Zdravé jarní saláty

Dopřejte si jarní porci vitaminů v podobě chutného salátu z čerstvé zeleniny. Zkuste do něj přidat třeba sladký hrášek, lahodnou brokolici a pikantní šťavnaté ředkvičky.


Brokolicový salát s ředkvičkami a jogurtovou zálivkou

Budete potřebovat

  • 1 brokolici
  • 1 svazek ředkviček
  • 2 jarní cibulky
  • 100 g rukoly
  • 200 g bílého jogurtu
  • 1 lžíce citronové šťávy
  • sůl
  • čerstvě mletý pepř
  • čerstvé bylinky podle chuti

postup

Brokolici omyjte a rozeberte na růžičky. Košťál můžete také použít – oloupejte ho a nakrájejte na tenké plátky. Připravenou brokolici dejte na pařák, osolte, vložte do hrnce s trochou vody a krátce povařte v páře – stačí 7–10 minut. Omyté ředkvičky nakrájejte na tenké plátky, cibulku na kolečka. Brokolici, ředkvičky a cibulku dejte do mísy a přidejte opláchnuté lístky rukoly. Jogurt smíchejte s citronovou šťávou, podle chuti osolte a opepřete a nalijte na salát. Zálivku také můžete ochutit nasekanými čerstvými bylinkami – například koprem, mátou, bazalkou a podobně. Salát promíchejte a před podáváním nechte chvíli vychladit v lednici.


Salát se zeleným hráškem, uzeným lososem a špenátem

Budete potřebovat

  • 300 g mraženého zeleného hrášku
  • 200 g uzeného lososa
  • 1 svazek ředkviček
  • 200 g čerstvého baby špenátu
  • šťáva z 1 limetky
  • 1 lžíce olivového oleje
  • sůl
  • čerstvě mletý pepř

postup

Hrášek krátce (asi 2 minuty) povařte v osolené vodě. Uzeného lososa natrhejte na kousky, ředkvičky omyjte a nakrájejte na plátky. Povařený hrášek, nakrájené ředkvičky a opláchnutý baby špenát dejte do mísy a přidejte kousky lososa. Limetkovou šťávu smíchejte s olivovým olejem a přidejte k salátu. Podle chuti osolte a opepřete a můžete podávat.


Svěží salát s cukrovým hráškem a vejci

Budete potřebovat

  • 150 g mladých salátových lístků
  • 150 g cukrového hrášku
  • 1 svazek ředkviček
  • 1 okurku
  • 4 vejce
  • 1 svazek čerstvé pažitky
  • 4 lžíce oleje
  • 2 lžíce citronové šťávy
  • sůl
  • čerstvě mletý pepř

postup

Vejce uvařte natvrdo, oloupejte a překrojte na čtvrtiny. Ředkvičky a okurku omyjte a nakrájejte na tenké plátky, pažitku nasekejte nadrobno. Do mísy dejte omyté salátové lístky, přidejte opláchnutý cukrový hrášek, okurku, ředkvičky a nasekanou pažitku. Olivový olej smíchejte s citronovou šťávou a přilijte k salátu. Osolte, opepřete a promíchejte. Rozdělte na talíře a na každou porci přidejte dílky vařeného vejce.

 


Text: red; foto: Shutterstock

Další články

Zajíčci ušáci

Zajíčci ušáci

Užijte si s dětmi velikonoční přípravy a vyrobte si společně vajíčka v podobě roztomilých zajíčků a dalších zvířátek. Inspirujte se naším jednoduchým návodem.

Celý článek

Čisté barvy přírody

Čisté barvy přírody

Rozhodli jste se letos barvit vejce čistě přírodními barvivy? Skvělý nápad! Nejen, že je to šetrné k životnímu prostředí, ale nebudete muset kupovat barvy v drogerii. vystačíte si s tím, co najdete ve spíži. Vyzkoušejte tyto suroviny:

Celý článek

Šlehačkový beránek

Šlehačkový beránek

Nadýchaný vláčný beránek patří k ozdobám velikonočního stolu, tradičně podávaným na Bílou sobotu. Upečte si ho podle osvědčeného receptu, ve kterém nesmí chybět šlehačka.

Celý článek

Romantické menu

Romantické menu

Plánujete připravit své drahé polovičce sváteční večeři? Inspirujte se naším romantickým menu, které je nejen krásné na pohled, ale i plné lákavých chutí a vůní.

Celý článek