Zažeňte jarní únavu
Za všechno může nedostatek spánku, přepracovanost a oslabený imunitní systém, což všechno dohromady vinou nekonečně dlouhých chladných dní a malého množství slunečního svitu není schopno uvést organismus do pohody.
Z lékařského hlediska jarní únava objektivně vůbec neexistuje. Medicína tento pojem oficiálně nezná, v odborné literatuře se o ní nemluví, nefiguruje jako diagnóza v mezinárodní klasifikaci chorob a nelze na ni vypsat neschopenku. Přesto jí však podle odhadů trpí každoročně až tři čtvrtiny české populace. Co to tedy vlastně skutečně je?
Co říká věda
Více či méně vědeckých vysvětlení je hned celá řada. Například někteří zahraniční meteorologové publikovali před časem názor, že prý za naši jarní malátnost mohou neustále stoupající a klesající studené a teplé masy vzduchu. Ty se totiž často mísí a vytvářejí turbulence. Poněkud jinak zhodnotili jarní únavu chronobiologové. Podle nich se právě na jaře mění zimní rytmus dlouhého spánku a kratšího bdění na rytmus letní – dlouhé bdění a kratší spánek. Jenže životní a pracovní cyklus většiny z nás se neumí řídit ročními obdobími. Výsledkem je narušení přirozeného rytmu spánku a bdění. Nejjednodušší a nejpřijatelnější vysvětlení může být pro mnohé z nás takové, že jarní únava není nic jiného než důsledek zimy. Na lidi působí nedostatek slunečního světla a také jim docházejí vnitřní zásoby vitaminů nasbírané v letních měsících.
Ačkoli v moderní době máme možnost i v zimě konzumovat dostatek čerstvého ovoce a zeleniny, které zajišťují příjem vitaminů a minerálů, přísun těchto důležitých látek většinou nepostačuje. Na jaře pak bývá organismus vyčerpán. Lidé přicházejí do ordinací praktických lékařů a stěžují si na jarní únavu. V podstatě však nejde o nic jiného než o vitaminový deficit projevující se snížením výkonnosti, psychickým i fyzickým vyčerpáním a celkovou malátností.
Jak z toho nejlépe ven?
Měli bychom co nejrychleji dodat organismu vše, co mu chybí. Zejména jde o látky, které jsou v rámci metabolických pochodů nezbytné pro výrobu energie a silné obranyschopnosti proti bakteriím, virům a škodlivinám v ovzduší. Je to především vitamin C, který zvyšuje odolnost vůči infekcím, a navíc je významným antioxidantem. Zanedbatelná není ani jeho schopnost snižovat hladinu cholesterolu v krvi. Proto do jarního jídelníčku bezesporu patří například papriky, zelí, kapusta a hlávkový salát. Avšak pozor – vitamin C je velmi choulostivý na tepelné zpracování! Při vaření se s přibývajícím časem ztrácí až polovina jeho obsahu. Proto se například doporučuje používat k rozmrazení potravin mikrovlnnou troubu, gril nebo tlakový hrnec. K boji s jarní únavou potřebujeme i vitamin A obsažený v mrkvi, rajčatech a mléčných výrobcích a vitamin D. Ten se za normálních okolností tvoří v kůži vlivem slunečního záření a pokrývá zhruba 80 procent veškeré spotřeby. Na jaře, kdy je slunce ještě poskrovnu, je potřeba získávat tento vitamin ve větším množství z potravy – obsahuje ho rybí tuk, mléko, játra a vaječný žloutek.
dandelion
Unavení byli i naši předkové
Projevy jarní únavy znali již naši předkové a snažili se je nejen řešit, ale také jim předcházet. Sázeli především na změnu stravování, a proto pro ně mělo velký význam postní období, tedy masopust. Nejedlo se maso, zato zelí na pročištění organismu bylo všude dost. V kuchyni se také hojně využívaly mladé zelené výhonky jarních bylinek. Dodnes v mnoha rodinách platí zvyk přidávat do salátů a jarních polévek první listy pampelišky, kopřivy, popence, potočnice nebo květy sedmikrásek. Na pročištění organismu se po dlouhé zimě se používaly bylinné čaje z listů břízy, natí mařinky vonné a dalších bylinek. Podobně se připravovala oblíbená májová bylinná vína, jindy se užívaly pitné kúry z březové mízy čerpané navrtáváním stromů v době rašení. I my dnes můžeme vsadit na prevenci a začít včas s úpravou jídelníčku. Měli bychom upřednostňovat lehkou a pestrou stravu s dostatkem ovoce a zeleniny. Brzy budeme mít příležitost obohatit ji i o některé první jarní byliny, jako je například řeřicha, mladé pampeliškové listy, pažitka, hrachové výhonky a podobně. Vypomoci si můžeme i nejrůznějšími potravinovými doplňky – zejména antioxidanty, jako jsou vitaminy C a E, betakaroten a z minerálů selen a zinek. V prevenci jarní únavy jsou důležitá i některá režimová opatření. Nekouřit, ale hodně se pohybovat na čerstvém vzduchu a jarním slunci.
Jarní bylinkové čaje
Lidové recepty nabízejí i řadu čajů, s jejichž pomocí se nám bude jarní únava překonávat snadněji.
Čaj plný bylinek
- 1 díl listu šalvěje
- 1 díl listu rozmarýnu
- 1 díl list pelyňku
- 2 díly natě z řebříčku
- 2 díly natě z třezalky
zalijeme vařící vodou a necháme dobře vylouhovat. Před podáváním ochutíme citronem a medem.
Jarní čaj
- 1 polévkovou lžíci listů kopřivy
- 1 polévkovou lžíci listů pampelišky
- půl litru vody
rozmixujeme, zalijeme vroucí vodou a necháme čtyři hodiny odstát. Poté scedíme a pijeme podle chuti a potřeby.
Očistný čaj
- 30 g listu a kořene pampelišky
- 20 g květu řebříčku
- 20 g natě popence břečťanolistého
- 10 g natě rozrazilu potočního
- 20 g listu kopřivy
Jednu čajovou lžičku směsi vaříme tři minuty a necháme dvacet minut louhovat. Pijeme třikrát denně před jídlem.