Zdraví má zelenou

Mladá čerstvá zelenina je zdravá, obzvláště ta, která obsahuje zelené barvivo chlorofyl, protože pomáhá tělu produkovat červené krvinky. Dopřejte si ji tedy v dostatečném množství.

Hummus ze zeleného hrášku

Doba přípravy: 10 minut Počet porcí: 4

  • 400 g zeleného hrášku
  • 250 g uvařené cizrny
  • 2 stroužky česneku
  • 2 lžíce citronové šťávy
  • 2 lžíce sezamové pasty tahini
  • olivový olej
  • sůl a čerstvě namletý pepř
  • čerstvá máta

 

1 Hrášek propláchněte teplou vodou a společně s cizrnou ho vsypte do mixéru. Přidejte česnek, citronovou šťávu, sezamovou pastu, olivový olej, pár lístků čerstvé máty a vše rozmixujte dohladka. Podle potřeby přilijte trochu studené vody a promixujte.

2 Hotový hummus ochuťte solí, pepřem a podávejte s opečenou bagetkou.

 

 

 

 

Salát s baby špenátem

Doba přípravy: 20 minut Počet porcí: 4

  • 100 g čerstvého špenátu
  • 100 g rukoly
  • 1 svazek ředkviček
  • 2 lžíce olivového oleje
  • 1 lžička jablečného octa
  • sůl, pepř
  • 4 vejce

 

1 Vejce uvařte natvrdo (10 minut), zchlaďte pod tekoucí vodou a oloupejte. Špenát, rukolu a ředkvičky důkladně opláchněte, nechte okapat a vložte do mísy.

2 Ředkvičky nakrájejte na osminky a přidejte k salátu. Zalijte olejem, octem, osolte a zlehka promíchejte. Před podáváním ozdobte jednotlivé porce nakrájeným vařeným vejcem.

 

 

 

Jarní bramborový salát s hráškem

Doba přípravy: 30 minut Počet porcí: 4

  • 500 g baby brambor
  • 250 g zeleného hrášku
  • 1 lžíce čerstvé máty
  • 1 lžíce čerstvého kopru
  • 2 lžíce jablečného octa
  • 2 lžičky celozrnné hořčice
  • 4 lžíce olivového oleje
  • sůl, pepř

 

1 Baby brambory uvařte ve slupce v osolené vodě. Hrášek také krátce – asi 3 minuty – povařte a dejte do mísy. Přidejte uvařené brambory překrojené napůl, čerstvé mátové lístky a nasekaný kopr.

2 Smíchejte jablečný ocet s celozrnnou hořčicí a pak do dresinku pomalu zašlehejte olivový olej, aby směs vytvořila emulzi. Ochuťte salát dresinkem, podle chuti osolte a opepřete a ještě teplý podávejte.

 


Foto: Shutterstock

Další články

Boží milosti

Boží milosti

Čím v pondělí odměnit koledníky, samozřejmě kromě krásně malovaných vajec? Usmažte jim křehké a lahodné boží milosti. Vyzkoušejte starý recept z kuchařky po prababičce.

Celý článek

Šlehačkový beránek

Šlehačkový beránek

Nadýchaný vláčný beránek patří k ozdobám velikonočního stolu, tradičně podávaným na Bílou sobotu. Upečte si ho podle osvědčeného receptu, ve kterém nesmí chybět šlehačka.

Celý článek

Romantické menu

Romantické menu

Plánujete připravit své drahé polovičce sváteční večeři? Inspirujte se naším romantickým menu, které je nejen krásné na pohled, ale i plné lákavých chutí a vůní.

Celý článek