Zavařujeme bez chemie

Připravte si zavařeniny z letošní úrody ovoce pěkně postaru, bez zbytečné chemie. Můžete je navíc ochutit levandulí, nebo vylepšit mandlemi. Vyzkoušejte naše recepty.

Meruňkový džem s mandlemi

  • 1,2 kg vypeckovaných meruněk
  • 1 kg třtinového cukru
  • 1 lžíce citronové šťávy
  • 15 g citrusového pektinu
  • 1 hrst loupaných mandlí

 

Omyté vypeckované meruňky nakrájejte na kousky a dejte do hrnce. Přidejte mandle, polovinu cukru a citronovou šťávu a nechte několik hodin (nebo přes noc) odležet. Poté směs zahřejte a vmíchejte zbylý cukr smíchaný s pektinem. Přiveďte k varu a vařte asi 6 minut do požadované konzistence. Hustotu džemu vyzkoušejte na talířku. Hotový džem naplňte do čistě vymytých nahřátých sklenic, uzavřete a otočte na chvíli víčkem dolů.

 

 

 

Meruňkový džem s levandulí

  • 1 kg vypeckovaných meruněk
  • 400 g třtinového cukru
  • 15 g citrusového pektinu
  • šťáva z 1 citrónu
  • 1 lžíce levandule

 

Meruňky nakrájejte na kousky a v misce zasypte 350 g cukru. Přidejte levanduli a promíchejte. Nechte odstát minimálně 3 hodiny nebo nejlépe přes noc, aby meruňky pustily šťávu. Odstáté meruňky dejte do hrnce, přiveďte k varu a asi 6 minut vařte. Zbytek cukru smíchejte s citrusovým pektinem a přidejte k meruňkám. Důkladně promíchejte a vařte ještě asi 1 minutu. Poté přimíchejte citronovou šťávu. Na talířku vyzkoušejte, zda je džem dostatečně hustý. Hotový džem naplňte do horkých, sterilizovaných sklenic. Uzavřete a nechte sklenice chvíli stát víčkem dolů, aby se víčka chytla.

 

 

 

Angreštový džem

  • 1 kg angreštu
  • 250 ml vody + na podlití
  • 500 g cukru (nebo podle chuti)

 

Omytý a očištěný angrešt dejte do hrnce a podlijte malým množstvím vody. Trochu ho pomačkejte a vařte doměkka (asi 30 minut). Pak ho prolisujte sítem a získané pyré dejte do čistého hrnce a znovu vařte ještě 25 minut. V jiném kastrolu svařte cukr s vodou na sirup (takzvaně na nitku). Přidejte do něj povařené angreštové pyré a spolu vařte ještě asi 10 minut (vyzkoušejte, jak želíruje – lžičku džemu kápněte na talířek a počkejte, jestli ztuhne). Hotový džem naplňte do sterilizovaných sklenic s patentním uzávěrem a postavte na několik minut víčkem dolů, aby se víčko chytlo.

 

 

 

Rybízovo-třešňová zavařenina

  • 1 kg rybízu (červeného, bílého nebo černého)
  • 1 kg sladkých třešní
  • 600 g cukru

 

Očištěný a odstopkovaný rybíz rozmixujte a propasírujte přes síto do hrnce. Třešně vypeckujte a rovněž rozmixujte a prolisujte k rybízovému pyré. Dejte hrnec na plotnu a vařte za stálého míchání asi 20 minut, dokud směs nezačne houstnout. Poté přidejte cukr a vařte ještě asi 15 minut – vyzkoušejte kápnutím na talířek, zda dobře želíruje. Hotovou zavařeninu plňte ještě horkou do skleniček, zavíčkujte a otočte na chvíli víčkem dolů, aby víčko dobře chytlo.

 


Text: red; foto: Shutterstock

Další články

Domácí kosmetika pro krásu a zdraví

Domácí kosmetika pro krásu a zdraví

Na podzim a v zimě je důležité věnovat zvláštní péči naší pokožce a vlasům, které mohou trpět v důsledku nízkých teplot, suchého vzduchu a větru. Naštěstí nemusíte utrácet za drahou kosmetiku – mnoho z toho, co potřebujete, najdete přímo ve své kuchyni.

Celý článek