Zdraví má zelenou
Hummus ze zeleného hrášku
Doba přípravy: 10 minut Počet porcí: 4
- 400 g zeleného hrášku
- 250 g uvařené cizrny
- 2 stroužky česneku
- 2 lžíce citronové šťávy
- 2 lžíce sezamové pasty tahini
- olivový olej
- sůl a čerstvě namletý pepř
- čerstvá máta
1 Hrášek propláchněte teplou vodou a společně s cizrnou ho vsypte do mixéru. Přidejte česnek, citronovou šťávu, sezamovou pastu, olivový olej, pár lístků čerstvé máty a vše rozmixujte dohladka. Podle potřeby přilijte trochu studené vody a promixujte.
2 Hotový hummus ochuťte solí, pepřem a podávejte s opečenou bagetkou.
Salát s baby špenátem
Doba přípravy: 20 minut Počet porcí: 4
- 100 g čerstvého špenátu
- 100 g rukoly
- 1 svazek ředkviček
- 2 lžíce olivového oleje
- 1 lžička jablečného octa
- sůl, pepř
- 4 vejce
1 Vejce uvařte natvrdo (10 minut), zchlaďte pod tekoucí vodou a oloupejte. Špenát, rukolu a ředkvičky důkladně opláchněte, nechte okapat a vložte do mísy.
2 Ředkvičky nakrájejte na osminky a přidejte k salátu. Zalijte olejem, octem, osolte a zlehka promíchejte. Před podáváním ozdobte jednotlivé porce nakrájeným vařeným vejcem.
Jarní bramborový salát s hráškem
Doba přípravy: 30 minut Počet porcí: 4
- 500 g baby brambor
- 250 g zeleného hrášku
- 1 lžíce čerstvé máty
- 1 lžíce čerstvého kopru
- 2 lžíce jablečného octa
- 2 lžičky celozrnné hořčice
- 4 lžíce olivového oleje
- sůl, pepř
1 Baby brambory uvařte ve slupce v osolené vodě. Hrášek také krátce – asi 3 minuty – povařte a dejte do mísy. Přidejte uvařené brambory překrojené napůl, čerstvé mátové lístky a nasekaný kopr.
2 Smíchejte jablečný ocet s celozrnnou hořčicí a pak do dresinku pomalu zašlehejte olivový olej, aby směs vytvořila emulzi. Ochuťte salát dresinkem, podle chuti osolte a opepřete a ještě teplý podávejte.