Zahřejte se…

Zažeňte podzimní chmury u lahodného horkého nápoje. Pozvěte na něj příjemnou společnost a dobrá nálada se jistě rychle dostaví.

Lahodný punč

500 ml červeného vína, 200 ml rumu, 750 ml slabého čaje, 140 g cukru, 3 pomeranče, 1 citron, 2 hřebíčky, kousek skořice

Uvařený slabý čaj oslaďte, smíchejte s pomerančovou a citronovou šťávou a přiveďte k varu. Pak přilijte rum s vínem a přidejte koření. Punč opět zahřejte až k bodu varu. Horký punč nalévejte do nahřátých sklenic.

 

Staroanglický vánoční punč

2 citrony, 300 g moučkového cukru, 1 l vody, ½ muškátového oříšku, 500 ml rumu (nikoli tuzemského), 200 ml koňaku (může být brandy).

Kůru z citronu nastrouhejte, přidejte cukr, šťávu z citronů a zalijte vařící vodou. Muškátový oříšek nastrouhejte do nápoje a nechte stát asi 5 minut. Přeceďte přes plátno, smíchejte s rumem a koňakem. Podávejte horký.

 

Bezinkový vinný grog

500 ml bezinkové šťávy, 0,7 l červeného vína, 3 sáčky punčového koření, 5 lžic javorového sirupu (nebo medu), 250 ml rumu (nikoliv tuzemského), několik plátků citronu

Bezinkovou šťávu a červené víno ohřejte s punčovým kořením. Vše nechte 10 minut odstát a přidejte javorový sirup a rum. Do každé sklenice vložte ½ plátku citronu a zalijeme grogem.

 

Finský vánoční nápoj

300 ml vody, 100 g cukru, 5 hřebíčků, kousek skořice, 1 čajová lžička semínek kardamomu, 1 l červeného vína, 100 ml vodky

Vodu, cukr a koření vložte do hrnce, přiveďte k varu a nechte chvilku vařit pod pokličkou. Po 3 minutách zmírněte plamen, přidejte víno a vodku. Opatrně přiveďte znovu k bodu varu, ale již nevařte – nápoj odstavte. Podávejte ve sklenicích s rozinkami a mandlemi.

 

Horké brusinky

600 ml brusinkového nektaru, 8 lžic hnědého cukru, 6–8 hřebíčků, 1 rulička skořice, 2 pomeranče, 16 cl rumu, čerstvé americké brusinky

Brusinkový nektar svařte společně s hnědým cukrem, hřebíčkem a skořicí. Sejměte z plotýnky a nechte pár minut vyluhovat. Vymačkejte pomeranče a šťávu vmíchejte ke svařenému brusinkového nektaru. Podle chuti přilijte rum. Ozdobte čerstvými brusinkami a pomerančem rozkrájeným na dílky.

 


Text: mik; foto: Shutterstock

Další články

Boží milosti

Boží milosti

Čím v pondělí odměnit koledníky, samozřejmě kromě krásně malovaných vajec? Usmažte jim křehké a lahodné boží milosti. Vyzkoušejte starý recept z kuchařky po prababičce.

Celý článek

Zajíčci ušáci

Zajíčci ušáci

Užijte si s dětmi velikonoční přípravy a vyrobte si společně vajíčka v podobě roztomilých zajíčků a dalších zvířátek. Inspirujte se naším jednoduchým návodem.

Celý článek

Čisté barvy přírody

Čisté barvy přírody

Rozhodli jste se letos barvit vejce čistě přírodními barvivy? Skvělý nápad! Nejen, že je to šetrné k životnímu prostředí, ale nebudete muset kupovat barvy v drogerii. vystačíte si s tím, co najdete ve spíži. Vyzkoušejte tyto suroviny:

Celý článek

Šlehačkový beránek

Šlehačkový beránek

Nadýchaný vláčný beránek patří k ozdobám velikonočního stolu, tradičně podávaným na Bílou sobotu. Upečte si ho podle osvědčeného receptu, ve kterém nesmí chybět šlehačka.

Celý článek