Vánočka – tradičně i netradičně

Nenašli jste ještě ten nejlepší recept na vánočku? Zkuste si vybrat z těch našich. A pokud se vám nechce do klasické verze, vyzkoušejte třeba tvarohovou nebo z bramborového těsta.

Jemná vánočka

Budete potřebovat

  • 750 g hrubé mouky
  • 40 g droždí
  • 375 ml mléka
  • sůl
  • muškátový oříšek
  • citronovou kůru
  • 4 žloutky
  • 70 g mandlí
  • 70 g rozinek
  • tuk na vymazání plechu

Droždí utřete se lžící cukru, přilijte vlažné mléko a přidejte tolik mouky, aby vzniklo řídké těstíčko. Kvásek nechte na teplém místě kynout. Do vykynutého kvásku přidejte zbylou mouku, máslo utřené s cukrem a žloutky, citronovou kůru, na špičku nože strouhaného muškátového oříšku a špetku soli. Vlažným mlékem zadělejte tuhé těsto a na vále jej dobře vypracujte. Potom do těsta zapracujte mandle nakrájené na nudličky a rozinky. Nechte hodinu kynout. Z vykynutého těsta udělejte vánočku a dejte ji ještě na 45 minut kynout. Potom ji potřete vejcem a dejte péct do dobře vyhřáté trouby. Pečte 50 minut.

Starodávná vánočka bez vajec

Budete potřebovat

  • 100 g másla
  • 100 g sádla (nejlépe husího)
  • 200 g cukru
  • 50 g droždí
  • 500 ml mléka
  • 1 kg polohrubé mouky
  • sůl
  • mandle
  • rozinky
  • fenykl
  • anýz

V části vlažného mléka s 2–4 kostkami cukru a lžící mouky rozmíchejte droždí a nechte vykynout kvásek. V míse zatím utřete tuk. K němu postupně přidávejte mouku a mléko s cukrem a špetkou soli. Poté těsto přemístěte na vál. Okořeňte ho podle chuti fenyklem a anýzem. Přidejte rozinky a nakrájené mandle. Hotové tužší těsto nechte vykynout, dokud nezdvojnásobí svůj objem. Pak ho rozdělte na 9 dílů. Ze 4 nejsilnějších upleťte spodní cop a položte ho na plech na pečicí papír. Na trochu vyhloubený střed položte cop ze 3 pramenů. Do prohloubeného středu dejte šišku spletenou ze 2 pramenů, které na koncích dobře přitisknete. Vánočku můžete shora upevnit špejlemi, aby se při pečení nerozlézala. Potom ji nechte ještě kynout. Před pečením ji potřete rozšlehaným vejcem a posypte nasekanými mandlemi. Dejte ji do dobře vyhřáté trouby a pečte asi hodinu.

Babiččina vánočka

Budete potřebovat

  • 250 g hladké mouky
  • 250 g hrubé mouky
  • 120 g másla
  • 40 g droždí
  • 5 g soli
  • kůru z ½ citronu
  • 90 g pískového cukru
  • 1 vanilkový cukr
  • 220 ml smetany
  • 3 žloutky
  • 50 g jader vlašských ořechů
  • 50 g rozinek
  • 3 lžíce rumu
  • na špičku nože strouhaného muškátového oříšku
  • 1 vejce na potření vánočky
  • 30 g mandlí nakrájených na lístky
  • máslo na pomaštění papíru
Droždí rozmíchejte s trochou cukru a vlažné smetany a na teplém místě nechte vzejít kvásek. Do mísy prosejte mouku, přidejte rozpuštěné vlažné máslo, žloutky rozkvedlané v trošce smetany, cukr, nastrouhanou citronovou kůru, muškátový oříšek, vzešlý kvásek a vlažnou smetanu. Vařečkou zpracujte na vláčné tužší těsto, které se nechytá mísy ani vařečky. Pak přidejte rozinky, předem namočené v rumu a okapané, nadrobno nakrájená ořechová jádra a těsto na válu dobře vypracujte. Nechte aspoň hodinu kynout. Poté rozdělte na devět dílů a upleťte z nich vánočku – vrstvěte na sebe copy vytvořené ze 4, 3 a 2 spletených stejně silných válečků. Hotovou vánočku nechte ještě asi půl hodiny kynout. Před pečením ji potřete rozkvedlaným vejcem a posypte mandlemi. Pečte v dostatečně vyhřáté trouby asi 1 hodinu.

Rychlá tvarohová vánočka

Budete potřebovat

  • 140 g cukru
  • 150 g másla
  • 250 g tučného tvarohu
  • 2 vejce
  • 1 vejce na potření
  • 500 g polohrubé mouky
  • 1,5 prášku do pečiva
  • hrst hrozinek
  • hrst loupaných sekaných mandlí
  • citronovou kůru
  • 2 lžíce rumu

Měkké máslo smíchejte s cukrem, vejci, tvarohem a citronovou kůrou. Na válu promíchejte vzniklou hmotu s moukou a práškem do pečiva. Přidejte rozinky předem namočené v rumu a nasekané mandle. Hotové těsto rozdělte na 9 stejných dílů, z každého vyválejte váleček a vyhřáté troubě (180 °C) asi 45 minut.

Bramborová vánočka

Budete potřebovat

  • 150 g cukru
  • 1 vanilkový cukr
  • 150 g másla
  • hnědý rum
  • 500 g vařených brambor
  • 500 ml mléka
  • rozinky
  • 1 kg polohrubé mouky
  • ořechy
  • 60 g droždí
  • mletý badyán
  • 1 vejce na potření

Do velké mísy nasypte mouku, najemno do ní nastrouhejte vychladlé brambory a vmíchejte změklé máslo. Z části cukru, vlažného mléka a kvasnic udělejte kvásek. Zbylý cukr s badyánem, mlékem a rumem vmíchejte do základu a doplňte kváskem, rozinkami a nasekanými ořechy. Vypracujte hladké těsto, vyválejte z něj 9 válečků. Ze 4 upleťte spodní část vánočky a ze 3 prostřední cop. Dva poslední stočte a dejte jako vrchní část vánočky, konce podložte pod spodek. Vánočku potřete rozšlehaným vejcem a pečte v dobře vyhřáté troubě asi 1 hodinu.

 


Text: red; foto: Shutterstock

Další články

Boží milosti

Boží milosti

Čím v pondělí odměnit koledníky, samozřejmě kromě krásně malovaných vajec? Usmažte jim křehké a lahodné boží milosti. Vyzkoušejte starý recept z kuchařky po prababičce.

Celý článek

Šlehačkový beránek

Šlehačkový beránek

Nadýchaný vláčný beránek patří k ozdobám velikonočního stolu, tradičně podávaným na Bílou sobotu. Upečte si ho podle osvědčeného receptu, ve kterém nesmí chybět šlehačka.

Celý článek

Romantické menu

Romantické menu

Plánujete připravit své drahé polovičce sváteční večeři? Inspirujte se naším romantickým menu, které je nejen krásné na pohled, ale i plné lákavých chutí a vůní.

Celý článek