Velikonoční koláčky

Upečte si koláčky ve tvaru volského oka. Na jejich přípravu můžete použít i kupované křehké nebo listové těsto – ušetříte tak čas.

Budete potřebovat:

  • 200 g křehkého nebo listového těsta
  • 6 ks půlek kompotovaných meruněk
  • 1 vejce na potření
  • hladká mouka na vál

Na náplň:

  • 250 g měkkého tvarohu
  • 60 g změklého másla
  • 1 vanilkový cukr
  • 1 ks žloutek
  • 5 lžic moučkového cukru
  • špetka citronové kůry

Těsto rozválejte na pomoučeném válu na silnější plát a s pomocí skleničky nebo vykrajovátka z něj vykrájejte kolečka. Tvaroh vymíchejte s moučkovým cukrem, vanilkovým cukrem, změklým máslem, žloutkem a citronovou kůrou dohladka. Každé kolečko potřete náplní (nechte asi 1 cm široké okraje) a do středu položte půlku meruňky řezem dolů. Okraje koláčků potřete rozšlehaným vejcem. Rozložte na plech vyložený pečicím papírem, dejte do trouby a pečte při 220 °C dozlatova.

 


Text: mik; foto: Shuterstock a archiv

Další články

Boží milosti

Boží milosti

Čím v pondělí odměnit koledníky, samozřejmě kromě krásně malovaných vajec? Usmažte jim křehké a lahodné boží milosti. Vyzkoušejte starý recept z kuchařky po prababičce.

Celý článek

Zajíčci ušáci

Zajíčci ušáci

Užijte si s dětmi velikonoční přípravy a vyrobte si společně vajíčka v podobě roztomilých zajíčků a dalších zvířátek. Inspirujte se naším jednoduchým návodem.

Celý článek

Čisté barvy přírody

Čisté barvy přírody

Rozhodli jste se letos barvit vejce čistě přírodními barvivy? Skvělý nápad! Nejen, že je to šetrné k životnímu prostředí, ale nebudete muset kupovat barvy v drogerii. vystačíte si s tím, co najdete ve spíži. Vyzkoušejte tyto suroviny:

Celý článek

Šlehačkový beránek

Šlehačkový beránek

Nadýchaný vláčný beránek patří k ozdobám velikonočního stolu, tradičně podávaným na Bílou sobotu. Upečte si ho podle osvědčeného receptu, ve kterém nesmí chybět šlehačka.

Celý článek