Z jednoho hrnce
Maďarský kotlíkový guláš
Budete potřebovat:
- 600 g hovězí kližky
- 2 lžíce sádla
- 2 velké cibule
- 2 papriky
- 2 rajčata
- 2 stonky řapíkatého celeru i s listem
- 1 větší mrkev
- 1 větší petržel
- 4 větší brambory
- 2 stroužky česneku
- voda na podlití
- 2 lžíce mleté sladké maďarské papriky
- mletá pálivá paprika dle chuti
- sůl
recept
1 Na sádle opečte dohněda najemno nakrájenou cibuli, chvilku nechte restovat i česnek. Zaprašte mletou paprikou, přidejte na kostičky nakrájené maso a osolte. Z masa nechte vysmahnout šťávu a potom je pozvolna na mírném ohni pod pokličkou duste, občas zamíchejte a podlijte vodou.
2 Když je maso již téměř měkké, přidejte na menší kousky nakrájenou veškerou zeleninu včetně brambor a chvíli restujte společně s masem. Nakonec zalijte vodou, ale jen tak, aby guláš zůstal poměrně hustý, a vařte, dokud není zelenina měkká. Podávejte s pečivem nebo samotný.
Chilli con carne
Budete potřebovat:
- 500 g mletého hovězího masa
- 2 cibule
- 1 konzervu loupaných rajčat
- 1 rajský protlak
- 2 konzervy červených fazolí
- 2 stroužky česneku
- 2 čtverečky hořké čokolády
- 1 lžičku chilli
- 1 lžíci oregana
- olej
- pepř
- sůl
recept
1 Cibuli nahrubo nakrájejte a opečte na oleji dozlatova. Přidejte mleté maso, sůl a pepř a za stálého míchání a oddělování hrudek nechte maso zhnědnout.2 Přidejte rajský protlak, rajčata i s nálevem, čokoládu a česnek. Vařte 15–20 minut, poté přidejte scezené fazole, oregano, chilli a dochuťte solí a pepřem. Podávejte s rýží nebo tortillou.
Vepřový eintopf
Budete potřebovat:
- 3–4 mrkve
- 200 g celeru
- 300 g brambor
- 300 g vepřového masa
- 4 cibule
- 400 g kysaného zelí
- tuk
- 600 ml zeleninového vývaru
- 2 bobkové listy
- 5 kuliček jalovce
- 2 hřebíčky
- 1 pórek
- oregano
- sůl
- mletý pepř
recept
1 Mrkev a celer oloupejte a nakrájejte na kostky. Brambory oloupejte, také nakrájejte na kostky a vložte do studené vody. Vepřové maso nakrájejte na malé kousky, pak oloupejte cibuli a nakrájejte ji na plátky. Kysané zelí propláchněte ve studené vodě a nechte okapat.
2 V hrnci rozpalte tuk, dejte na něj cibuli a nechte chvíli orestovat. Pak přidejte brambory, maso, celer, mrkev a kysané zelí a vše společně několik minut opékejte. Potom osolte, opepřete, přilijte vývar, přidejte bobkový list, jalovec a hřebíček, přiklopte pokličkou a vařte asi půl hodiny. Pórek očistěte a nakrájejte na dvoucentimetrové kousky. Pak ho přidejte do hrnce společně s oreganem a opět povařte asi 5–10 minut. Podávejte s pečivem nebo samotný.