Zavařujeme červené ovoce
Rybíz jako brusinky
Budete potřebovat
- 1 kg červeného rybízu
- 250 ml vody
- 250 ml octa
- 150 ml vody
- 650 g cukru
- několik celých hřebíčků
- kousek celé skořice
Odstopkovaný a propláchnutý rybíz spařte nálevem z vody a octa a sceďte. Do hrnce nalijte 150 ml vody, přidejte cukr, koření a rybíz, přiveďte k varu a 10 minut povařte. Ještě horký rybíz plňte do čistých vyhřátých sklenic, zavíčkujte, obraťte dnem vzhůru a nechte vychladnout.
Jahody v cukru
Budete potřebovat- 1 kg jahod
- 300 g pískového cukru
Očištěné jahody v hrnci prosypte jemným cukrem a nechte 12 hodin odležet. Druhý den ovoce naplňte do sklenic, uzavřete a sterilujte 10 minut při 80 °C.
Višně v cukru
Budete potřebovat
- 1 kg dobře vyzrálých višní
- 1 kg cukru
- hnědý rum podle chuti
Omyté a vypeckované višně vkládejte do sklenic a prosypávejte cukrem. Trochu je ve sklenici smáčkněte, aby se jich co nejvíce vešlo a příliš pak neplavaly. Podle chuti můžete přidat do každé sklenice trochu hnědého rumu. Zavíčkujte a sterilujte 15 minut při 80 °C.
Třešňový džem s medem
Budete potřebovat
- 1 kg vypeckovaných třešní
- 350 g medu
- pomůcku k želírování 3:1
- 50–100 ml vody
- 1 lžíci vanilkového cukru
Vypeckované třešně v hrnci podlijte vodou a rozvařte (nebo je nevařte, syrové rozmixujte a zahřejte). Smíchejte 1 lžíci cukru s přípravkem na želírování. Směs vsypte do horkého ovoce a 5 minut povařte. V poslední minutě přidejte med. Zda je džem dost hustý zjistíte, když dáte jednu lžičku džemu na talířek a necháte vychladnout. Horký džem naplňte do připravených čistých sklenic. Uzavřete, na chvíli otočte dnem vzhůru a nechte vychladnout.