Violka vonná
Je nejvoňavější z fialek, a proto se už dlouho přidává do kosmetických přípravků, nápojů, cukroví a sirupů. Staří Řekové zvolili violku za symbol plodnosti a Římané si oblíbili fialkové víno. Její vůně byla velmi oblíbená ve viktoriánské Anglii.
Plazivá šlahounovitá trvalka se sladce vonícími fialovými, bílými nebo růžovými květy. Listy má srdčité, na dlouhém řapíku. Dorůstá výšky 10 až 15 cm, je to kobercovitá, půdopokryvná bylina.
Pěstování:
Má ráda vlhkou, na živiny bohatou půdu a polostín; prospívá jí ranní nebo podvečerní slunce. Snadno se rozmnožuje z výhonků.
Užívané části:
Listy, květy, kořeny.
Konzervování:
Listy, květy a kořeny se suší. Květy se proslazují, kandují.
V kuchyni:
Květy se jedí syrové nebo kandované nebo se z nich připravuje sirup.
V kosmetice:
Odvar z květů se používá k výplachům očí a úst. Listy jsou vhodné k napařování obličeje.Pro vůni:
Květy se používají jako součást sušených směsí potpourri, květových vod a parfémů.
Pro léčení:
Květy – nálev z čerstvých nebo sušených květů působí jako mírné projímadlo; je účinný také při kašli a zánětu průdušek a pro uklidnění nervů, zmírnění bolestí hlavy a při nespavosti.
Listy – Odvar nebo nálev ze sušených listů pomáhá při zánětu průdušek.
Kořeny – odvar nebo nálev ze sušených kořenů pijte při kataru průdušek.
Jak využít violku
Udělejte si z ní třeba cukrovinky, sirup či voňavý ocet. Nebo si ji přidejte syrovou do salátu.
Fialkový sirup
Do kastrůlku dejte 50 g čerstvých květů violky vonné a přilijte 75 ml vařící vody. Přikryjte pokličkou a nechte 24 hodin vyluhovat. Pak výluh přeceďte, přidejte 75 g cukru a zahřívejte, dokud se cukr nerozpustí (nesmí se vařit, aby se zachovala barva). Nechte vychladnout a slijte do lahviček.
Kandované fialky
3 šálky květů violky vonné, 3 šálky cukru, 400 ml vody
Vodu přiveďte k varu, do horké vody přidávejte cukr, až vznikne nasycený roztok. Do něj ponořte fialkové květy a nechte vychladnout. Proslazené květy sušte na mřížce, aby mohla odkapat přebytečná tekutina. Skladujte v nádobě mezi listy voskovaného (pečicího) papíru, aby se neslepily.
Voňavý ocet
500 ml bílého vinného octa, 1 šálek fialkových květů
Květy fialek vsypte do uzavíratelné sklenice s octem a nechte 2 týdny luhovat. Ocet se krásně zbarví do fialova. Slijte a přelijte do uzavíratelných lahví. Uchovávejte na tmavém místě, aby barva nevybledla.
Fialkový cukr
Promíchejte hrst fialek s krystalovým cukrem a nechte jej nasáknout jarní vůní v neprodyšné skleněné nádobě. Proslazené fialky můžete potom přidávat do čaje.
Zelené lístky
Lístky fialek můžete přidat do jarních zeleninových salátů nebo do polévek, masových nádivek, vajíčkových pomazánek a podobně.
Čerstvé květy
Květy fialek jsou díky své nasládlé chuti originálním doplňkem nejen do zeleninových salátů, ale i k ovocným nebo tvarohovým dezertům, vařeným pudinkům, letním ovocným koktejlům a salátům. Můžete jimi ochutit i ovocné sorbety nebo smetanové zmrzliny.