Zdravé jahodové dezerty
Roláda s jahodami a tvarohem
Doba přípravy: 60 minut Počet porcí: 6
Na těsto:
- 4 vejce
- 160 g hladké mouky
- 160 g cukru
- 4 lžičky vlažné vody
- olej na pomazání pečicího papíru
Na náplň:
- 450 g tvarohu (v kostce)
- 2 lžíce vanilkového cukru
- 250 g čerstvých jahod
- cukr moučka na posypání
1 Žloutky vyšlehejte s cukrem do pěny a přimíchejte mouku. Z bílků ušlehejte nepříliš pevný sníh, po lžičkách do něj přidávejte vodu a dále šlehejte. Jakmile je tuhý, opatrně ho vmíchejte do žloutkové směsi. Plech potáhněte pečicím papírem, ten pomažte olejem a rovnoměrně na něj rozprostřete těsto. Pečte 10 minut v troubě na 170 °C.
2 Upečený korpus položte papírem vzhůru na lehce navlhčenou utěrku a papír stáhněte. Piškot zabalte i s utěrkou do ruličky a nechte vychladnout. Tvaroh vyšlehejte s cukrem. Vychladlý korpus opatrně rozviňte, pomažte částí tvarohu, poklaďte pokrájenými jahodami a potřete druhou částí tvarohu. Roládu pevně zaviňte a lehce poprašte cukrem.
Jahodové tiramisu
Doba přípravy: 30 minut + 8 hod chlazení Počet porcí: 6
- 300 ml jahodového džemu
- 120 ml pomerančového likéru Cointreau
- 80 ml pomerančové šťávy
- 450 g mascarpone
- 320 ml smetany ke šlehání
- 60 g cukru
- 1 lžička vanilkového extraktu
- 52 cukrářských piškotů
- 700 g čerstvých jahod
1 V misce smíchejte džem, 50 ml Cointreau a pomerančovou šťávu. Mascarpone rozmíchejte se 40 ml Cointreau. Smetanu ušlehejte dotuha, pak k ní přimíchejte cukr, vanilkový extrakt, zbylých 30 ml Cointreau a nakonec ji vmíchejte k mascarpone. Čtvrtinou směsi s džemem vymažte skleněnou mísu o rozměrech 32 x 22 x 5 cm. Na džem naaranžujte část piškotů, aby zcela zakryly dno. Na ně rozprostřete druhou čtvrtinu směsi s džemem a zhruba polovinu ochuceného mascarpone.
2 Na mascarpone pečlivě – jednu vedle druhé – vyskládejte polovinu jahod. Potřete je třetí čtvrtinou džemové směsi, navrch rozdělte zbývající piškoty, potřete je zbylou čtvrtinou směsi s džemem a vše zakryjte zbylým mascarpone. Dejte na 8 hodin chladit. Podávejte ozdobené zbylými pokrájenými jahodami.
Jahodový cheesecake
Doba přípravy: 40 minut + 5 hod chlazení Počet porcí: 6
- 150 g máslových sušenek
- 125 g rozpuštěného másla
- 500 g krémového sýra
- 50 g cukru
- 200 ml smetany ke šlehání
- 2 žloutky
- 2 lžičky želatiny v prášku
- 50 ml vařící vody
- 500 g jahod
- 1 balíček červeného želé
1 Dortovou formu o průměru 22 cm vyložte pečicím papírem. Sušenky rozdrťte a smíchejte s rozehřátým máslem. Směs nasypte na dno formy a důkladně upěchujte. Dejte aspoň na půl hodiny vychladit do lednice.
2 Krémový sýr, smetanu, cukr a žloutky vyšlehejte dohladka. Želatinu rozmíchejte ve vroucí vodě, přidejte do sýrové směsi a ještě asi minutu šlehejte. Směs nalijte na sušenkový základ nechte v chladu nejméně 4 hodiny ztuhnout. Jahody překrájejte napůl a uspořádejte je na ztuhlý povrch cheesecaku. Červené želé připravte podle návodu a zalijte jím jahody. Nechte tuhnout asi 3 hodiny v lednici nebo 1 hodinu v mrazničce.