Z jednoho hrnce

Jsou syté a vydatné, zahřejí v chladnějších dnech a na jejich přípravu potřebujete jen jeden hrnec. To je hned několik dobrých důvodů, proč si oblíbit pokrmy z jednoho hrnce.

Maďarský kotlíkový guláš

Budete potřebovat:

  • 600 g hovězí kližky
  • 2 lžíce sádla
  • 2 velké cibule
  • 2 papriky
  • 2 rajčata
  • 2 stonky řapíkatého celeru i s listem
  • 1 větší mrkev
  • 1 větší petržel
  • 4 větší brambory
  • 2 stroužky česneku
  • voda na podlití
  • 2 lžíce mleté sladké maďarské papriky
  • mletá pálivá paprika dle chuti
  • sůl

recept

1 Na sádle opečte dohněda najemno nakrájenou cibuli, chvilku nechte restovat i česnek. Zaprašte mletou paprikou, přidejte na kostičky nakrájené maso a osolte. Z masa nechte vysmahnout šťávu a potom je pozvolna na mírném ohni pod pokličkou duste, občas zamíchejte a podlijte vodou.

2 Když je maso již téměř měkké, přidejte na menší kousky nakrájenou veškerou zeleninu včetně brambor a chvíli restujte společně s masem. Nakonec zalijte vodou, ale jen tak, aby guláš zůstal poměrně hustý, a vařte, dokud není zelenina měkká. Podávejte s pečivem nebo samotný.

Chilli con carne

Budete potřebovat:

  • 500 g mletého hovězího masa
  • 2 cibule
  • 1 konzervu loupaných rajčat
  • 1 rajský protlak
  • 2 konzervy červených fazolí
  • 2 stroužky česneku
  • 2 čtverečky hořké čokolády
  • 1 lžičku chilli
  • 1 lžíci oregana
  • olej
  • pepř
  • sůl

recept

1 Cibuli nahrubo nakrájejte a opečte na oleji dozlatova. Přidejte mleté maso, sůl a pepř a za stálého míchání a oddělování hrudek nechte maso zhnědnout.

2 Přidejte rajský protlak, rajčata i s nálevem, čokoládu a česnek. Vařte 15–20 minut, poté přidejte scezené fazole, oregano, chilli a dochuťte solí a pepřem. Podávejte s rýží nebo tortillou.

Vepřový eintopf

Budete potřebovat:

  • 3–4 mrkve
  • 200 g celeru
  • 300 g brambor
  • 300 g vepřového masa
  • 4 cibule
  • 400 g kysaného zelí
  • tuk
  • 600 ml zeleninového vývaru
  • 2 bobkové listy
  • 5 kuliček jalovce
  • 2 hřebíčky
  • 1 pórek
  • oregano
  • sůl
  • mletý pepř

recept

1 Mrkev a celer oloupejte a nakrájejte na kostky. Brambory oloupejte, také nakrájejte na kostky a vložte do studené vody. Vepřové maso nakrájejte na malé kousky, pak oloupejte cibuli a nakrájejte ji na plátky. Kysané zelí propláchněte ve studené vodě a nechte okapat.

2 V hrnci rozpalte tuk, dejte na něj cibuli a nechte chvíli orestovat. Pak přidejte brambory, maso, celer, mrkev a kysané zelí a vše společně několik minut opékejte. Potom osolte, opepřete, přilijte vývar, přidejte bobkový list, jalovec a hřebíček, přiklopte pokličkou a vařte asi půl hodiny. Pórek očistěte a nakrájejte na dvoucentimetrové kousky. Pak ho přidejte do hrnce společně s oreganem a opět povařte asi 5–10 minut. Podávejte s pečivem nebo samotný.

 


Text: mik; foto: Shutterstock

Další články

Domácí kosmetika pro krásu a zdraví

Domácí kosmetika pro krásu a zdraví

Na podzim a v zimě je důležité věnovat zvláštní péči naší pokožce a vlasům, které mohou trpět v důsledku nízkých teplot, suchého vzduchu a větru. Naštěstí nemusíte utrácet za drahou kosmetiku – mnoho z toho, co potřebujete, najdete přímo ve své kuchyni.

Celý článek