Zavařeniny s nápadem
Meruňkový džem s levandulí
Budete potřebovat:
- vyzrálé meruňky
- cukr (500 g na 1 kg meruněk)
- kyselina citronová
- želírovací prostředek 1:2
- čerstvé levandulové květy (1 lžička na 1 kg ovoce)
1 Hodně vyzrálé meruňky očistěte, zbavte pecek, nakrájejte na kousky a dejte do hrnce. Mírně podlijte, přidejte trochu kyseliny citronové a přiveďte k varu.
2 Když se ovoce částečně rozvaří, přidejte želírovací prostředek a cukr podle návodu na želírovacím prostředku. Ještě několik minut povařte.
3 Přidejte levandulové květy a s pomocí širokého trychtýře plňte do předem připravených, čistě vymytých zavařovacích skleniček s patentním uzávěrem. Uzavřete a položte na chvíli víčkem dolů, aby se víčko chytlo.
Borůvkový džem s chia semínky
Budete potřebovat:
- 1 kg borůvek
- 500 g želírovacího cukru 2:1
- 1 lžíce citronové šťávy
- 6 lžic chia semínek
1 Borůvky opláchněte, nechte odkapat a ve velkém hrnci je trochu rozmačkejte.
2 Přidejte želírovací cukr, citronovou šťávu a chia semínka a přiveďte k varu. Vařte zhruba 5–8 minut a neustále míchejte.
3 Pak přelijte do sklenic, zavíčkujte nebo zavřete a obraťte dnem vzhůru zhruba na 10 minut.
Švestkový džem s ořechy
Budete potřebovat:
- 1 kg švestek
- 500 g želírovacího cukru 2:1
- 1 lžíce citronové šťávy
- 100 g vlašských ořechů
- 75 ml tmavého rumu
- Skořice
1 Omyté a vypeckované švestky nakrájejte na kousky, přidejte nasekané vlašské ořechy, citronovou šťávu, rum, trochu mleté skořice a cukr.
2 Za neustálého míchání přiveďte k varu a vařte asi 5 minut.
3. Naplňte do čistých sklenic, uzavřete, otočte dnem vzhůru a nechte vychladnout.
Cibulový džem
Budete potřebovat:
- 1 kg cibule
- 100 g másla
- 100 ml balzamikového octa
- 3–4 lžíce cukru
- lžička tymiánu
- sůl
- pepř
1 Nakrájejte cibuli na půl kolečka a ve velkém hrnci rozehřejte máslo. Stáhněte oheň na nejmenší stupeň. Nasypte do hrnce cibuli a za stálého míchání nechte 30–40 minut zkaramelizovat dozlatova.
2 Přilijte balzamikový ocet, přidejte tymián a cukr. Za stálého míchání nechte ocet odpařit.
3 Posléze podle chuti dosolte a dopepřete. Naplňte do sklenic. V lednici vydrží několik týdnů. Můžete ho i zavařit.
Tip
Cibulový džem servírujte například ke grilovanému masu či sýrům