Zimní moučníky
Tvarohový makovec
Doba přípravy: 45 minut
Počet porcí: 12
Na těsto:
- 6 vajec (žloutky a bílky zvlášť)
- 250 g cukru
- 200 ml oleje
- 250 g tvarohu ve vaničce
- 100 ml mléka
- 250 g polohrubé mouky
- 1 prášek do pečiva
- 200 g mletého máku
Na polevu:
- 1 lžíci citronové šťávy
- 1 lžíci horké vody
- 100 g moučkového cukru
1 Žloutky vyšlehejte s cukrem, přidejte olej, tvaroh a mléko a stále šlehejte. Vařečkou přimíchejte mouku s práškem do pečiva a mákem, nakonec sníh z bílků. Rozetřete na plech potažený pečicím papírem a pečte asi 30 minut na 180 °C.
2 Vychladlý moučník pokapejte nebo potřete polevou připravenou z moučkového cukru, citronové šťávy a horké vody.
Brusinkové muffiny
Doba přípravy: 45 minut
Počet porcí: 8
- 2 šálky hladké mouky
- 2 lžičky kypřícího prášku
- 2 šálky čerstvých brusinek
- 1/2 šálku mandlových lupínků
- 1/4 šálku másla pokojové teploty
- 1 šálek cukru
- 1/2 šálku mléka
- 2 vejce
- 1/4 lžičky soli
1 Utřete máslo s cukrem, po jednom vmíchejte vejce, po troškách přidávejte mouku. Přisypte sůl, vmíchejte mléko, a nakonec zapracujte část mandlových lupínků a brusinky.
2 Do formy na muffiny vložte papírové košíčky a každý naplňte těstem do tří čtvrtin. Navrchu těsto posypte zbylými mandlovými lupínky. Pečte 25 minut v troubě předehřáté na 180°C.
Strouhaný jablečný koláč
Doba přípravy: 70 minut
Počet porcí: 12
- 100 g másla
- 3/4 šálku cukru
- 2 vejce
- 3 šálky hladké mouky
- 1 prášek do pečiva
- 50 ml oleje
- 200 ml domácí zavařeniny
- 2 velká jablka
1 Změklé máslo utřete s cukrem, postupně přidejte vejce a zapracujte mouku s práškem do pečiva. Asi 1/3 těsta oddělte a dejte chladit do mrazničky. Zbytek rozprostřete na vyšší plech potažený pečicím papírem.
2 Těsto potřete oblíbenou domácí zavařeninou a poklaďte oloupanými jablky nakrájenými na drobné kousky. Zbytek těsta vyjměte z mrazničky a nastrouhejte na vrstvu jablek. Pečte při 180 °C asi 40 minut, dokud povrch koláče nezezlátne.
Makový cop
Doba přípravy: 120 minut
Počet porcí: 8
Na těsto:
- 1 kostka droždí
- 1/4 šálku cukru
- 300 g hladké mouky
- 1/4 šálku mléka
- špetku soli
- 2 vejce
- 80 g másla
Na náplň:
- 100 g mletého máku
- 2 lžíce cukru
- 1 vanilkový cukr
- 1/2 lžíce oleje
- 1 lžíci rumu
- smetanu podle potřeby
1 Mák, cukr, vanilkový cukr, olej a rum zahřejte, pode potřeby přidejte smetanu. Přiveďte k varu a pak ihned stáhněte z ohně.
2 Do vlažného mléka rozdrobte droždí, přidejte trochu cukru, mouky a nechte vzejít kvásek. Do mouky se solí přidejte rozpuštěné máslo, vejce a cukr. Vmíchejte kvásek, vypracujte těsto a nechte 40 minut kynout. Pak ho vyválejte do čtverce, potřete makovou náplní a srolujte. Dejte na 10 minut do mrazničky.
3 Ostrým nožem ji pak podélně rozpulte, ale na jednom konci nedořízněte až do kraje. Obě poloviny pak spleťte do copu a na konci přitiskněte. Nechte ještě asi půl hodiny kynout a pak pečte asi 40 minut při 170 °C dozlatova.