
Zdravé mlsání
Salát z červené řepy s ořechy
- 80 g čerstvé rokety
- 450 g vařené červené řepy nakrájené na plátky
- 2 oloupané pomeranče rozdělené na měsíčky zbavené blan
- 1/2 šálku mátových listů
- 1/4 šálku nasekaných jader vlašských ořechů
Na dresink:
- 2 lžíce panenského olivového oleje
- 2 lžíce červeného vinného octa
- 1 lžíce pomerančové šťávy
- 1 lžíce nasekaných mátových listů
V misce si připravte dresink – všechny ingredience důkladně prošlehejte. Řepu a roketu upravte na talíř, posypte ořechy a mátou a poklaďte kousky pomeranče. Nakonec pokapejte dresinkem a hned podávejte.

Jablečné lívance

- 4 žloutky
- 4 bílky
- 6 lžic cukru
- 500 ml mléka
- 350 g polohrubé mouky
- 2 rovné lžičky prášku do pečiva
- špetka soli
- 250 g oloupaných a jádřinců zbavených jablek
Žloutky vyšlehejte s polovinou cukru, přidejte mléko, mouku smíchanou s práškem do pečiva a rozmíchejte na hladké těsto. Z bílků a špetky soli vyšlehejte pevný sníh a nakonec do něj krátce zašlehejte druhou půlku cukru. Sníh opatrně vmíchejte do žloutkového základu, přidejte na kostičky nakrájená jablka a zamíchejte. Smažte na pánvi na malém množství oleje po obou stranách dozlatova.

Horký jablečný mošt

- 3 lžíce citronové šťávy
- 1 l jablečného moštu
- 6 ks hřebíčku
- 3 lžíce medu
- 1 celá skořice
V hrnci smíchejte jablečný mošt s medem a citronovou šťávou. Přidejte skořici a hřebíček a pod pokličkou zahřívejte na mírném ohni k bodu varu (ale nevařte). Nápoj podávejte horký s kouskem citronu.

Bábovka s červenou řepou

- 3 vejce, žloutky a bílky odděleně
- 100 ml rostlinného oleje
- 125 g změklého másla
- 250 g krupicového cukru
- 3 lžíce mléka
- 150 g červené řepy, nastrouhané
- 200 g polohrubé mouky
- 50 g kakaa
- 2 lžičky prášku do pečiva
- 1/2 lžičky muškátového oříšku (můžete nahradit skořicí)
Troubu předehřejte na 180 °C, formu na bábovku vymažte a vysypte. Mouku promíchejte společně s kakaem, práškem do pečiva a mletým muškátovým oříškem. Červenou řepu nastrouhejte na hrubo, můžete použít syrovou i vařenou. Bílky vyšlehejte s polovinou cukru (125 g) do pevného sněhu. Druhou polovinu cukru (125 g) vyšlehejte společně s olejem a máslem do nadýchaného krému, postupně přidejte žloutky a mléko. Přidejte moučnou směs a dobře promíchejte. Pak nastrouhanou řepu. Nakonec ve dvou částech ušlehané bílky. Dejte péct do vyhřáté trouby na 40–50 minut.

Mrkvovo-jablečné muffiny

- 60 ml oleje
- 100 g třtinového cukru
- 100 g jablečného pyré
- 2 velká vejce
- 200 g hladké mouky
- 3/4 lžičky jedlé sody
- 1 lžička skořice
- špetka soli
- 2 střední mrkve nastrouhané najemno
- 2 nastrouhaná jablka
- 1/2 hrnku nasekaných vlašských ořechů (nemusí být)
Předehřejte troubu na 200 °C. Ve velké míse smíchejte mokré ingredience (olej, pyré, vejce) a cukr. V druhé míse smíchejte suché ingredience (mouku se sodou, skořicí, solí). Spojte obě směsi dohromady, přidejte nastrouhanou mrkev, jablka, ořechy, lehce promíchejte a plňte lžící 12 formiček na muffiny. Vložte do trouby a pečte asi 20–25 minut.