Zdraví z jarní zeleniny

Dopřejte svému tělu vitaminy a energii z čerstvé jarní zeleniny. Je lahodná, na jaře snadno dostupná, a tak ji můžete do svého jídelníčku zařadit každý den na nejrůznější způsob.


Chřestový krém

Budete potřebovat

  • 500 g bílého chřestu
  • 4 výhonky zeleného chřestu
  • sůl
  • pepř
  • 1/4 lžičky cukru
  • 2 lžíce hladké mouky
  • 4 lžíce másla
  • 2 žloutky
  • muškátový oříšek
  • 125 ml smetany ke šlehání
  • pažitku, petrželku

 

Chřest omyjte, bílý oloupejte celý, u zeleného jen spodní třetinu a odřízněte dřevnaté části. Slupky a odřezky vařte 20 minut zhruba v 700 ml osolené vody a pak sceďte. Chřest nakrájejte nadrobno a povařte 8 minut v připraveném vývaru. Uvařený chřest vyjměte, na másle krátce osmahněte mouku, zalijte vývarem a přiveďte k varu. Povařte 15 minut, odstavte z ohně, v polévce rozšlehejte žloutky, dochuťte solí, pepřem a muškátovým oříškem. Vložte chřest, přidejte napůl ušlehanou smetanu, rozmíchejte a již nevařte. Polévku podávejte posypanou nasekanou petrželkou či pažitkou.

 

 


Pomazánka s ředkvičkami

Budete potřebovat

  • 1 svazek červených ředkviček
  • 150 g čerstvého sýra (např. Lučiny)
  • 1 lžíci másla
  • 100 g nastrouhaného ovčího sýra
  • pažitku
 

Ředkvičky omyjte, nahrubo nastrouhejte a když pustí šťávu, vymačkejte je přes cedník nebo přes plátno. dejte je do misky, přidejte čerstvý sýr a nastrouhaný ovčí sýr, máslo a pažitku. Solit nemusíte, ovčí sýr je slaný dost. Zamíchejte a podávejte na čerstvém pečivu s kolečky ředkviček.

 

 


Salát s ředkvičkami a medvědím česnekem

Budete potřebovat

  • 1 hlávkový salát
  • 1 svazek ředkviček
  • 1 okurka
  • 1 svazek medvědího česneku
  • 1 svazek jarní cibulky
  • čerstvou petrželovou nať
  • vejce

Na zálivku:

  • 2–3 lžíce citronové šťávy
  • 3 lžičky medu
  • olivový olej
  • sůl, pepř

 

V misce smíchejte med, citronovou šťávu, olej, sůl a pepř a metličkou směs vyšlehejte do konzistence emulze. Zeleninu omyjte, salátové listy natrhejte, ředkvičky, okurku, jarní cibulku a medvědí česnek nakrájejte, petrželku nasekejte nadrobno. Salát promíchejte a zalijte zálivkou těsně před podáváním. Můžete jej také servírovat s natvrdo uvařeným vejcem.

 

 


Obalované kedlubny

Budete potřebovat

  • 1 větší kedlubnu
  • 2 vejce (žloutky)
  • 2–3 lžíce vody
  • 2–3 lžíce hladké mouky
  • kukuřičnou strouhanku na obalení
  • olej
  • sůl

 

Kedlubnu očistěte a nakrájejte na plátky silné 1,5 cm. Uvařte je v osolené vodě asi 5 minut od doby varu. Žloutky smíchejte s vodou a hladkou moukou, aby vzniklo řidší těstíčko, a plátky kedlubny do něj namočte a pak je hned vložte do kukuřičné strouhanky a rukama strouhanku přitlačte ze všech stran. Obalené kedlubny vložte na plech potažený pečicí papírem a pomazaný olejem a dejte asi na 20 minut péct do trouby předehřáté na 200 °C. Pečte dorůžova. Podávejte s vařeným bramborem a zeleninovým salátem.

 


Text: red; foto: Shutterstock

Další články

Boží milosti

Boží milosti

Čím v pondělí odměnit koledníky, samozřejmě kromě krásně malovaných vajec? Usmažte jim křehké a lahodné boží milosti. Vyzkoušejte starý recept z kuchařky po prababičce.

Celý článek

Šlehačkový beránek

Šlehačkový beránek

Nadýchaný vláčný beránek patří k ozdobám velikonočního stolu, tradičně podávaným na Bílou sobotu. Upečte si ho podle osvědčeného receptu, ve kterém nesmí chybět šlehačka.

Celý článek

Romantické menu

Romantické menu

Plánujete připravit své drahé polovičce sváteční večeři? Inspirujte se naším romantickým menu, které je nejen krásné na pohled, ale i plné lákavých chutí a vůní.

Celý článek

Co dělat, když se pes ztratí?

Co dělat, když se pes ztratí?

Ztráta psa je pro každého majitele noční můrou a pro samotného mazlíčka stresující situací. Statistiky ukazují, že více než třetina psů se během svého života ztratí, což je alarmující skutečnost, kterou bychom neměli podceňovat. Jak můžeme tomuto problému předejít a co dělat v situaci, kdy už dojde na nejhorší?

Celý článek