar
  • 1 celer
  • 2 kořenové petržele
  • 2 mrkve
  • 4 ks bobkového listu
  • 1 lžíce nového koření
  • 1 lžíce sádla
  • 200 g slaniny
  • 500 g cibule
  • mletá červená paprika
  • 500 ml červeného vína
  • 1 sklenička brusinkového kompotu
  • 1 lžíce másla
  • 3 plátky citronu
  • sůl, pepř

Maso nakrájejte den předem na kostky a naložte do marinády z oleje, česneku a divokého koření. Z kostí a části kořenové zeleniny, bobkového listu a nového koření uvařte vývar.

Na sádle osmahněte na kostičky nakrájenou slaninu a cibuli, pak přidejte maso. Nechte zatáhnout, zasypte červenou paprikou, rychle osmahněte a podlijte vývarem. nechte dusit do změknutí masa a průběžně podlévejte vývarem, dvakrát podlijte červeným vínem.

V jiném hrnci osmažte na másle na kostičky nakrájenou mrkev, petržel a celer. Podlijte vodou a zvolna vařte. Když je zelenina měkká, propasírujte ji přes síto a vložte k masu ve chvíli, když už je takřka hotové. Ještě zvolna povařte, přidejte skleničku brusinkového kompotu.

Na závěr přidejte citronové máslo: ve lžíci rozpuštěného másla osmažte tři kolečka citronu, po vyjmutí ochucené máslo vlijte do guláše. Na závěr osolte a opepřete podle chuti. Podávejte s chlebem nebo knedlíkem.

 


Srnčí steak

  • 400 g srnčí kýty
  • jalovec (drcený)
  • čerstvě mletý pepř
  • sůl
  • olej
  • 100 ml červeného vína
  • citron
Maso nakrájejte na plátky asi 2 cm vysoké, potřete je lehce olejem a posypte drceným jalovce a pepřem. Nechte hodinu odležet při pokojové teplotě. Odležené a marinované maso zprudka opečte na pánvi z obou stran a pak je asi na 7 minut nechte dopéct v troubě předem rozehřáté na 180 °C. Do pánve, ve které jste opékali steaky, nalijte červené víno, přidejte trochu citronové šťávy a krátce povařte. Steaky podávejte přelité trochou omáčky s vařeným či opečeným bramborem nebo jinou oblíbenou přílohou.

 


Text: red; foto Shutterstock

Další články

Boží milosti

Boží milosti

Čím v pondělí odměnit koledníky, samozřejmě kromě krásně malovaných vajec? Usmažte jim křehké a lahodné boží milosti. Vyzkoušejte starý recept z kuchařky po prababičce.

Celý článek

Šlehačkový beránek

Šlehačkový beránek

Nadýchaný vláčný beránek patří k ozdobám velikonočního stolu, tradičně podávaným na Bílou sobotu. Upečte si ho podle osvědčeného receptu, ve kterém nesmí chybět šlehačka.

Celý článek

Romantické menu

Romantické menu

Plánujete připravit své drahé polovičce sváteční večeři? Inspirujte se naším romantickým menu, které je nejen krásné na pohled, ale i plné lákavých chutí a vůní.

Celý článek

Co dělat, když se pes ztratí?

Co dělat, když se pes ztratí?

Ztráta psa je pro každého majitele noční můrou a pro samotného mazlíčka stresující situací. Statistiky ukazují, že více než třetina psů se během svého života ztratí, což je alarmující skutečnost, kterou bychom neměli podceňovat. Jak můžeme tomuto problému předejít a co dělat v situaci, kdy už dojde na nejhorší?

Celý článek