Zdravá červená řepa
Polévka z červené řepy
- 4 menší červené řepy
- 2 lžičky olivového oleje
- 1 cibule
- 2 velké mrkve
- 3 stonky řapíkatého celeru
- 500 g brambor
- 1 malý svazek bylinek (rozmarýn, tymián, petrželka)
- 1 l kuřecího nebo zeleninového vývaru
- sůl, pepř
- zakysaná smetana k podávání
Červenou řepu oloupejte a nakrájejte na středně velké kousky. V hrnci rozehřejte olej, přidejte nakrájenou cibuli, mrkev a celer a za stálého míchání opékejte, dokud cibule nezměkne. Přidejte červenou řepu, nakrájené brambory a bylinky svázané kuchyňským provázkem, zalijte vývarem a 250 ml studené vody a přiveďte k varu. Snižte plamen a přiklopené hodinu vařte, aby řepa změkla. Pak nechte mírně zchladnout a vyndejte svazek bylin. Polévku rozmixujte dohladka, osolte a opepřete podle chuti. Podávejte se zakysanou smetanou.
Salát s jablkem a červenou řepou
- 1 červená řepa
- 1 mrkev
- 1 jablko
- 1 křen
- sůl
- pepř
- cukr
- citron
- olivový olej
Oloupanou řepu, mrkev a jablko nastrouhejte nahrubo, křen najemno. Dejte do misky (množství křenu zvolte podle své chuti), osolte, opepřete, pocukrujte, zakápněte olivovým olejem a šťávou z citronu. Promíchejte a před podáváním nechte odležet hodinu v lednici.
Salát s červenou řepou, rukolou a ořechy
- 4 červené řepy
- 4 stroužky česneku
- 2 lžíce olivového oleje
- 2 lžíce balzamikového octa
- rukola
- 150 g sýra feta
- 1/2 šálku vlašských ořechů
- 1/4 šálku třtinového cukru
- 1 lžíce másla
- sůl
Rozehřejte troubu na 180 °C, oloupanou červenou řepu nakrájejte na kostky. Vložte do zapékací misky spolu s nakrájeným česnekem, zalijte olivovým olejem, promíchejte a nechte 45 minut péct. Na pánvi rozpusťte cukr, odstavte z ohně, přidejte máslo a rychle míchejte, dokud se s cukrem nespojí. Vsypte ořechy a promíchejte. Nechte vychladnout na pečicím papíře. Rukolu omyjte, osušte, dejte do mísy a pokapejte balzamikovým octem. Pečenou řepu nechte vychladnout, přidejte k rukole, posypte sýrem feta a nasekanými ořechy a podávejte.