Zavařujeme bez chemie
Meruňkový džem s mandlemi
- 1,2 kg vypeckovaných meruněk
- 1 kg třtinového cukru
- 1 lžíce citronové šťávy
- 15 g citrusového pektinu
- 1 hrst loupaných mandlí
Omyté vypeckované meruňky nakrájejte na kousky a dejte do hrnce. Přidejte mandle, polovinu cukru a citronovou šťávu a nechte několik hodin (nebo přes noc) odležet. Poté směs zahřejte a vmíchejte zbylý cukr smíchaný s pektinem. Přiveďte k varu a vařte asi 6 minut do požadované konzistence. Hustotu džemu vyzkoušejte na talířku. Hotový džem naplňte do čistě vymytých nahřátých sklenic, uzavřete a otočte na chvíli víčkem dolů.
Meruňkový džem s levandulí
- 1 kg vypeckovaných meruněk
- 400 g třtinového cukru
- 15 g citrusového pektinu
- šťáva z 1 citrónu
- 1 lžíce levandule
Meruňky nakrájejte na kousky a v misce zasypte 350 g cukru. Přidejte levanduli a promíchejte. Nechte odstát minimálně 3 hodiny nebo nejlépe přes noc, aby meruňky pustily šťávu. Odstáté meruňky dejte do hrnce, přiveďte k varu a asi 6 minut vařte. Zbytek cukru smíchejte s citrusovým pektinem a přidejte k meruňkám. Důkladně promíchejte a vařte ještě asi 1 minutu. Poté přimíchejte citronovou šťávu. Na talířku vyzkoušejte, zda je džem dostatečně hustý. Hotový džem naplňte do horkých, sterilizovaných sklenic. Uzavřete a nechte sklenice chvíli stát víčkem dolů, aby se víčka chytla.
Angreštový džem
- 1 kg angreštu
- 250 ml vody + na podlití
- 500 g cukru (nebo podle chuti)
Omytý a očištěný angrešt dejte do hrnce a podlijte malým množstvím vody. Trochu ho pomačkejte a vařte doměkka (asi 30 minut). Pak ho prolisujte sítem a získané pyré dejte do čistého hrnce a znovu vařte ještě 25 minut. V jiném kastrolu svařte cukr s vodou na sirup (takzvaně na nitku). Přidejte do něj povařené angreštové pyré a spolu vařte ještě asi 10 minut (vyzkoušejte, jak želíruje – lžičku džemu kápněte na talířek a počkejte, jestli ztuhne). Hotový džem naplňte do sterilizovaných sklenic s patentním uzávěrem a postavte na několik minut víčkem dolů, aby se víčko chytlo.
Rybízovo-třešňová zavařenina
- 1 kg rybízu (červeného, bílého nebo černého)
- 1 kg sladkých třešní
- 600 g cukru
Očištěný a odstopkovaný rybíz rozmixujte a propasírujte přes síto do hrnce. Třešně vypeckujte a rovněž rozmixujte a prolisujte k rybízovému pyré. Dejte hrnec na plotnu a vařte za stálého míchání asi 20 minut, dokud směs nezačne houstnout. Poté přidejte cukr a vařte ještě asi 15 minut – vyzkoušejte kápnutím na talířek, zda dobře želíruje. Hotovou zavařeninu plňte ještě horkou do skleniček, zavíčkujte a otočte na chvíli víčkem dolů, aby víčko dobře chytlo.