Velikonoční pochutnání

Bez sladkého beránka by jarní svátky neměly tu správnou chuť, zelená polévka je elixírem zdraví a plněná vejce slaví úspěch tam, kde se koledníci snažili a přinesli domů velkou nadílku…


Zelená jarní polévka s kopřivami

Budete potřebovat

  • 1 cibule
  • 2 stroužky česneku
  • 1 lžíce olivového oleje
  • 3 brambory
  • hrst mladého špenátu
  • hrst čerstvých mladých kopřiv
  • 1,5 l zeleninového vývaru
  • sůl
  • pepř
  • 100 ml smetany

Na oleji zpěňte nasekanou cibuli a česnek a krátce orestujte. Přidejte oloupané brambory nakrájené na kostky, zalijte vývarem a vařte asi 15 minut. pak přidejte pokrájený špenát a mladé kopřivy a ještě asi 3 minuty povařte. Stáhněte z ohně, rozmixujte a podle chuti osolte a opepřete. Nakonec polévku zjemněte smetanou.

 


Plněná vejce

Budete potřebovat

  • 8 vařených vajec
  • 3 lžíce majonézy
  • 1/2 cibule
  • 50 g šunky
  • 2 ředkvičky
  • sůl
  • čerstvě mletý pepř
  • 1/3 červené papriky
  • čerstvý kopr nebo pažitku

Uvařená vejce rozkrojte, vyndejte žloutky a dejte je do misky. Přidejte majonézu a dobře utřete. Cibuli, ředkvičky a šunku nakrájejte na drobné kostičky a přidejte je do misky ke žloutkům s majonézou. Promíchejte a podle chuti osolte a opepřete. Směsí naplňte půlky vajec a posypeme jemně pokrájenou červenou paprikou a pažitkou nebo koprem.

 


Vláčný šlehačkový beránek

Budete potřebovat

  • 4 vejce
  • 200 g cukru krupice
  • 250 ml smetany ke šlehání
  • 350 g polohrubé mouky
  • citronová kůra a šťáva z 1 citronu
  • 1 prášek do pečiva
  • moučkový cukr

Vejce s cukrem vyšlehejte do světlé pěny. Přidejte smetanu, mouku, šťávu a kůru z citronu a prášek do pečiva. Jemně suroviny smíchejte a vytvořte řidší těsto. Formu vymažte máslem a vysypte moukou. Těsto nalijte kousek pod okraj formy, protože nabude na objemu. Pečte na 180 °C, asi 45 minut dozlatova. Vyzkoušejte špejlí, jestli je beránek dobře propečený. Poté ho vyndejte z trouby, nechte trochu vychladnout a vyklopte z formy. Nakonec beránka pocukrujte moučkovým cukrem.


Další články

Boží milosti

Boží milosti

Čím v pondělí odměnit koledníky, samozřejmě kromě krásně malovaných vajec? Usmažte jim křehké a lahodné boží milosti. Vyzkoušejte starý recept z kuchařky po prababičce.

Celý článek

Šlehačkový beránek

Šlehačkový beránek

Nadýchaný vláčný beránek patří k ozdobám velikonočního stolu, tradičně podávaným na Bílou sobotu. Upečte si ho podle osvědčeného receptu, ve kterém nesmí chybět šlehačka.

Celý článek

Romantické menu

Romantické menu

Plánujete připravit své drahé polovičce sváteční večeři? Inspirujte se naším romantickým menu, které je nejen krásné na pohled, ale i plné lákavých chutí a vůní.

Celý článek

Co dělat, když se pes ztratí?

Co dělat, když se pes ztratí?

Ztráta psa je pro každého majitele noční můrou a pro samotného mazlíčka stresující situací. Statistiky ukazují, že více než třetina psů se během svého života ztratí, což je alarmující skutečnost, kterou bychom neměli podceňovat. Jak můžeme tomuto problému předejít a co dělat v situaci, kdy už dojde na nejhorší?

Celý článek