
Velikonoční pochutnání

Zelená jarní polévka s kopřivami

Budete potřebovat
- 1 cibule
- 2 stroužky česneku
- 1 lžíce olivového oleje
- 3 brambory
- hrst mladého špenátu
- hrst čerstvých mladých kopřiv
- 1,5 l zeleninového vývaru
- sůl
- pepř
- 100 ml smetany
Na oleji zpěňte nasekanou cibuli a česnek a krátce orestujte. Přidejte oloupané brambory nakrájené na kostky, zalijte vývarem a vařte asi 15 minut. pak přidejte pokrájený špenát a mladé kopřivy a ještě asi 3 minuty povařte. Stáhněte z ohně, rozmixujte a podle chuti osolte a opepřete. Nakonec polévku zjemněte smetanou.

Plněná vejce

Budete potřebovat
- 8 vařených vajec
- 3 lžíce majonézy
- 1/2 cibule
- 50 g šunky
- 2 ředkvičky
- sůl
- čerstvě mletý pepř
- 1/3 červené papriky
- čerstvý kopr nebo pažitku
Uvařená vejce rozkrojte, vyndejte žloutky a dejte je do misky. Přidejte majonézu a dobře utřete. Cibuli, ředkvičky a šunku nakrájejte na drobné kostičky a přidejte je do misky ke žloutkům s majonézou. Promíchejte a podle chuti osolte a opepřete. Směsí naplňte půlky vajec a posypeme jemně pokrájenou červenou paprikou a pažitkou nebo koprem.

Vláčný šlehačkový beránek

Budete potřebovat
- 4 vejce
- 200 g cukru krupice
- 250 ml smetany ke šlehání
- 350 g polohrubé mouky
- citronová kůra a šťáva z 1 citronu
- 1 prášek do pečiva
- moučkový cukr
Vejce s cukrem vyšlehejte do světlé pěny. Přidejte smetanu, mouku, šťávu a kůru z citronu a prášek do pečiva. Jemně suroviny smíchejte a vytvořte řidší těsto. Formu vymažte máslem a vysypte moukou. Těsto nalijte kousek pod okraj formy, protože nabude na objemu. Pečte na 180 °C, asi 45 minut dozlatova. Vyzkoušejte špejlí, jestli je beránek dobře propečený. Poté ho vyndejte z trouby, nechte trochu vychladnout a vyklopte z formy. Nakonec beránka pocukrujte moučkovým cukrem.