
Zdravé luštěniny

Chili con carne

Doba přípravy: 120 minut
Počet porcí: 6
- 400 g uvařených červených fazolí
- 1 lžíce oleje
- 1 velká cibule
- 1 červená paprika
- 2 stroužky česneku
- 1 lžička pálivé papriky
- 1 lžíce sladké papriky
- 1 lžíce drceného kmínu
- 500 g mletého hovězího masa
- 300 ml hovězího vývaru
- 400 g konzervovaných rajčat
- 1/2 lžíce sušené majoránky
- 2 lžičky rajčatového protlaku
- cukr
- sůl
- pepř
1 Fazole přes noc namočte a poté uvařte doměkka. Na pánvi orestujte na oleji najemno nakrájenou cibuli doměkka, přidejte nakrájenou papriku, nasekaný česnek, okořeňte paprikou a kmínem a asi 5 minut opékejte. Přidejte mleté maso a na mírném plameni ho orestujte.
2 Zalijte vývarem, přilijte konzervovaná rajčata, osolte, opepřete a okořeňte majoránkou. Nakonec přidejte uvařené fazole a vmíchejte rajčatový protlak. Nechte směs pod pokličkou asi 20 minut povařit, občas zamíchejte. Podle potřeby přilijte vodu. Podávejte s chlebem nebo s tortilou.

Fazole s chorizem

Doba přípravy: 120 minut
Počet porcí: 6
- 500 g červených, bílých (nebo směs) fazolí
- 2 lžíce oleje
- 1 velká cibule
- 3 stonky řapíkatého celeru
- 1 paprika
- 6 stroužků česneku
- sůl
- pepř
- 1 l hovězího vývaru
- 2 lžičky červeného vinného octa
- 1/2 lžičky pálivé papriky
- 3 bobkové listy
- 500 g choriza
1 Fazole přes noc namočte. Ve velké pánvi na 2 lžících oleje opečte nakrájenou cibuli, přidejte nakrájený řapíkatý celer a papriku a restujte, dokud zelenina nezměkne – asi 6 minut.
2 Ochuťte prolisovaným česnekem, zalijte vývarem, přidejte namočené fazole, pálivou papriku (nebo chilli papričku), bobkové listy, vinný ocet a chorizo nakrájené na kousky a nechte pod pokličkou, na mírném ohni dusit, dokud fazole nezměknou. Občas zamíchejte a podle potřeby dolijte vodou. Podávejte s chlebem nebo s vařenou rýží.

Hovězí guláš s fazolemi

Doba přípravy: 120 minut
Počet porcí: 6
- 300 g fazolí
- 500 g hovězí kližky
- 50 g slaniny
- 1 cibule
- 1 mrkev
- 1 malá petržel
- 1/4 malého celeru
- sůl
- pepř
- kmín
- majoránka
- 1 stroužek utřeného česneku
- 1 malý rajčatový protlak
- 100 g hub
1 Přes noc namočené fazole uvařte doměkka. Čerstvé houby nakrájejte (sušené namočte, mražené uvařte doměkka). V hrnci rozškvařte nakrájenou slaninu, orestujte na ní nakrájenou cibuli, přidejte na kousky pokrájené maso a opečte ho. osolte, opepřete, okořeňte kmínem, podlijte vodou a duste do poloměkka.
2 Přidejte drobně nakrájenou kořenovou zeleninu, rajčatový protlak a duste, až je maso měkké. Podle potřeby podlévejte. Nakonec vmíchejte dobře uvařené scezené fazole, houby, dochuťte utřeným česnekem a majoránkou, a ještě chvíli poduste. Podávejte s chlebem.
na str. 6-7

Čočkový salát s grilovanou paprikou

Doba přípravy: 45 minut
Počet porcí: 4
- 1 červená paprika
- 1 zelená paprika
- 1 žlutá paprika
- sůl
- pepř
- 300 g čočky
- 1 malá cibule
- 1 bobkový list
- 200 g cherry rajčat
- hrst nakrájené jarní cibulky
- hrst listové petržele
- olivový olej
- šťáva z 1 limetky
- černé olivy (podle chuti)
1 Čočku předem namočte. Papriky opečte na grilu, až slupka zčerná. Horké je vložte do igelitového sáčku a nechte vychladnout. Pak slupku oloupejte a papriky nakrájejte na kousky. Osolte, opepřete a dejte do mísy.
2 Namočenou čočku uvařte s celou oloupanou cibulí a bobkovým listem doměkka, slijte a dejte do mísy k paprikám. Přidejte nakrájenou cibulku a petržel, překrájená cherry rajčátka a olivy. Zakápněte olivovým olejem a limetkovou šťávou a podle chuti dosolte. Promíchejte a můžete podávat.

Gruzínský fazolový salát Lobio

Doba přípravy: 90 minut
Počet porcí: 4
- 400 g fazolí
- 1 malá cibule
- 1 chilli paprička
- 1 mrkev
- 2 stroužky česneku
- 2 lžíce čerstvého koriandru
- hrst vlašských ořechů
- 3 lžíce bílého vinného octa
- 2 lžíce olivového oleje
- sůl
- pepř
1 Fazole přes noc namočte a poté je uvařte doměkka. Do mísy dejte nakrájenou cibuli, chilli papričku, prolisovaný česnek, nasekaný koriandr a ořechy, nastrouhanou mrkev a uvařené fazole.
2 Salát ochuťte vinným octem, olivovým olejem, solí a pepřem, dobře promíchejte a můžete podávat.

Dobrá hrachová kaše

Doba přípravy: 60 minut
Počet porcí: 4
- 500 g suchého loupaného hrachu
- 2 lžíce másla
- 3 stroužky česneku
- sůl
- cibule
1 Hrách namočte a nechte přes noc nabobtnat. Poté ho uvařte doměkka a slijte – vývar nevylévejte. Slitý hrách rozmixujte a podle potřeby pyré nařeďte vývarem. Podle chuti osolte, přidejte prolisovaný česnek a lžíci másla a promíchejte.
2 Na druhé lžíci másla na pánvi osmahněte nakrájenou cibuli dozlatova. Kaši podávejte ozdobenou osmaženou cibulkou, například s plátkem uzeného a kyselou okurkou.

Čočkové karbanátky

Doba přípravy: 90 minut
Počet porcí: 4
- 500 g čočky
- 2 cibule
- 4 stroužky česneku
- 1 mrkev
- 100 g sýru eidam
- 2 lžíce oleje
- 4 vejce
- 2 lžíce hladké mouky
- pepř
- sůl
- olej na smažení
1 Čočku namočte na hodinu do vody, poté ji uvařte hodně doměkka, až se téměř rozvaří. Přebytečnou vodu slijte. Cibuli oloupejte a nakrájejte nadrobno Česnek nakrájejte na plátky, mrkev a sýr nastrouhejte.
2 Na pánvi na oleji osmahněte cibulku, přidejte česnek a sejměte z ohně. Přisypte scezenou čočku, mrkev a sýr, 4 žloutky a hladkou mouku. Důkladně vše promíchejte, osolte a opepřete. Podle potřeby směs zahustěte trochou mouky. Z hmoty tvarujte placičky smažte v rozpáleném tuku dozlatova. Podávejte s bramborovou kaší nebo se zeleninovým salátem.