
Zářivé meruňky

Mandlový koláč s meruňkami

Budete potřebovat
Na náplň:
- 100 g loupaných mandlí
- 100 g hladké mouky
- 150 g cukru + 4 lžíce na posypání
- 100 g másla
- 4 vejce
- 1 kg meruněk
- 50 g mandlových lupínků
- moučkový cukr
Na těsto:
- 250 g hladké mouky
- 110 g moučkového cukru
- 110 g vychlazeného másla
- 1 vejce
Nejdříve si připravte těsto. Mouku smíchejte s moučkovým cukrem, přidejte nasekané studené máslo a s pomocí robota vytvořte drobenku. Pak přidejte vejce a vypracujte hladké těsto. Zabalte ho do igelitového sáčku a dejte aspoň na 30 minut vychladit do lednice. Pak ho rozválejte dokulata a vložte do koláčové formy. Dejte opět vychladit. Omyté meruňky přepulte, vypeckujte, posypte 4 lžícemi cukru a nechte 30 minut marinovat.
Loupané mandle umelte najemno, přidejte mouku, cukr, máslo a vejce a vyšlehejte krém. Také ho dejte vychladit do lednice. troubu předehřejte na 180 °C.
Vychlazenou náplň rozetřete na připravené těsto, poklaďte meruňkami řezem nahoru, dejte do trouby a pečte 30 minut. Pak vršek koláče posypte mandlovými lupínky a vraťte na 30 minut do trouby. Upečený koláč nechte vychladnout a před servírováním posypte moučkovým cukrem.

Tvarohové knedlíky s meruňkami

Budete potřebovat
- 250 g plnotučného tvarohu
- 50 g cukru krupice
- 1 vejce
- vanilkový extrakt
- nastrouhanou kůru z 1/2 citronu
- nastrouhanou kůru z 1/2 pomeranče
- 20 g rozpuštěného másla
- 50 g strouhanky
- 15 g hrubé mouky
- čerstvé meruňky
Na posyp a přelití:
- 60 g strouhanky
- 100 g másla
- moučkový cukr
Meruňky omyjte, rozpulte a vypeckujte. V míse dobře prohněťte tvaroh, cukr, vejce, vanilku a citronovou kůru. Postupně zapracujte máslo, strouhanku a mouku. Těsto nechte 20 minut odpočinout v chladu a pak z něj odtrhávejte kousky, tvarujte z nich placičky a balte do nich půlky meruněk. Připravené knedlíky vkládejte do vroucí osolené vody a vařte, dokud nevyplavou na povrch. Pak je vyjměte a nechte okapat. V hlubší pánvi rozehřejte máslo, osmažte na něm strouhanku a pomerančovou kůru a knedlíky ve směsi obalte nebo je jí přelijte. Podávejte poprášené moučkovým cukrem.

Rýžový pudink s meruňkami

Budete potřebovat:
- 200 g rýže
- 200 ml smetany ke šlehání
- 4 lžíce kokosového mléka
- 2 lžíce strouhaného kokosu
- 3 lžíce cukru
- 100 ml vody
- čerstvé meruňky
Na karamel:
- 2 lžíce másla
- 2 lžíce třtinového cukru
V kastrůlku smíchejte rýži, smetanu, kokosové mléko, strouhaný kokos a cukr. Směs zalijte vroucí vodou a přiveďte k varu. Na mírném plameni vařte 10 až 12 minut, dokud rýže nebude měkká a nevsákne veškerou tekutinu. Pudink podávejte s čerstvými meruňkami. Můžete je také nejdřív zkaramelizovat – na pánvi rozpusťte máslo a přidejte nakrájené meruňky. Posypte je třtinovým cukrem a nechte zkaramelizovat.

Meruňkový džem s rumem

Budete potřebovat
- 1,5 kg dobře vyzrálých meruněk
- 800 g cukru (podle zralosti ovoce)
- 1 lžičku kyseliny citronové
- 8 lžic hnědého rumu
Pokrájené zralé meruňky dejte do hrnce, zasypte cukrem a kyselinou citronovou, promíchejte a nechte asi 15 minut odstát. Když pustí šťávu, zahřejte je a přiveďte za stálého promíchání k varu. Poté je zvolna vařte do úplného změknutí. Když má džem požadovanou hustotu, přidejte do něj rum. Dělejte to pomalu, po lžících, aby džem nevystříkl. Ještě chvíli povařte a naplňte ho horký do čistých suchých skleniček. Pevně je uzavřete a na chvíli otočte dnem vzhůru, aby se víčka chytla.