Vydatné polévky
Zeleninová s fazolemi
- 2 lžíce olivového oleje
- 1 nakrájená cibule
- 2 na drobno nakrájené mrkve
- 1 nakrájená červená paprika
- 400 g konzervovaných krájených rajčat
- 1 lžíce rajčatového protlaku
- 1 rozdrcený stroužek česneku
- sůl, pepř
- 1,5 l kuřecího nebo zeleninového vývaru
- 400 g scezených konzervovaných bílých nebo červených fazolí
- 250 g najemno nakrájeného pórku
- strouhaný parmazán
Ve větším hrnci rozehřejte olej a osmažte na něm cibuli a mrkev. Přidejte rajčata, rajčatový protlak, papriku a česnek, osolte a opepřete. Přidejte vývar a přiveďte k varu. Za občasného promíchání vařte 15 minut. Pak přidejte fazole a pórek a ještě vařte asi 20 minut. Polévku podávejte posypanou strouhaným parmazánem.
2 na kostičky nakrájené a na suché pánvi opražené žemle
Krémová houbová
- 1,5 l zeleninového vývaru
- 50 g hladké mouky
- 200 g čerstvých nebo 30 g sušených lesních hub
- 60 + 30 g másla
- sůl
- 10 g cibule
- trocha kmínu, pepř
- petrželka
- 1 žloutek
- 125 ml mléka
Sauerkraut soup
Zelňačka z kysaného zelí
- 1,5 l vody
- 250 g kysaného zelí
- sůl
- trochu cukru
- 100 g paprikové klobásy
- bobkový list
- mletá sladká paprika
- 10 g cibule
- 30 g tuku na jíšku
- 40 g hladké mouky
- 125 ml zakysané smetany
Zelí nakrájejte, dejte do hrnce, zalijte vodou, přidejte nakrájenou klobásu, bobkový list, osolte a vařte 30 minut. Z tuku, nadrobno nakrájené cibule, papriky a hladké mouky připravte jíšku, trochu ji rozřeďte vodou, přilijte k zelí a vařte tak dlouho, dokud zelí nezměkne. Nakonec polévku zjemněte zakysanou smetanou, případně podle chuti přislaďte.
Tradiční boršč
- 175 g bílého zelí
- 200 g oloupaných rajčat nakrájených na kostičky
- 225 konzervovaných sekaných rajčat
- 1 nakrájená mrkev
- 1 nakrájená cibule
- 1,5 l zeleninového nebo kuřecího vývaru
- 500 g oloupané vařené červené řepy nakrájené na kostičky
- 3–4 nasekané snítky kopru
- 30 g cukru
- 2 lžíce vinného octa
- sůl a černý pepř
- zakysaná smetana na ozdobení
Zelí, rajčata, mrkev a cibuli dejte do hrnce a přilijte vývar. Na mírném plameni povařte 30 až 40 minut. Podle potřeby vývar dolijte. Přidejte červenou řepu, kopr, cukr a ocet a povařte ještě 10 minut. Podle chuti osolte a opepřete. Podávejte ozdobený lžící kysané smetany.
Čočková se slaninou
- 2 l zeleninového nebo kuřecího vývaru
- 1 nakrájená cibule
- 1 mrkev nakrájená na kostičky
- 3 rozdrcené stroužky česneku
- 2–3 plátky anglické slaniny nakrájené na kostičky
- 175 g namočené čočky
- 125 g brambor nakrájených na kostičky
- 2 bobkové listy
- tymián
- sůl, pepř
- nasekaná petrželka na ozdobu
V hrnci rozehřejte máslo a přidejte cibuli, mrkev a česnek. Osmahněte, přidejte slaninu, čočku, brambory, bobkové listy a tymián a ještě chvíli restujte. Přilijte vývar a vařte asi 20 minut, dokud nebude čočka a zelenina měkká. Podle chuti osolte a opepřete. Podávejte s nasekanou petrželkou.
Hrachová s jíškou
- 2 l vody (1,5 l vývaru z uzeného masa)
- 200 g hrachu
- 20 g cibule
- 1 stroužek česneku
- majoránka
- mletý pepř, sůl
- petrželka
- jíška z 30 g tuku a 40 g hladké mouky
Vložka:
- 2 na kostičky nakrájené a na suché pánvi opražené žemle
Přebraný hrách namočte do studené vody a postavte přes noc do chladu. Nabobtnalý hrách propláchněte, přilijte vodu a vařte doměkka. Můžete také použít hrách mražený. Uvařený scezený hrách slijte (vývar uchovejte) a rozmixujte. Z tuku, najemno nakrájené cibule a mouky připravte světlou jíšku. Přidejte k ní rozmixovaný hrách, podlijte vývarem z hrachu nebo z uzeného masa, přidejte utřený česnek sůl, pepř, majoránku a vařte asi 20 minut. Do hotové polévky přidejte najemno nasekanou petrželku. Podávejte s osmaženou žemlí. Do polévky také můžete přidat na kostičky nakrájené uzené maso nebo opečenou slaninu.
Jemná žampionová
- 1 l vody
- 250 ml mléka
- 250 ml kuřecího vývaru
- 50 g hladké mouky
- 60 g másla
- 200 g žampionů
- trochu citronové šťávy
- 10 g cibule
- 40 g másla
- sůl, pepř
- petrželka
- 100 ml smetany
Vložka:
- 2 na kostičky nakrájené a na suché pánvi opražené žemle
Z mouky a másla připravte světlou jíšku. Hotovou podlijte studeným vývarem, mlékem a vodou, rozmíchejte a asi 20 až 30 minut povařte. Žampiony oloupejte a nakrájejte na plátky. V kastrolu rozpusťte máslo, přidejte na kostičky nakrájenou cibuli a trochu ji osmahněte. Vložte žampiony, pokapejte citronem a duste asi 6 minut. Potom žampiony rozmixujte a přidejte k základu polévky. Osolte, opepřete a krátce zavařte. Nakonec přidejte do polévky smetanu. Podávejte s osmaženou žemlí.