Velké zeleninové saláty
Tradiční řecký salát
- 4 rajčata
- 1 okurka
- 1 sladká paprika
- 1 červená cibule
- listový salát
- 4 malé hlavičky červené cibule
- 20 gramů oliv
- 125 gramů sýru feta
- sůl
Na zálivku:
- 4 lžíce olivového oleje
- 1 lžíce citronové šťávy
- 1 lžíce nasekané bazalky
1 V misce smíchejte olivový olej, citronovou šťávu a bazalku. Připravenou zálivku nechte v lednici alespoň hodinu odpočinout, aby se chutě dobře propojily.
2 Rajčata, okurku, papriku, listový salát, cibuli a sýr feta nakrájejte, vložte do misky, přidejte olivy, podle chuti osolte a dobře promíchejte. Zalijte vychlazenou zálivkou a můžete podávat – samostatně nebo jako přílohu k masu.
Salát s tuňákem a vejci
- 1 okurka
- 3 rajčata
- 1 červená cibule
- 2 vejce
- 1 konzerva tuňáka ve vlastní šťávě
- listový salát
- listová petržel
- sůl, pepř
- citronová šťáva
- olivový olej
- čerstvé pečivo k podávání
1 Vejce uvařte natvrdo. Zeleninu nakrájejte na kousky, cibuli na kolečka. Dejte ji do misky, přidejte tuňáka z konzervy, zakápněte olivovým olejem a citronovou šťávou, osolte, opepřete a promíchejte.
2 Salát servírujte s vařeným vejcem nakrájeným na čtvrtiny, posypaný nasekanou listovou petrželí. Podávejte s čerstvým pečivem, například s nasucho opečenou bagetkou.
Lehký těstovinový salát s avokádem
- 250 g těstovin (např. rotini nebo fusilli)
- 200 g cherry rajčat
- 1 sladká paprika
- 1 zralé avokádo
- listový salát (např. kadeřavý nebo rukola)
- sůl, pepř
- sezamová semínka
- chilli paprička (nemusí být)
Na zálivku:
- 3 lžíce olivového oleje
- 2 lžíce limetkové šťávy
- 1 lžíce medu
1 Těstoviny uvařte podle návodu na obalu, dejte je do mísy, přidejte nakrájená rajčata, papriku a listový salát, osolte, opepřete, zakápněte zálivkou připravenou z olivového oleje, medu a limetkové šťávy a promíchejte.
2 Salát podávejte s kousky pokrájeného oloupaného avokáda, posypaný sezamovými semínky. Tip – kdo má rád ostřejší chutě, může si do salátu zamíchat i nasekanou chilli papričku.