Vydatné polévky

Babička říkávala, že polévka je grunt. Talíř teplé husté voňavé polévky zalahodí a dodá energii obzvlášť v zimě. Můžete si ji dát i jako hlavní jídlo, třeba s čerstvým křupavým pečivem. Vyberte si z našich receptů.

 

Zeleninová s fazolemi

  • 2 lžíce olivového oleje
  • 1 nakrájená cibule
  • 2 na drobno nakrájené mrkve
  • 1 nakrájená červená paprika
  • 400 g konzervovaných krájených rajčat
  • 1 lžíce rajčatového protlaku
  • 1 rozdrcený stroužek česneku
  • sůl, pepř
  • 1,5 l kuřecího nebo zeleninového vývaru
  • 400 g scezených konzervovaných bílých nebo červených fazolí
  • 250 g najemno nakrájeného pórku
  • strouhaný parmazán

Ve větším hrnci rozehřejte olej a osmažte na něm cibuli a mrkev. Přidejte rajčata, rajčatový protlak, papriku a česnek, osolte a opepřete. Přidejte vývar a přiveďte k varu. Za občasného promíchání vařte 15 minut. Pak přidejte fazole a pórek a ještě vařte asi 20 minut. Polévku podávejte posypanou strouhaným parmazánem.

2 na kostičky nakrájené a na suché pánvi opražené žemle

 

Krémová houbová

  • 1,5 l zeleninového vývaru
  • 50 g hladké mouky
  • 200 g čerstvých nebo 30 g sušených lesních hub
  • 60 + 30 g másla
  • sůl
  • 10 g cibule
  • trocha kmínu, pepř
  • petrželka
  • 1 žloutek
  • 125 ml mléka
V kastrůlku rozpusťte 60 g másla, přisypte mouku a míchejte tak dlouho, až tuk přestane pěnit. Hotovou jíšku podlijte studeným vývarem, rozmíchejte a asi 20 až 30 minut povařte. Očištěné hříbky opláchněte a nakrájejte na tenké plátky. Pokud použijete houby sušené, namočte je předem do studené vody. V kastrolku rozpusťte máslo, přidejte nakrájenou cibuli, najemno nasekanou petrželku a obojí trochu osmahněte. Přidejte houby, posypte je kmínem, opepřete, osolte a poduste. Houby přidejte do základu polévky a asi 10 minut povařte. Hotovou polévku můžete zjemnit žloutkem rozkvedlaným v mléce.

 

Sauerkraut soup

Zelňačka z kysaného zelí

  • 1,5 l vody
  • 250 g kysaného zelí
  • sůl
  • trochu cukru
  • 100 g paprikové klobásy
  • bobkový list
  • mletá sladká paprika
  • 10 g cibule
  • 30 g tuku na jíšku
  • 40 g hladké mouky
  • 125 ml zakysané smetany

Zelí nakrájejte, dejte do hrnce, zalijte vodou, přidejte nakrájenou klobásu, bobkový list, osolte a vařte 30 minut. Z tuku, nadrobno nakrájené cibule, papriky a hladké mouky připravte jíšku, trochu ji rozřeďte vodou, přilijte k zelí a vařte tak dlouho, dokud zelí nezměkne. Nakonec polévku zjemněte zakysanou smetanou, případně podle chuti přislaďte.

 

 

Tradiční boršč

  • 175 g bílého zelí
  • 200 g oloupaných rajčat nakrájených na kostičky
  • 225 konzervovaných sekaných rajčat
  • 1 nakrájená mrkev
  • 1 nakrájená cibule
  • 1,5 l zeleninového nebo kuřecího vývaru
  • 500 g oloupané vařené červené řepy nakrájené na kostičky
  • 3–4 nasekané snítky kopru
  • 30 g cukru
  • 2 lžíce vinného octa
  • sůl a černý pepř
  • zakysaná smetana na ozdobení

Zelí, rajčata, mrkev a cibuli dejte do hrnce a přilijte vývar. Na mírném plameni povařte 30 až 40 minut. Podle potřeby vývar dolijte. Přidejte červenou řepu, kopr, cukr a ocet a povařte ještě 10 minut. Podle chuti osolte a opepřete. Podávejte ozdobený lžící kysané smetany.

