Znamenité králičí
Králík na česneku
Budete potřebovat
- 1 celého králíka, naporcovaného
- 1 palici česneku
- sůl, pepř podle chuti
- 3 lžíce másla, rozpuštěného
- 150 g slaniny v celku, na kostičky
- 1 větší červenou cibuli, na kolečka
- pár snítek tymiánu
- smetanový špenát a brambory k podávání
1 Králíka očistěte, potřete rozmělněným česnekem, osolte a opepřete. Pak každou porci důkladně potřete máslem, uložte do pekáčku, zasypte slaninou a cibulí a dejte přes noc do chladu.
2 Pak podlijte vodou a při 180 °C pečte asi dvě hodiny. Podlévejte výpekem. Ke konci odklopte a dopečte dozlatova.
3 Králíka podávejte se smetanovým špenátem a brambory.
Králík na víně
Budete potřebovat
- 1 celého králíka
- čerstvě namletý pepř
- 150 g plnotučné hořčice
- 4 cibule, nakrájené na kolečka
- 3 kuličky nového koření
- 3 kuličky jalovce
- 3 snítky rozmarýnu
- 125 g přepuštěného másla
- 200 ml zeleninového vývaru
- 250 ml suchého červeného vína
- čerstvý tymián
- bramborové krokety nebo chlupaté knedlíky k podávání
1 Králíka naporcujte na šest kusů. Každý důkladně ze všech stran opepřete, potřete silnou vrstvou hořčice a uložte do pekáčku. Zasypte kolečky cibule, novým kořením a jalovcem, přidejte rozmarýn. Přelijte přepuštěným máslem a nechte v chladu (lednici) uležet minimálně dva dny.
2 Po dvou dnech podlijte zeleninovým vývarem, přiveďte k varu, stáhněte plamen a pod pokličkou hodinu duste. Maso jednou obraťte. Poté odklopený pekáč dejte do trouby předehřáté na 180 °C a pečte hodinu a půl, nebo dokud maso zcela nezměkne. Během pečení maso obracejte a podlévejte.
3 Maso vyjměte z pekáče a uchovejte v teple. Do výpeku s cibulí přilijte víno a za stálého míchání chvíli vařte. Zjemněte máslem a podle chuti dosolte. Maso vraťte do sosu – podávejte společně, ozdobené tymiánem, ideálně s bramborovými kroketami nebo chlupatým knedlíkem.
Králík na smetaně
Budete potřebovat
- 600 g králičího masa
- 50 g uzené slaniny
- 2 lžíce octa sůl pepř
- 1 petržel
- 4 mrkve
- 200 g celeru
- 1 cibuli
- 1 lžíci cukru
- 80 g másla
- 250 ml kysané smetany
- 2 kuličky nového koření
- 2 kuličky pepře
- bobkový list
- citronovou šťávu
- cukr
- 2 lžíce hladké mouky
1 Králíka naložte den předem. Maso omyjte, osušte, vložte do pekáče, osolte, opepřete a obložte ho plátky slaniny. Přidejte nakrájenou zeleninu a cibuli, koření, ocet a cukr. Maso nechte odležet.
2 Druhý den přidejte máslo a za neustálého podlévání maso pečte, až změkne. Potom maso vyjměte, vyberte koření, zeleninu propasírujte. Přilijte smetanu, zahustěte moukou a chvíli povařte. Nakonec omáčku trochu oslaďte a okyselte citronovou šťávou.
3 Podávejte s houskovým nebo karlovarským knedlíkem.