Zářivé meruňky

Milujete babiččiny meruňkové knedlíky, koláč nebo domácí džem? Zkuste tentokrát kromě osvědčených receptů vyzkoušet i něco nového. Uvidíte, že si pochutnáte.


Mandlový koláč s meruňkami

Budete potřebovat

Na náplň:

  • 100 g loupaných mandlí
  • 100 g hladké mouky
  • 150 g cukru + 4 lžíce na posypání
  • 100 g másla
  • 4 vejce
  • 1 kg meruněk
  • 50 g mandlových lupínků
  • moučkový cukr

Na těsto:

  • 250 g hladké mouky
  • 110 g moučkového cukru
  • 110 g vychlazeného másla
  • 1 vejce

Nejdříve si připravte těsto. Mouku smíchejte s moučkovým cukrem, přidejte nasekané studené máslo a s pomocí robota vytvořte drobenku. Pak přidejte vejce a vypracujte hladké těsto. Zabalte ho do igelitového sáčku a dejte aspoň na 30 minut vychladit do lednice. Pak ho rozválejte dokulata a vložte do koláčové formy. Dejte opět vychladit. Omyté meruňky přepulte, vypeckujte, posypte 4 lžícemi cukru a nechte 30 minut marinovat.

Loupané mandle umelte najemno, přidejte mouku, cukr, máslo a vejce a vyšlehejte krém. Také ho dejte vychladit do lednice. troubu předehřejte na 180 °C.

Vychlazenou náplň rozetřete na připravené těsto, poklaďte meruňkami řezem nahoru, dejte do trouby a pečte 30 minut. Pak vršek koláče posypte mandlovými lupínky a vraťte na 30 minut do trouby. Upečený koláč nechte vychladnout a před servírováním posypte moučkovým cukrem.

 

 


Tvarohové knedlíky s meruňkami

Budete potřebovat

  • 250 g plnotučného tvarohu
  • 50 g cukru krupice
  • 1 vejce
  • vanilkový extrakt
  • nastrouhanou kůru z 1/2 citronu
  • nastrouhanou kůru z 1/2 pomeranče
  • 20 g rozpuštěného másla
  • 50 g strouhanky
  • 15 g hrubé mouky
  • čerstvé meruňky

Na posyp a přelití:

  • 60 g strouhanky
  • 100 g másla
  • moučkový cukr

Meruňky omyjte, rozpulte a vypeckujte. V míse dobře prohněťte tvaroh, cukr, vejce, vanilku a citronovou kůru. Postupně zapracujte máslo, strouhanku a mouku. Těsto nechte 20 minut odpočinout v chladu a pak z něj odtrhávejte kousky, tvarujte z nich placičky a balte do nich půlky meruněk. Připravené knedlíky vkládejte do vroucí osolené vody a vařte, dokud nevyplavou na povrch. Pak je vyjměte a nechte okapat. V hlubší pánvi rozehřejte máslo, osmažte na něm strouhanku a pomerančovou kůru a knedlíky ve směsi obalte nebo je jí přelijte. Podávejte poprášené moučkovým cukrem.

 

 


Rýžový pudink s meruňkami

Budete potřebovat:

  • 200 g rýže
  • 200 ml smetany ke šlehání
  • 4 lžíce kokosového mléka
  • 2 lžíce strouhaného kokosu
  • 3 lžíce cukru
  • 100 ml vody
  • čerstvé meruňky

Na karamel:

  • 2 lžíce másla
  • 2 lžíce třtinového cukru

V kastrůlku smíchejte rýži, smetanu, kokosové mléko, strouhaný kokos a cukr. Směs zalijte vroucí vodou a přiveďte k varu. Na mírném plameni vařte 10 až 12 minut, dokud rýže nebude měkká a nevsákne veškerou tekutinu. Pudink podávejte s čerstvými meruňkami. Můžete je také nejdřív zkaramelizovat – na pánvi rozpusťte máslo a přidejte nakrájené meruňky. Posypte je třtinovým cukrem a nechte zkaramelizovat.

 

 


Meruňkový džem s rumem

Budete potřebovat

  • 1,5 kg dobře vyzrálých meruněk
  • 800 g cukru (podle zralosti ovoce)
  • 1 lžičku kyseliny citronové
  • 8 lžic hnědého rumu

Pokrájené zralé meruňky dejte do hrnce, zasypte cukrem a kyselinou citronovou, promíchejte a nechte asi 15 minut odstát. Když pustí šťávu, zahřejte je a přiveďte za stálého promíchání k varu. Poté je zvolna vařte do úplného změknutí. Když má džem požadovanou hustotu, přidejte do něj rum. Dělejte to pomalu, po lžících, aby džem nevystříkl. Ještě chvíli povařte a naplňte ho horký do čistých suchých skleniček. Pevně je uzavřete a na chvíli otočte dnem vzhůru, aby se víčka chytla.

 


Text: red; foto: Shutterstock

Další články

Boží milosti

Boží milosti

Čím v pondělí odměnit koledníky, samozřejmě kromě krásně malovaných vajec? Usmažte jim křehké a lahodné boží milosti. Vyzkoušejte starý recept z kuchařky po prababičce.

Celý článek

Zajíčci ušáci

Zajíčci ušáci

Užijte si s dětmi velikonoční přípravy a vyrobte si společně vajíčka v podobě roztomilých zajíčků a dalších zvířátek. Inspirujte se naším jednoduchým návodem.

Celý článek

Čisté barvy přírody

Čisté barvy přírody

Rozhodli jste se letos barvit vejce čistě přírodními barvivy? Skvělý nápad! Nejen, že je to šetrné k životnímu prostředí, ale nebudete muset kupovat barvy v drogerii. vystačíte si s tím, co najdete ve spíži. Vyzkoušejte tyto suroviny:

Celý článek

Šlehačkový beránek

Šlehačkový beránek

Nadýchaný vláčný beránek patří k ozdobám velikonočního stolu, tradičně podávaným na Bílou sobotu. Upečte si ho podle osvědčeného receptu, ve kterém nesmí chybět šlehačka.

Celý článek