Foto: Shutterstock
Hrušky, ořechy a kardamon: Tradiční závin trochu jinak
Budete potřebovat:
- 1 balení listového těsta (nebo domácího taženého těsta)
- 4 zralé hrušky, oloupané a nakrájené na kousky
- 4 lžíce strouhanky
- 1 lžíci másla
- 80 g vlašských ořechů, nasekaných
- 50 g hnědého cukru
- 1 vanilkový cukr
- 1 lžičku skořice
- 1/2 lžičky mletého kardamomu
- 1 lžíce citronové šťávy
- 1 vejce (na potření)
- moučkový cukr na posypání (volitelně)
Postup:
Předehřejte troubu na 180 °C a vyložte plech pečicím papírem. Listové nebo tažené těsto rozválejte na pomoučeném vále do obdélníkového tvaru.
Strouhanku opečte na pánvi na lžíci rozpuštěno másla a dejte zatím stranou. V míse smíchejte na kousky pokrájené oloupané hrušky s citronovou šťávou, hnědým a vanilkovým cukrem, skořicí a kardamomem. Přidejte nasekané vlašské ořechy a dobře promíchejte.
Na těsto rozprostřete opečenou strouhanku a na ni připravenou hruškovou náplň. Po stranách nechte těsto asi 2 cm volné. Zabalte ho do závinu a dobře uzavřete okraje.
Přeneste závin na plech s pečicím papírem. Povrch těsta propíchejte vidličkou a potřete rozšlehaným vejcem. Pečte v předehřáté troubě asi 30–35 minut, dokud není štrúdl zlatavý.
Po vychladnutí ho můžete posypat moučkovým cukrem. Počkejte, až závin vychladne a můžete ho podávat.
Foto: Shutterstock
Dýňový štrúdl s jablky a rozinkami
Jablka a dýně se dobře chuťově doplňují. Přidejte k nim v rumu naložené rozinky a dodáte náplni ten správný říz. Nezapomeňte na křupavé mandle a náplň bude dokonalá!
Budete potřebovat:
- 1 balení listového těsta (nebo domácího taženého těsta)
- 300 g dýně (např. hokkaido)
- 2 jablka, oloupaná
- 50 g rozinek naložených v rumu
- 50 g nasekaných mandlí
- 60 g cukru
- 1 lžičku skořice
- 1 vejce (na potření)
- mandle nebo mák na posypání
Postup:
Předehřejte troubu na 180 °C a připravte si plech potažený pečicím papírem. Těsto rozválejte na pomoučeném vále do obdélníkového tvaru.
Dýni oloupejte, zbavte semen a nastrouhejte nahrubo. V míse smíchejte nastrouhanou dýni s jablky nakrájenými na kousky, rozinkami předem namočenými v rumu, mandlemi, cukrem a skořicí. Dobře promíchejte, aby se ingredience propojily.
Náplň rozložte na střed těsta a zarolujte ho jako štrúdl. Uzavřete okraje a šev otočte dolů. Povrch štrúdlu propíchejte vidličkou a potřete rozšlehaným vejcem. Posypte ho nasekanými mandlemi nebo třeba mákem.
Pečte v troubě 30–35 minut, dokud není povrch zlatavý. Před podáváním můžete štrúdl posypat moučkovým cukrem.