Vypěstujte si fíky
Fíkovník smokvoň (Ficus carica) je keř nebo menší strom, u nás se však z praktických důvodů pěstuje ve formě keře dorůstajícího do výšky dvou až tří metrů. Plodit začíná poměrně brzy, už ve druhém roce po výsadbě. Rodí každoročně, spolehlivě, bohatě a dožívá se až 60 let. Většina pěstovaných odrůd plodí ve dvou vlnách. První úroda dozrává na loňských výhonech začátkem léta, druhá se tvoří na letorostech a dozrává později na podzim. Co se množství plodů týká, je druhá úroda podstatně bohatší, dobře však dozrává jen na chráněných místech nebo v teplejších oblastech. Zajímavostí je, že květy fíkovníků kvetou uvnitř pouzdrovitého útvaru, který později tvoří obal souplodí. Opyluje je drobná vosička žlabatka fíková (Blastophaga psenes), která dorůstá do velikosti asi 1,5 milimetru. Jelikož se u nás nevyskytuje, doporučuje se pěstovat jen odrůdy z takzvané adriatické skupiny fíkovníků, které opylení nevyžadují.
Vyberte správné místo
K pěstování fíkovníku vyberte chráněné místo na jižní straně domu. Na půdu je nenáročný, ocení však hlubší, lehčí a dostatečně vlhké půdy. Vysazuje se jako kterákoli jiná ovocná dřevina, zapomenout byste neměli na pravidelnou zálivku. I když se u nás fíkovník pěstuje hlavně jako keř, nepotřebuje žádné oporné kůly nebo drátěnky. Po ujmutí rostlinu opatrně přihnojte, doporučuje se využít především organická hnojiva – vyzrálý kravský hnůj, slepičí trus, kompost. Hnojte však jen v jarním období, tato hnojiva jsou totiž bohatá na dusík, který by pozdějším hnojením narušil správné vyzrávání dřeva před zimou. V letním období v několika dávkách aplikujte fosforečná a draselná hnojiva, vhodná jsou i komerčně vyráběná hnojiva pro citrusy.
Ochrana před mrazy
V prvních letech je z celoroční péče nejdůležitější příprava rostlin na zimu. Fíkovníky snesou bez poškození mrazy asi do -15 °C, silnější mrazy poškozují letorosty a mrazy okolo –18 až –20 °C poškozují i starší dřevo. Mladé rostliny je proto třeba před zimou důkladně zazimovat. Výhony spojte do jednoho trsu a svažte je. Potom je obalte například pytlovinou, jutou nebo silným papírem. Vhodné je ohnutí celého svázaného trsu až k zemi, jeho upevnění v horizontální poloze a přikrytí. S rostoucím věkem se mrazuvzdornost rostlin zvyšuje. Někteří pěstitelé využívají i další způsoby ochrany před zimou. Ořežou například korunu po sklizni druhé úrody nakrátko, jako při jarním řezu, a vzniklou malou a nízkou korunku jednoduše přikryjí dřevěnou bedničkou. Starší rostliny stačí ve spodní části obalit ochranným materiálem. Dojde-li vlivem silných mrazů k poškození jednoletých výhonů, spodní část zůstane nepoškozená. Ta potom bez problémů regeneruje a obmění vymrzlou část.
Péče a řez
Abyste si zajistili pevnou a dobře rozloženou kostru keře, je nutné fíkovník každoročně řezat do požadovaného tvaru. Není třeba se bát ani hlubších zásahů, fíkovníky velice dobře reagují na řez a dobře obrůstají. Řez je nutný i z dalších důvodů. Neořezané výhony by byly zbytečně dlouhé a rostliny nejlépe plodí právě na kratších bočních větvích druhého stupně.
Důležité jsou i vláhové poměry. Fíkovníky potřebují nejvíc vody v jarních a letních měsících. V době dozrávání plodů je důležité omezit přísun vody jen na nezbytně nutné minimum. To zajistí dobré zrání plodů a jejich vysokou cukernatost. Zvýšená zálivka v tomto období naopak vede k praskání plodů, nízké cukernatosti i celkové nedobré chuti a k šíření houbových chorob.
U nás netrpí fíkovníky prakticky žádnými chorobami a škůdci. Z chorob se může vyskytnout antraknóza. Po jejím zjištění okamžitě odstraňte napadené části a následně preventivně aplikujte podzimní a jarní postřik vhodnými přípravky. Ze škůdců se výjimečně mohou objevit roztoči, které odstraníte klasickými způsoby.
Jakou odrůdu si vybrat?
Rozhodnete-li se vypěstovat si vlastní fíky, vybírejte z adriatické skupiny fíkovníků. Jedině tak se totiž dočkáte plodů. Tyto fíkovníky vytvářejí plody partenokarpicky, tedy bez opylení žlabatky fíkové. Dnes už běžně zakoupíte v zahradnictvích i hobbymarketech fíkovníky různých odrůd. Pro venkovní pěstování si však pořiďte ty nejodolnější odrůdy, např. ‘Bornholm’, ‘Brown Turkey’, ‘Brunswick’, ‘English Brown Turkey’, ‘Hardy Chicago’, ‘Marseilles’, ‘Pastiliere’, ‘Romano Nero’, ‘Sal‘s’ nebo ‘Violetta Bayernfeige’.