Zdravější cukroví? Jde to!
Vánoce bez výčitek
Pokud na tradiční chuť vánočního cukroví z klasických ingrediencí nedáte dopustit a zdravější varianty vám nechutnají, pak máte jedinou možnost – dát si jen pár kousků, které vám jistě neublíží. Jestliže ale nemůžete odolat a cukroví máte během svátků permanentně na stole i na talíři, můžete si zkusit upéct takové, které lépe odpovídá zásadám zdravé výživy.
Některé suroviny totiž můžete nahradit:
Mouka
Místo klasické bílé mouky lze použít celozrnnou, která má více vlákniny, minerálních látek a vitaminů, nebo špaldovou, grahamovou, pohankovou, rýžovou, kokosovou, kaštanovou, mandlovou, ořechovou… atd. Je ale dobré si recept s jiným druhem mouky předem vyzkoušet v malém množství, zda půjde těsto dobře zpracovat a také, jestli vám pak bude chutnat.
Cukr
Chcete-li zdravější cukroví, pak zkuste množství cukru v receptu zásadně omezit. Nebo místo rafinovaného bílého cukru můžete použít tradiční med, třtinový cukr, datlový, javorový či další druhy sirupů, melasu, obilný slad (sladěnku), sladké ovoce (datle, fíky, hrozinky apod.).
Tuk
Vybírejte si jen ty nejkvalitnější tuky. Pokud máte problém s cévami, zvolte raději kvalitní rostlinné. Chcete-li použít máslo, můžete ho před použitím přepustit ve vodní lázni, odebrat usazeniny na povrchu a pak ho zase nechat ztuhnout. Nebo tuky zkombinujte.
Tip
Zkuste to bez pečení
Plánujete se letos pečení vánočního cukroví zcela vyhnout, aby vás nepokoušelo? Můžete si připravit alespoň pár kousků toho nepečeného. Vyberte si do něj své oblíbené zdravé ingredience.
Kuličky s kešu a datlemi
Budete potřebovat
- 1 šálek kešu ořechů
- 1 šálek datlí
- sirup z agáve
- 1/2 šálku hrst ovesných vloček
- kokos na obalení
Kešu ořechy a vločky umelte, datle zbavte pecek a také umelte. Obě suroviny smíchejte, oslaďte medem podle chuti a ze vzniklého těsta tvarujte kuličky (jde to lépe, když si ruce namočíte do vody). Hotové kuličky obalujte ve strouhaném kokosu.
Meruňkové kuličky s kokosem
Budete potřebovat
- 1 1/2 šálku strouhaného kokosu
- 1 šálek sušených meruněk
- 1 šálek mandlí
- sirup z agáve
- kokos na obalení
Mandle umelte, rozmixujte nebo nastrouhejte najemno. Meruňky namočte a nechte nabobtnat (například přes noc), pak z nich slijte vodu a vymačkejte je. Kokos, meruňky i mandle dejte do mixéru a mixujte, nakonec přidejte podle potřeby sirup z agáve. Pokud by těsto bylo řídké, přidejte mandle. Mokrýma rukama tvořte kuličky a obalujte je v kokosu.
Čokoládovo-ořechové hrudky
Budete potřebovat
- 1/2 šálku vlašských ořechů
- 1/2 šálku mandlí
- 1/2 šálku kešu ořechů
- 1/2 šálku sušených meruněk
- 1/2 šálku datlí
- 1/2 šálku hrozinek
- 1 šálek kvalitní tmavé čokolády
Ořechy a mandle nasekejte na kousky. Ovoce zčásti nasekejte na kousky, část umelte. Čokoládu rozpusťte ve vodní lázni. Vše smíchejte, lžičkou ze směsi tvořte na pečicí papír hrudky a nechte je ztuhnout.
Skořicové kuličky
Budete potřebovat
- 80 g datlí
- 1/2 šálku vlašských ořechů
- 1/2 šálku lískových ořechů
- 1/2 šálku arašídů
- 1 lžičku skořice
- kakao na obalení
Datle nakrájejte na malé kousky a namočte do studené vody, aby změkly. V mixéru rozmixujte všechny ořechy i s arašídy najemno (arašídy můžete předem na sucho opražit, jejich chuť bude výraznější). Datle rozmixujte na jemnou kaši a tu smíchejte s rozmixovanými ořechy a skořicí. Z hmoty vytvarujte kuličky a obalujte je v kakau.