 

Čočková se slaninou

  • 2 l zeleninového nebo kuřecího vývaru
  • 1 nakrájená cibule
  • 1 mrkev nakrájená na kostičky
  • 3 rozdrcené stroužky česneku
  • 2–3 plátky anglické slaniny nakrájené na kostičky
  • 175 g namočené čočky
  • 125 g brambor nakrájených na kostičky
  • 2 bobkové listy
  • tymián
  • sůl, pepř
  • nasekaná petrželka na ozdobu

V hrnci rozehřejte máslo a přidejte cibuli, mrkev a česnek. Osmahněte, přidejte slaninu, čočku, brambory, bobkové listy a tymián a ještě chvíli restujte. Přilijte vývar a vařte asi 20 minut, dokud nebude čočka a zelenina měkká. Podle chuti osolte a opepřete. Podávejte s nasekanou petrželkou.

 

Hrachová s jíškou

  • 2 l vody (1,5 l vývaru z uzeného masa)
  • 200 g hrachu
  • 20 g cibule
  • 1 stroužek česneku
  • majoránka
  • mletý pepř, sůl
  • petrželka
  • jíška z 30 g tuku a 40 g hladké mouky

Vložka:

  • 2 na kostičky nakrájené a na suché pánvi opražené žemle

Přebraný hrách namočte do studené vody a postavte přes noc do chladu. Nabobtnalý hrách propláchněte, přilijte vodu a vařte doměkka. Můžete také použít hrách mražený. Uvařený scezený hrách slijte (vývar uchovejte) a rozmixujte. Z tuku, najemno nakrájené cibule a mouky připravte světlou jíšku. Přidejte k ní rozmixovaný hrách, podlijte vývarem z hrachu nebo z uzeného masa, přidejte utřený česnek sůl, pepř, majoránku a vařte asi 20 minut. Do hotové polévky přidejte najemno nasekanou petrželku. Podávejte s osmaženou žemlí. Do polévky také můžete přidat na kostičky nakrájené uzené maso nebo opečenou slaninu.

 

Jemná žampionová

  • 1 l vody
  • 250 ml mléka
  • 250 ml kuřecího vývaru
  • 50 g hladké mouky
  • 60 g másla
  • 200 g žampionů
  • trochu citronové šťávy
  • 10 g cibule
  • 40 g másla
  • sůl, pepř
  • petrželka
  • 100 ml smetany

Vložka:

  • 2 na kostičky nakrájené a na suché pánvi opražené žemle

Z mouky a másla připravte světlou jíšku. Hotovou podlijte studeným vývarem, mlékem a vodou, rozmíchejte a asi 20 až 30 minut povařte. Žampiony oloupejte a nakrájejte na plátky. V kastrolu rozpusťte máslo, přidejte na kostičky nakrájenou cibuli a trochu ji osmahněte. Vložte žampiony, pokapejte citronem a duste asi 6 minut. Potom žampiony rozmixujte a přidejte k základu polévky. Osolte, opepřete a krátce zavařte. Nakonec přidejte do polévky smetanu. Podávejte s osmaženou žemlí.

 


Text: mik; foto: Shutterstock

Další články

Šlehačkový beránek

Šlehačkový beránek

Nadýchaný vláčný beránek patří k ozdobám velikonočního stolu, tradičně podávaným na Bílou sobotu. Upečte si ho podle osvědčeného receptu, ve kterém nesmí chybět šlehačka.

Celý článek

Romantické menu

Romantické menu

Plánujete připravit své drahé polovičce sváteční večeři? Inspirujte se naším romantickým menu, které je nejen krásné na pohled, ale i plné lákavých chutí a vůní.

Celý článek