Vejce 4x jinak

Vařených vajec je během Velikonoc vždy plná lednice. Až budete přemýšlet, co s nimi, zkuste některý z našich receptů. Třeba vám zachutnají.


Salát s medvědím česnekem

  • 6 natvrdo uvařených vajec
  • 1 menší svazek čerstvého medvědího česneku
  • 2 jarní cibulky
  • 1 lžička plnotučné hořčice
  • 150 g kvalitní majonézy
  • sůl
  • čerstvě namletý bílý pepř

 

Oloupaná vejce nakrájejte na menší kostičky a promíchejte s nasekaným medvědím česnekem a na kolečka nakrájenou jarní cibulkou. Přidejte majonézu a hořčici, osolte a opepřete a jemně promíchejte. Podávejte s čerstvým pečivem nebo s topinkou.

 


Salát s chřestem a tuňákem

  • 200 g nových malých brambor
  • 200 g čerstvého zeleného chřestu
  • 6 natvrdo uvařených vajec
  • 100 g hlávkového salátu
  • 200 g tuňáku ve vlastní šťávě
  • hrst černých oliv

Na zálivku

  • 4 lžíce panenského olivového oleje
  • 2 lžíce citronové šťávy
  • 1 lžíci hrubozrnné hořčice
  • 1 lžička cukru krupice
  • sůl
  • pepř
 

Brambory dejte do hrnce s vodou a přiveďte do varu. Na mírném ohni vařte 15 minut. Do hrnce přidejte chřest a vařte další 1–2 minuty nebo dokud nebude zelenina tak akorát měkká. Nechte odkapat a prolijte studenou vodou, aby se zelenina ochladila. Na talíře naaranžujte vařené brambory a chřest, přidejte kousky tuňáku, natrhaný hlávkový salát, navrch dejte na čtvrtky nakrájená vejce na plátky nakrájené olivy. Smíchejte olivový olej, citronovou šťávu, hořčici a cukr, a zálivku dochuťte solí a pepřem. Přelijte salát a podávejte.

 


Plněná vejce

  • 6 vajec uvařených natvrdo
  • 2 lžičky bílého vinného octa
  • 1 lžička cukru
  • 2 lžíce majonézy
  • sůl
  • mletá paprika
  • zelená petrželka na ozdobu

 

Uvařená vejce oloupejte, překrojte napůl, lžící vyberte žloutky. Žloutky dejte do mísy, přidejte majonézu, ocet, cukr a sůl. Vidličkou vše promíchejte. Směsí naplňte cukrářským sáčkem bílky a ozdobte lístečky petrželky. Můžete posypat mletou paprikou.

 


Rychlá pomazánka

  • 8 vajec vařených na tvrdo
  • 5 polévkových lžic majonézy
  • 1 menší cibule
  • sůl
  • pepř

 

Vejce oloupejte a nasekejte, nakrájejte cibuli a smíchejte s vejci, přidejte majonézu a promíchejte, přidejte pepř a sůl podle chuti a znovu promíchejte. Podávejte namazanou na čerstvou veku či chléb, ozdobenou čerstvou pažitkou nebo petrželkou.

 


Text: mik; foto: Shutterstock

Další články

Boží milosti

Boží milosti

Čím v pondělí odměnit koledníky, samozřejmě kromě krásně malovaných vajec? Usmažte jim křehké a lahodné boží milosti. Vyzkoušejte starý recept z kuchařky po prababičce.

Celý článek

Zajíčci ušáci

Zajíčci ušáci

Užijte si s dětmi velikonoční přípravy a vyrobte si společně vajíčka v podobě roztomilých zajíčků a dalších zvířátek. Inspirujte se naším jednoduchým návodem.

Celý článek

Čisté barvy přírody

Čisté barvy přírody

Rozhodli jste se letos barvit vejce čistě přírodními barvivy? Skvělý nápad! Nejen, že je to šetrné k životnímu prostředí, ale nebudete muset kupovat barvy v drogerii. vystačíte si s tím, co najdete ve spíži. Vyzkoušejte tyto suroviny:

Celý článek

Šlehačkový beránek

Šlehačkový beránek

Nadýchaný vláčný beránek patří k ozdobám velikonočního stolu, tradičně podávaným na Bílou sobotu. Upečte si ho podle osvědčeného receptu, ve kterém nesmí chybět šlehačka.

Celý článek