Zavářky a vložky do polévek
Polévkové strouhání
- 140 g hrubé mouky
- 1 vejce
Prosetou mouku nasypte na vál, přidejte vejce a vypracujte hodně tuhé těsto. Pak ho nastrouhejte na hrubém struhadle a nechte rozprostřené na vále zaschnout. Zaschlé strouhání vařte asi 5 minut.
Fritátové nudle
- 1 menší vejce
- asi 125 ml mléka
- 60 g hladké mouky
- sůl
- 30 g sádla
Do misky dejte mouku, přidejte rozkvedlané vejce, sůl, přilijte mléko a vše promíchejte v hladké řídké těsto. Z těsta upečte v pánvi na rozpáleném tuku tenké omelety. Upečené omelety stočte, nakrájejte na širší nudle a pak je vkládejte do jednotlivých porcí vývaru těsně před podáváním
Moučné nočky
- 40 g másla
- 1 vejce
- 80 g polohrubé mouky
- asi 1 lžíce mléka
- trochu soli
Játrové nočky
- 100 g hovězích jater
- 20 g morku
- 40 g sádla
- 1 vejce
- 2 žemle
- sůl
- trochu majoránky a pepře
- 30 g strouhanky
- 1 stroužek česneku
- 20 g cibule
- petrželka
- 125 ml mléka
Hovězí játra utřete nožem a prolisujte sítem nebo umelte na strojku. Na sádle osmažte nadrobno nakrájenou cibuli a petrželku, dejte do misky a nechte vychladnout. Pak osmaženou cibuli utřete s vejcem, přidejte prolisovaná játra, sůl, majoránku, utřený česnek, pepř, morek a v mléce namočené a vymačkané žemle. Směs dobře promíchejte, přimíchejte do ní strouhanku a přikryté nechte asi 30 minut odpočinout. Ze směsi tvořte lžičkou malé nočky, vkládejte do vařící osolené vody, nechte asi 5 minut povařit, pak je vyjměte a vložte do polévky.
Šunkové knedlíčky
- 30 g másla
- 1 vejce
- 120 g uvařených brambor
- sůl
- 25 g hrubé mouky
- 30 g šunky
- asi 20 g strouhanky
Uvařené a oloupané brambory ihned prolisujte a nechte vychladnout. V misce utřete máslo do pěny, přidejte vejce, sůl, najemno nakrájenou šunku, prolisované brambory, mouku a strouhanku a vše promíchejte. Z těstíčka utvořte malé knedlíčky, povařte je asi 5 minut v osolené vodě a před podáváním je vložte do vývaru.
Piškotový svítek
- 50 g hrubé mouky
- 2 vejce
- 20 g másla
- sůl
- 20 g másla na vymazání
- trochu mouky na vysypání plechu
Z bílků ušlehejte sníh, zlehka do něj přimíchejte žloutky, mouku a sůl. Nakonec přimíchejte rozpuštěné máslo. Těsto stejnoměrně rozetřete na máslem vymazaný a moukou vysypaný plech a v mírné troubě pečte asi 20 minut, až se začne po stranách oddělovat od plechu. Upečený svítek vyklopte na prkénko, nechte trochu vychladnout a pak nakrájejte na stejnoměrné kostičky, obdélníčky apod. Nakrájený svítek nahřívejte nad párou a pak vložte do polévky.
Kapání
- 1 vejce
- 3 lžíce mléka
- 40 g mouky
- sůl
Do osolené mouky nalijte v mléce umíchané vajíčko a připravte si řídké těstíčko. Lijte ho přes vidličku do vařící polévky. Kapání vařte v polévce 4 minuty.
Nudle
- 80 g mouky
- 1 vejce
Do prosáté mouky udělejte důlek, přidejte vejce a vypracujte tuhé těsto. Potom je vyválejte na tenkou, kulatou placku a usušte. Z oschlé placky nakrájejte pruhy, složte je na sebe a nakrájejte na jemné nudličky. V polévce vařte nudle 4 minuty. Těsto nesolte, neboť by neuschlo. Ze stejného těsta můžete připravit i čtverečky do polévky.
Špenátové knedlíčky
- 30 g slaniny
- 2 žloutky
- 100 g špenátu
- 2 bílky
- 2 zrnka tlučeného pepře
- 100–150 g housky
- sůl
Kousek slaniny nakrájejte na kostečky a rozpusťte. Když vychladla, utřete ji se solí a žloutky, přidejte uvařený, prolisovaný špenát, pepř, z bílků sníh a podle potřeby strouhanou housku. Z těsta dělejte malé knedlíčky a zavařte je do polévky.
Krupicové nočky
- 1/8 l mléka
- 60 g krupice
- 30 g másla
- 30 g mouky
- 1 vejce
- 1 žloutek
- z 1 bílku sníh
- sůl
- na špičku nože koření
Mléko povařte s máslem a solí, pak přisypte krupici, stále míchejte a uvařte hustou kaši. Do vychladlé kaše zamíchejte vejce, žloutek, mouku, tlučený květ nebo ustrouhaný oříšek a nakonec z bílku sníh. Kávovou lžičkou vykrajujte nočky, a zvolna je povařte 6–8 minut.
Recepty jsme vybrali z kuchařek Viléma Vrabce a Marie Janků Sandtnerové