foto: Shutterstock
Žluťoučké léčivé pampelišky
Pampeliškové želé
- 100 g květů pampelišky
- 500 ml vody
- 600 g želírovacího cukru
- 2 lžíce citronové šťávy
Pampeliškové květy očistěte a zalijte převařenou vodou. Nechte louhovat do vychladnutí (a poté třeba i v lednici přes noc). Pak výluh přeceďte, vmíchejte do něj želírovací cukr a citronovou šťávu a 4 minuty ho povařte. Ještě horké želé nalijte do čistých zavařovacích skleniček a ihned je uzavřete. Na chvíli je otočte víčkem dolů, aby se víčka dobře chytla.
foto: Shutterstock
Pampeliškový sirup se zázvorem
- 8 hrstí květů pampelišky (asi 200 ks)
- 1 l vody
- 1 kg třtinového cukru
- 2 citrony (chemicky neošetřené)
- 100 g očištěného zázvoru
- 2 lžíce kyseliny citronové
V horké převařené vodě rozpusťte cukr a kyselinu citronovou. Květy pampelišky očistěte a namočte do vody, přidejte citrony nakrájené na tenké plátky a zázvor nastrouhaný najemno nebo nakrájený na tenké plátky. Přikryjte pokličkou a nechte v chladu 24 hodin macerovat. Druhý den směs sceďte přes sítko nebo gázu. Sirup přiveďte k varu a asi 15 minut povařte. Odeberte případnou pěnu a horký sirup nalijte do sterilizovaných a ohřátých lahví. Lahve důkladně uzavřete víčky a asi na 20 minut položte naležato.
foto: Shutterstock