Veselé lampionky mochyně peruánské

Nejen, že vám na podzim ozdobí zahradu, ale navíc má chutné plody, které se prodávají pod názvem physalis nebo inka třešeň. Proč za ně ale zbytečně utrácet, když si je můžete vypěstovat?

Pro všechny druhy mochyní je typickým znakem kalich podobný miniaturnímu čínskému lampionku. Mochyně známá jako židovská třešeň (Physalis alkekengi var. franchetti) patří mezi ozdobné druhy a často se používá do suchých vazeb. Příbuzná mochyně peruánská (P. peruviana) se také pěstuje jako okrasná rostlina, navíc je ale i jedlá. Její hustě chlupatá lodyha dorůstá do výšky jednoho metru i více.

Nenápadné květy se objevují koncem června, jsou světle zelené s fialovými skvrnami a později se z každého vyvine jedlá žlutá až oranžová bobule. Zajímavostí je, že rostlina kvete jen v noci. Variety se od sebe liší velikostí a barvou plodů – P. peruviana edulis má plody oranžové, plody P. peruviana violacea jsou větší a fialové.

Nároky a péče

Ve své domovině (v Jižní Americe) je mochyně peruánská vytrvalá rostlina, u nás se ale pěstuje jako jednoletá. Nároky má podobné jako rajčata – vyhovuje jí teplá poloha a propustná lehčí výživná půda, potřebuje slunce a během vegetace pravidelnou zálivku. K předpěstování se mochyně vysévá už v lednu. Jakmile pominou mrazíky, vysazují se sazenice asi 70 centimetrů od sebe, protože se silně rozrůstají. Vzhledem k výšce v dospělosti jsou rostliny náchylné ke zlomení, a je proto vhodné k nim umístit podpěry.

Mochyně během růstu žádnou zvláštní péči nepotřebuje, snad jen občasnou kontrolu škůdců. Za sucha totiž trpí nálety molic, za vlhka se na ní zase mohou objevit plísňové choroby, například botrytida. Účinnou ochranou proti plísním je udržení vzdušného porostu a přiměřená zálivka – rostliny musejí do večera oschnout.

Sklizeň až do zimy

Plody mochyně peruánské dozrávají v září a říjnu, kdy květní kalichy začínají zasychat a jejich barva se změní ze světlezelené v nažloutlou. Se sklizní nemusíte spěchat, klidně plody sbírejte až do prvních mrazíků. Bobule mochyně připomínají chutí angrešt s jemným ananasovým aroma a je možné je i se suchým kalichem skladovat několik měsíců. Oranžové bobule jsou velice dekorativní a vhodné jak k přímé konzumaci, tak do ovocného salátu, na dort, k výrobě marmelády, kompotu či šťávy. Působí močopudně a zlepšují látkovou výměnu. Chutnají-li plody příliš kysele, byly pravděpodobně utrženy moc brzy. Lze je sice nechat dozrát podobně jako zelená rajčata, získají tím ale více na barvě než na chuti.

Mochyně v květináči

I doma za oknem si můžete vypěstovat bohatou úrodu tohoto chutného ovoce. Přestože se na záhonu pěstuje mochyně peruánská jako jednoletka, zkuste ji přezimovat doma. Ještě před příchodem mrazů mochyni vyryjte a zasaďte do květináče (průměr volte raději větší) s běžným substrátem pro pokojové rostliny. Přes zimu ji mírně zalévejte a dopřejte jí co nejvíce slunce a světla. Brzy zjara se na rostlině objeví květy a koncem března i plody, které však budou menší než při pěstování mochyně ve volné půdě.


Physalis v čokoládě

Vyzkoušejte tuhle zdravou dobrůtku!

Budete potřebovat:

  • kvalitní čokoládu s vysokým podílem kakaa
  • vychlazené plody physalisu

recept

Čokoládu rozpusťte ve vodní lázni. Lístky kolem zralého plodu šetrně otevřete a obraťte ke stopce. Vychlazené plody namáčejte (i vícekrát) v čokoládě a nechte ji ztuhnout na pečicím papíře.

 


Text: red; foto: Shutterstock

Další články

Co dělat, když se pes ztratí?

Co dělat, když se pes ztratí?

Ztráta psa je pro každého majitele noční můrou a pro samotného mazlíčka stresující situací. Statistiky ukazují, že více než třetina psů se během svého života ztratí, což je alarmující skutečnost, kterou bychom neměli podceňovat. Jak můžeme tomuto problému předejít a co dělat v situaci, kdy už dojde na nejhorší?

Celý článek

Jak voní zima? Po ovoci a koření!

Jak voní zima? Po ovoci a koření!

Zima voní po citrusech a hřebíčku! Vytvořte si z nich dekorace a dobroty, které promění váš domov v útulném místo. Ozdobte pomeranče hřebíčkovými vzory, vytvořte si vyřezávané ozdoby z jablek, užijte si horký kořeněný cider, který zahřeje tělo i duši…

Celý článek