Foto: Shutterstock
Zářivá chuť podzimu
Dýňové skořicové rolky
Budete potřebovat:
- 1/2 šálku mléka
- 1/4 šálku másla
- 1 balení instantního droždí
- 3 a 1/2 šálku hladké mouky
- 1/4 šálku cukru
- 1 lžíci perníkového koření
- 1/2 lžičky soli
- 3/4 šálku dýňového pyré (z upečené rozmačkané dýně)
- 1 vejce
Na náplň:
- 1/4 šálku másla
- 1/2 šálku cukru
- 1 lžičku mleté skořice
- 1 lžíci perníkového koření
Na polevu:
- 1/2 šálku smetanového sýra typu Lučina
- 3 lžíce másla
- 1 lžičku vanilkového extraktu
- 1 šálek moučkového cukru
- 1/4 šálku javorového sirupu nebo medu
Postup:
Zahřejte mléko a rozpusťte v něm máslo. V misce smíchejte 3 šálky mouky, droždí, cukr, koření a sůl. Do jiné mísy nalijte teplé mléko s máslem, přidejte moučnou směs, dýňové pyré a vejce. S pomocí mixéru smíchejte. Pak přidávejte po lžících zbývající mouku a vypracujte těsto. Vytvarujte ho do koule a nechte 10 minut odpočívat. Mezitím si připravte skořicovou náplň smícháním cukru, skořice a koření.
Rozválejte odpočinuté těsto na velký obdélník. Potřete ho máslem, posypte skořicovou náplní a srolujte. Nakrájejte ho na 12 koleček. Rolky vyskládejte do zapékací mísy a nechte je v ní na teplém místě 25 minut kynout. Poté vložte do trouby předehřáté na 175 °C a pečte 15–20 minut dozlatova.
Ještě horké rolky potřete polevou ze smetanového sýra, másla, vanilkového extraktu, moučkového cukru a javorového sirupu nebo medu. Podávejte teplé.
Další recepty najdete v zářijovém vydání tištěné Rozmarýny. Náš časopis si můžete zakoupit na www.casopisyknihy.cz nebo v elektronické podobě na www.digiport.cz.