Zdravé dobroty
Ořechové tyčinky
Doba přípravy: 30 minut
Počet porcí: 8
- 60 g medu
- 1 lžíce másla
- 300 g ovesných nebo jiných oblíbených vloček
- 120 g mandlí
- 120 g dýňových semínek
- 60 g sušených brusinek
1 Všechny ingredience rukama dobře smíchejte a vypracujte soudržnou hmotu. Malý obdélníkový pekáček vyložte pečicím papírem a hmotu do něj natlačte.
2 Zakryjte další vrstvou papíru a dejte do mrazničky asi na 20 minut ztuhnout.
Vyjměte z mrazničky a nožem nakrájejte na tyčinky. Uchovávejte v lednici.
Datlovo-ořechový chlebíček
Doba přípravy: 80 minut
Počet porcí: 8
- 110 g datlí
- 55 g rostlinného tuku
- 225 ml vroucí vody
- 1 lžička sody bikarbony
- 225 g polohrubé mouky
- 1/2 kypřicího prášku do pečiva
- 55 g nasekaných vlašských ořechů
- 170 g hnědého cukru
- 1 vejce
1 Nasekané datle a rostlinný tuk dejte do mísy s vroucí vodou a sodou bikarbonou a míchejte, dokud se tuk nerozpustí. Nechte datle nasáknout. V jiné míse smíchejte mouku s kypřicím práškem, ořechy a cukrem a přidejte vychladlou směs datlí s tukem. Dobře promíchejte a zapracujte vejce.
2 Nalijte těsto do formy na chlebíček vyložené pečicím papírem a pečte asi 60 minut při teplotě 170 °C.
Nepečené kuličky
Doba přípravy: 30 minut
Počet porcí: 10
- 500 g šálky ovesných (nebo jiných) vloček
- 120 g rozinek
- 250 g nasekaných mandlí
- 1 lžička skořice
- 120 g arašídového másla
- 100 g medu
- 2 lžíce lněných semínek
1 Všechny ingredience v míse smíchejte a rukama z nich vypracujte soudržné těsto. Dejte aspoň na hodinu do lednice.
2 Rukama z těsta tvořte kuličky. Uchovávejte je v lednici – vydrží asi týden.
Pečené hrušky s medem
Doba přípravy: 35 minut
Počet porcí: 4
- 4 velké hrušky
- skořice
- 4 lžíce medu
- 120 g sekaných ořechů
1 Hrušky přepulte a rozložte řezem nahoru na plech potažený pečicím papírem. vydlabejte jaderník, poprašte jemně skořicí, naplňte ořechy a zakápněte každou hrušku medem.
2 Pečte v troubě vyhřáté na 175 °C asi 30 minut. nechte vychladnout a podávejte.