Zabíjačkové pochoutky

Rádi si pochutnáte na tlačence, jitrnici nebo jelítku? Připravte si je doma, aniž byste kvůli tomu museli porážet celé prase. Stačí vám k tomu osvědčené recepty od mistrů řezníků.

Domácí jitrničky

  • 1 palička česneku
  • masový vývar
  • 1 lžíce majoránky
  • 10 rohlíků
  • 1 lžíce čerstvě mletého pepře
  • 1 vepřové srdce
  • 2 nožičky
  • 1 kg plic
  • 3 kg masa z hlavy, laloku a odřezků masa
  • syrová vepřová játra
  • sůl

 

Uvařte vepřový lalok, nožičky, hlavu, odřezky masa, srdce a plíce. Rohlíky nakrájejte na kostičky, zalijte vývarem a nechte nasáknout, pak je trochu rukama vyždímejte. Střeva obraťte naruby, očistěte, dobře vyperte a pověšené nechte osušit. Česnek oloupejte a prolisujte. Asi 3 kg uvařeného masa z hlavy, laloku, srdce a odřezků masa jemně nasekejte nebo nahrubo umelte. Syrová játra a uvařené plíce, obrané nožičky umelte jemně a vše smíchejte. Přidejte namočené rohlíky, sůl, prolisovaný česnek, majoránku a čerstvě namletý pepř. Míchejte a přilévejte vývar, asi 1–1,5 l, aby směs nebyla příliš řídká. Zašpejlujte a vařte ve velkém hrnci plném vody těsně pod bodem varu asi 15 minut. Hotové jitrnice vyrovnejte na dřevěný vál a nechte vychladnout.

 

 

Kroupová jelita

 

  • 800 g krup
  • 400 ml vepřové krve
  • 500 g vepřového bůčku
  • 800 g vepřového laloku
  • 700 g vepřových plic
  • 250 g škvarků
  • 1 lžíce vepřového sádla
  • 150 g cibule
  • 90 g soli
  • 1 lžíce majoránky
  • 1 lžíce mletého nového koření
  • 1 lžíce mletého kmínu
  • 1 lžíce mletého pepře
  • 60 g utřeného česneku
  • vepřová střívka

 

Dobře vyprané kroupy uvařte den předem doměkka, asi 30 minut. Propláchněte a nechte okapat. Druhý den je přelijte procezenou krví, dobře promíchejte a nechte je nasáknout. Bok a lalok uvařte (asi 1 hodinu) a nechte vychladnout. Uvařte a nechte vychladnout plíce. Poté bok vykostěte a zbavte chrupavek, maso společně s lalokem nakrájejte nadrobno, plíce umelte. Vše přidejte ke kroupám i se škvarky. Rozehřejte sádlo a osmažte na něm pokrájenou cibuli. Přidejte k masové směsi, přimíchejte sůl, koření i česnek a vše propracujte. Střívka dobře propláchněte, naplňte je prejtem a zašpejlujte. Vařte je asi 40 minut ve vodě těsně pod bodem varu. Pak je opláchněte ve studené vodě, rozložte a nechte vychladnout.

 

 

Vepřová tlačenka

 

  • 3 nožičky
  • 2 kolena
  • 2 ledvinky
  • 1/2 vepřové hlavy
  • 1/2 kg plece
  • vepřové srdce
  • sůl
  • pepř
  • majoránka
  • česnek
  • bobkový list
  • nové koření
  • sáčky na tlačenku

 

Nožičky, hlavu, kolena, ledvinky a plecko pořádně očistěte, omyjte a dejte vařit s bobkovým listem a novým kořením. Vařte asi 2 hodiny, až jde maso od kosti, ale nemělo by být převařené. Uvařené maso vyjměte a nechte vystydnout. Pak ho nakrájejte na kousky. Kůže z kolen umelte spolu s česnekem (asi 2 hlavičky) a přidejte k nakrájenému masu. Do zhruba 3 kg masa dejte hrst soli, hrst majoránky, hrst pepře. Maso zalijte vývarem, promíchejte, naplňte do sáčků na tlačenku a dejte chladit.

 


Text: red; foto: Shutterstock

Další články

Šlehačkový beránek

Šlehačkový beránek

Nadýchaný vláčný beránek patří k ozdobám velikonočního stolu, tradičně podávaným na Bílou sobotu. Upečte si ho podle osvědčeného receptu, ve kterém nesmí chybět šlehačka.

Celý článek

Romantické menu

Romantické menu

Plánujete připravit své drahé polovičce sváteční večeři? Inspirujte se naším romantickým menu, které je nejen krásné na pohled, ale i plné lákavých chutí a vůní.

Celý článek

Co dělat, když se pes ztratí?

Co dělat, když se pes ztratí?

Ztráta psa je pro každého majitele noční můrou a pro samotného mazlíčka stresující situací. Statistiky ukazují, že více než třetina psů se během svého života ztratí, což je alarmující skutečnost, kterou bychom neměli podceňovat. Jak můžeme tomuto problému předejít a co dělat v situaci, kdy už dojde na nejhorší?

Celý článek