Zelné dobroty s tradicí
Slezský bigos
Doba přípravy: 120 minut
Počet porcí: 6
- 500 g hovězího masa
- 500 g vepřového masa
- 300 g kuřete nebo krůty
- 1 menší hlávka bílého zelí
- 4 cibule
- 1 šálek sušených hub
- 2 lžíce sádla
- 500 g kysaného zelí
- bobkový list
- ocet, cukr, sůl a kmín
- 100 g slaniny
- sůl, mletý pepř
- 1–2 nožičky oblíbené klobásy
1 Maso nakrájejte na kostky, pokrájejte hlávku zelí a všechnu cibuli. Namočte houby. Jednu cibuli zpěňte na lžíci sádla a na ní dejte dusit kysané zelí s bobkovým listem. V dalším kastrolu zpěňte na druhé lžíci sádla druhou cibuli. Zalijte hrnkem vody, přidejte ocet, cukr, kmín, sůl a pokrájené zelí. Dejte také dusit.
2 Ve třetím kastrolu na sucho osmahněte slaninu, přidejte zbylé dvě cibule a trochu sádla. Pak vložte hovězí maso a opečte ho. Okořeňte kmínem a přilijte houby i s tekutinou. Přikryté duste asi půl hodiny, přidejte vepřové, až se zatáhne, pak drůbeží maso. Okořeňte a osolte podle vlastní chuti.
3 Pomalu duste do změknutí, klobásku pokrájenou na půlkolečka přimíchejte do hotového masa a do masové směsi vmícháme postupně obě zelí. Podávejte s chlebem.
Slovenská kapustnica
Doba přípravy: 90 minut
Počet porcí: 6
- 400 g uzených žeber
- 2 balíčky kysaného zelí
- 2 brambory
- klobása
- sušené houby
- kmín
- pepř, sůl, nové koření, bobkový list, majoránka, sladká paprika
- 1 cibule
- olej
- 3 lžíce hladké mouky
- mouka
- 4 stroužky česneku
1 Uzená žebra uvařte ve vodě doměkka, uvařená je vyjměte a do uzeného vývaru dejte vařit pokrájené zelí, na kostičky nakrájené brambory a klobásu. Přilijte vodu do 3/4 hrnce. Vše vařte doměkka, zhruba v polovině vaření přidejte houby a veškeré koření, včetně špetky soli.
2 Mezitím oberte z žeber uvařené maso a nakrájejte ho na malé kousky. Na pánvi na oleji zpěňte cibuli, orestujeme ji dozlatova a pak k ní přidejte nakrájené maso. Vše chvíli restujte a pak směs přidejte do polévky. Ještě chvíli vařte, a nakonec polévku jemně zahustěte moukou a trochou vody.
3 Vařte ještě asi 10 minut, poté stáhněte z ohně, dochuťte utřeným česnekem a podle chuti přisolte. Podávejte s čerstvým chlebem.
Dušené kysané zelí s uzeným masem
Doba přípravy: 90 minut
Počet porcí: 6
- 1 kg kysaného zelí
- 800 g uzené krkovice s kostí
- 2 cibule
- 2 středně velké brambory
- 2 polévkové lžíce sádla
- sůl
- pepř
1 Do velkého (pětilitrového) hrnce vložte uzené maso a zasypte ho okapaným nepropláchnutým kysaným zelím. Podlijte 100 ml vody a nechte pomalu společně dusit, dokud maso nezměkne (aspoň 1 hodinu).
2 Na sádle osmažte nakrájenou cibuli dozlatova. Měkké maso vyndejte z hrnce a nechte vychladnout. Do měkkého zelí nastrouhejte najemno obě syrové brambory, promíchejte a nechte dusit asi 5 minut (míchejte). Přidejte usmaženou cibuli a podle chuti osolte a opepřete.
3 Maso z jedné třetiny rozkrájejte na menší kousky a přidejte je k zelí. Zbytek masa nakrájejte na plátky a položte je na hotové zelí. podávejte s bramborovými knedlíky.