
Vejce 4x jinak

Salát s medvědím česnekem

- 6 natvrdo uvařených vajec
- 1 menší svazek čerstvého medvědího česneku
- 2 jarní cibulky
- 1 lžička plnotučné hořčice
- 150 g kvalitní majonézy
- sůl
- čerstvě namletý bílý pepř
Oloupaná vejce nakrájejte na menší kostičky a promíchejte s nasekaným medvědím česnekem a na kolečka nakrájenou jarní cibulkou. Přidejte majonézu a hořčici, osolte a opepřete a jemně promíchejte. Podávejte s čerstvým pečivem nebo s topinkou.

Salát s chřestem a tuňákem

- 200 g nových malých brambor
- 200 g čerstvého zeleného chřestu
- 6 natvrdo uvařených vajec
- 100 g hlávkového salátu
- 200 g tuňáku ve vlastní šťávě
- hrst černých oliv
Na zálivku
- 4 lžíce panenského olivového oleje
- 2 lžíce citronové šťávy
- 1 lžíci hrubozrnné hořčice
- 1 lžička cukru krupice
- sůl
- pepř
Brambory dejte do hrnce s vodou a přiveďte do varu. Na mírném ohni vařte 15 minut. Do hrnce přidejte chřest a vařte další 1–2 minuty nebo dokud nebude zelenina tak akorát měkká. Nechte odkapat a prolijte studenou vodou, aby se zelenina ochladila. Na talíře naaranžujte vařené brambory a chřest, přidejte kousky tuňáku, natrhaný hlávkový salát, navrch dejte na čtvrtky nakrájená vejce na plátky nakrájené olivy. Smíchejte olivový olej, citronovou šťávu, hořčici a cukr, a zálivku dochuťte solí a pepřem. Přelijte salát a podávejte.

Plněná vejce

- 6 vajec uvařených natvrdo
- 2 lžičky bílého vinného octa
- 1 lžička cukru
- 2 lžíce majonézy
- sůl
- mletá paprika
- zelená petrželka na ozdobu
Uvařená vejce oloupejte, překrojte napůl, lžící vyberte žloutky. Žloutky dejte do mísy, přidejte majonézu, ocet, cukr a sůl. Vidličkou vše promíchejte. Směsí naplňte cukrářským sáčkem bílky a ozdobte lístečky petrželky. Můžete posypat mletou paprikou.

Rychlá pomazánka

- 8 vajec vařených na tvrdo
- 5 polévkových lžic majonézy
- 1 menší cibule
- sůl
- pepř
Vejce oloupejte a nasekejte, nakrájejte cibuli a smíchejte s vejci, přidejte majonézu a promíchejte, přidejte pepř a sůl podle chuti a znovu promíchejte. Podávejte namazanou na čerstvou veku či chléb, ozdobenou čerstvou pažitkou nebo petrželkou.