Zdravější cukroví? Jde to!

Bez cukroví by Vánoce nebyly ty pravé. Jak to ale udělat, když se chcete vyhnout konzumaci velkého množství kalorií a ne příliš zdravých ingrediencí? Máme pro vás pár tipů.

Vánoce bez výčitek

Pokud na tradiční chuť vánočního cukroví z klasických ingrediencí nedáte dopustit a zdravější varianty vám nechutnají, pak máte jedinou možnost – dát si jen pár kousků, které vám jistě neublíží. Jestliže ale nemůžete odolat a cukroví máte během svátků permanentně na stole i na talíři, můžete si zkusit upéct takové, které lépe odpovídá zásadám zdravé výživy.

Některé suroviny totiž můžete nahradit:

Mouka

Místo klasické bílé mouky lze použít celozrnnou, která má více vlákniny, minerálních látek a vitaminů, nebo špaldovou, grahamovou, pohankovou, rýžovou, kokosovou, kaštanovou, mandlovou, ořechovou… atd. Je ale dobré si recept s jiným druhem mouky předem vyzkoušet v malém množství, zda půjde těsto dobře zpracovat a také, jestli vám pak bude chutnat.

Cukr

Chcete-li zdravější cukroví, pak zkuste množství cukru v receptu zásadně omezit. Nebo místo rafinovaného bílého cukru můžete použít tradiční med, třtinový cukr, datlový, javorový či další druhy sirupů, melasu, obilný slad (sladěnku), sladké ovoce (datle, fíky, hrozinky apod.).

Tuk

Vybírejte si jen ty nejkvalitnější tuky. Pokud máte problém s cévami, zvolte raději kvalitní rostlinné. Chcete-li použít máslo, můžete ho před použitím přepustit ve vodní lázni, odebrat usazeniny na povrchu a pak ho zase nechat ztuhnout. Nebo tuky zkombinujte.

Tip

Zkuste to bez pečení

Plánujete se letos pečení vánočního cukroví zcela vyhnout, aby vás nepokoušelo? Můžete si připravit alespoň pár kousků toho nepečeného. Vyberte si do něj své oblíbené zdravé ingredience.

 

Kuličky s kešu a datlemi

Budete potřebovat

  • 1 šálek kešu ořechů
  • 1 šálek datlí
  • sirup z agáve
  • 1/2 šálku hrst ovesných vloček
  • kokos na obalení

Kešu ořechy a vločky umelte, datle zbavte pecek a také umelte. Obě suroviny smíchejte, oslaďte medem podle chuti a ze vzniklého těsta tvarujte kuličky (jde to lépe, když si ruce namočíte do vody). Hotové kuličky obalujte ve strouhaném kokosu.

 

Meruňkové kuličky s kokosem

Budete potřebovat

  • 1 1/2 šálku strouhaného kokosu
  • 1 šálek sušených meruněk
  • 1 šálek mandlí
  • sirup z agáve
  • kokos na obalení

Mandle umelte, rozmixujte nebo nastrouhejte najemno. Meruňky namočte a nechte nabobtnat (například přes noc), pak z nich slijte vodu a vymačkejte je. Kokos, meruňky i mandle dejte do mixéru a mixujte, nakonec přidejte podle potřeby sirup z agáve. Pokud by těsto bylo řídké, přidejte mandle. Mokrýma rukama tvořte kuličky a obalujte je v kokosu.

 

Čokoládovo-ořechové hrudky

Budete potřebovat

  • 1/2 šálku vlašských ořechů
  • 1/2 šálku mandlí
  • 1/2 šálku kešu ořechů
  • 1/2 šálku sušených meruněk
  • 1/2 šálku datlí
  • 1/2 šálku hrozinek
  • 1 šálek kvalitní tmavé čokolády

Ořechy a mandle nasekejte na kousky. Ovoce zčásti nasekejte na kousky, část umelte. Čokoládu rozpusťte ve vodní lázni. Vše smíchejte, lžičkou ze směsi tvořte na pečicí papír hrudky a nechte je ztuhnout.

 

Skořicové kuličky

Budete potřebovat

  • 80 g datlí
  • 1/2 šálku vlašských ořechů
  • 1/2 šálku lískových ořechů
  • 1/2 šálku arašídů
  • 1 lžičku skořice
  • kakao na obalení

Datle nakrájejte na malé kousky a namočte do studené vody, aby změkly. V mixéru rozmixujte všechny ořechy i s arašídy najemno (arašídy můžete předem na sucho opražit, jejich chuť bude výraznější). Datle rozmixujte na jemnou kaši a tu smíchejte s rozmixovanými ořechy a skořicí. Z hmoty vytvarujte kuličky a obalujte je v kakau.

 


Text: red; foto: Shutterstock

Další články

Domácí kosmetika pro krásu a zdraví

Domácí kosmetika pro krásu a zdraví

Na podzim a v zimě je důležité věnovat zvláštní péči naší pokožce a vlasům, které mohou trpět v důsledku nízkých teplot, suchého vzduchu a větru. Naštěstí nemusíte utrácet za drahou kosmetiku – mnoho z toho, co potřebujete, najdete přímo ve své kuchyni.

Celý článek