Ve jménu jarní zelené

Zdravý špenát nabízí spoustu možností využití – pochutnejte si na jeho mladých listech v salátu nebo jej použijte jako náplň do palačinek, koláčů nebo třeba do těstovin…

Palačinky se špenátem a ricottou

Doba přípravy: 90 minut Počet porcí: 12 ks

Na palačinky:

  • 350 g hladké mouky
  • 300 ml polotučného mléka
  • 300 ml vody
  • 3 vejce
  • špetka soli
  • přepuštěné máslo na smažení

Na náplň:

  • 600 g čerstvého špenátu
  • 20 g másla
  • sůl, pepř
  • 3 stroužky česneku
  • 250 g sýra ricotta
  • 120 g mascarpone
  • 80 g parmazánu

 

1 Všechny ingredience na palačinky dejte do mísy a důkladně promíchejte, až vznikne řidší těsto. Nechte ho 30 minut odstát a poté na dobře rozehřáté silnostěnné pánvi potřené přepuštěným máslem smažte tenké palačinky.

2 Špenát spařte a vyždímejte z něj přebytečnou vodu. Na pánvi rozpusťte polovinu másla a na mírném ohni špenát osmažte. Přidejte sůl, pepř a prolisovaný česnek. Nechte vychladnout. Mezitím si smíchejte ricottu, mascarpone, sůl a parmazán. Přidejte špenát a promíchejte. Usmažené palačinky naplňte špenátovou náplní a podávejte.

 

 

Řecký špenátový koláč

Doba přípravy: 80 minut Počet porcí: 6

  • 2 lžíce olivového oleje
  • 1 cibule
  • 2 jarní cibulky
  • 2 stroužky česneku
  • 850 g čerstvých špenátových lístků
  • 2 lžíce kopru
  • 200 g sýra feta
  • 100 g ricotty nebo tvarohu
  • 3 lžíce strouhaného parmazánu
  • 3 vejce
  • sůl, pepř
  • špetka mletého muškátového oříšku
  • 1 balíček listového těsta
  • 80 g másla

 

1 V pánvi oleji zpěňte nadrobno nakrájenou cibuli, jarní cibulku a nasekaný česnek. Přidejte špenát a nasekaný kopr. Po 2 minutách slijte puštěnou vodu a špenát trochu vyždímejte. V míse smíchejte sýr feta nadrobený na kousky, ricottu (či tvaroh) a strouhaný parmazán. Přidejte vejce a špetku nastrouhaného muškátového oříšku, sůl a pepř a směs promíchejte. Vložte špenát a opět promíchejte.

2 Polovinu listového těsta rozválejte na tenký plát a vyložte jím máslem vymazanou kulatou koláčovou formu nebo vyšší plech. Špenátovou směs rozetřete na těsto, okraj o šířce asi 5 cm nechte prázdný. Rozválejte druhou polovinu těsta a položte ji na náplň. Okraje zahrňte dovnitř a prsty přimáčkněte. Potřete rozpuštěným máslem a pečte v troubě rozehřáté na 180 °C asi 45 minut dozlatova.

 

 

Těstoviny se špenátem

Doba přípravy: 30 minut Počet porcí: 4

  • 400 g těstovin tagliatelle
  • 1 šalotka
  • 2 stroužky česneku
  • 5 lžic olivového oleje
  • 400 g čerstvého špenátu
  • 100 ml sladké smetany
  • 175 g nivy
  • sůl

 

1 Do vroucí vody dejte vařit těstoviny. Mezitím nasekejte česnek a šalotku a osmahněte je na pánvi na 3 lžících olivového oleje. Přidejte špenát a pomalu zahřívejte.

2 Přilijte smetanu, nasypte rozdrobenou nivu. Nechte sýr rozpustit, přidejte uvařené těstoviny, podle chuti dosolte, promíchejte a podávejte.

 


Foto: Shutterstock

Další články

Boží milosti

Boží milosti

Čím v pondělí odměnit koledníky, samozřejmě kromě krásně malovaných vajec? Usmažte jim křehké a lahodné boží milosti. Vyzkoušejte starý recept z kuchařky po prababičce.

Celý článek

Šlehačkový beránek

Šlehačkový beránek

Nadýchaný vláčný beránek patří k ozdobám velikonočního stolu, tradičně podávaným na Bílou sobotu. Upečte si ho podle osvědčeného receptu, ve kterém nesmí chybět šlehačka.

Celý článek

Romantické menu

Romantické menu

Plánujete připravit své drahé polovičce sváteční večeři? Inspirujte se naším romantickým menu, které je nejen krásné na pohled, ale i plné lákavých chutí a vůní.

Celý článek

Co dělat, když se pes ztratí?

Co dělat, když se pes ztratí?

Ztráta psa je pro každého majitele noční můrou a pro samotného mazlíčka stresující situací. Statistiky ukazují, že více než třetina psů se během svého života ztratí, což je alarmující skutečnost, kterou bychom neměli podceňovat. Jak můžeme tomuto problému předejít a co dělat v situaci, kdy už dojde na nejhorší?

Celý článek