Valentýnské potěšení

Chcete svou drahou polovičku překvapit romantickou snídaní či obědem, nebo jí dokonce vystrojit slavnostní večeři? Nechte se inspirovat našimi tipy.

Snídejte s láskou

Dejte si tu práci a udělejte z obyčejné snídaně neobyčejnou. Sendvič s džemem bude krásnější, když do něj vykrojíte srdíčko. A krajíček chleba s máslem, sýrem a paprikou s trochou šikovnosti hravě proměníte v umělecké dílko.

 

Zamilovaný oběd

Z těsta na pizzu vykrojte jedno velké nebo více menších srdcí a poklaďte svými oblíbenými ingrediencemi.

 

Nápaditý předkrm

Z uzeného lososa vykrojte s pomocí vykrajovátka srdíčko a ozdobte krémovým sýrem a petrželkou.

 

Večeře pro dva

Těstoviny s lososem a mascarpone

  • 200 g čerstvého lososa bez kůže
  • 1 citron
  • růžový pepř
  • 100 g mascarpone
  • 50 ml smetany ke šlehání
  • sůl
  • 250 g těstovin

Lososa rozdělte na kousky, zakapejte ho citronem, osolte a ochuťte drceným růžovým pepřem. Těstoviny dejte vařit podle návodu a mezitím si připravte omáčku. Na pánvi rozehřejte olej a na něm na středním plameni asi 6 minut opékejte lososa. Přidejte mascarpone, smetanu, nechte rozehřát a přelijte omáčkou uvařené a scezené těstoviny.

Jemný dezert

Dokonalé tiramisu

  • 3 žloutky
  • 100 g cukru
  • 1 balení mascarpone
  • 1 balení smetany na šlehání
  • 1 balení cukrářských piškotů
  • káva
  • hořké kakao

Vyšlehejte žloutky s cukrem do pěny, přidejte mascarpone a zamíchejte. Ušlehejte sladkou šlehačku a smíchejte s mascarpone. Dno pekáčku vymažte slabě krémem. Cukrářské piškoty namáčejte do silné oslazené kávy z obou stran. Dělejte to velmi rychle, aby se příliš nerozmočily. Polovinu piškotů naskládejte vedle sebe do pekáčku, potřete polovinou krému a na to křížem naskládejte druhou polovinu piškotů a potřete zbylým krémem. Vršek posypte hořkým kakaem a dejte vychladit do lednice. Podávejte ozdobené čerstvou jahodou.

 

Zlatý hřeb večera


Dort Red Velvet

  • 125 g hladké mouky
  • 1/4 lžička soli
  • 2 lžíce kvalitního kakaa
  • 65 g změklého másla
  • 175 g krupicového cukru
  • 1 velké vejce
  • 1 lžička vanilkového extraktu
  • 1/2 lžičky vinného octa
  • 1/2 lžičky jedlé sody
  • 1/3 lžičky soli
  • 40 ml podmáslí
  • 30 ml šťávy z červené řepy

Na krém:

  • 500 g krémového sýra
  • 1 lžička vanilkového extraktu
  • 70 g moučkového cukru
  • 100 ml smetany ke šlehání

Troubu předehřejte na 170 °C, dno dortové formy (například ve tvaru srdce) vyložte pečicím papírem, stěny vymažte máslem a vysypte moukou. Mouku prosejte do mísy, přidejte kakao a sůl. V jiné míse spolu utřete máslo a cukr do pěny, poté přidejte vejce. V odměrce smíchejte šťávu z řepy a podmáslí a přidejte do vaječné směsi. Promíchejte a postupně po malých dávkách zapracujte moučnou směs. V hrnku promíchejte sodu s octem a přidejte do těsta.

Těsto nalijte do formy a pečte asi 25 minut. Špejlí zkuste, jestli je dort upečený.

Připravte si krém: vyšlehejte šlehačku dotuha. Krémový sýr promíchejte s cukrem a vanilkovým extraktem a poté přidejte vyšlehanou šlehačku. Dejte chladit.

Dort nechte vychladnout a poté ho vyjměte z formy. Překrojte ho podélně na 2 až 4 plátky a promažte krémem.

Drobečky, které z dortu při krájení odpadnou, si schovejte – můžete je použít na jeho dozdobení. Pokud jich máte málo, skrojte tenkou vrstvu vrchní části dortu a s pomocí kuchyňského robota ji rozdrobte. Pak dort navrchu i po stranách důkladně potřete krémem. Boky ozdobte drobečky a dejte dort alespoň na dvě hodiny vychladit do lednice.

 


Text: mik; foto: Shutterstock

Další články

Zajíčci ušáci

Zajíčci ušáci

Užijte si s dětmi velikonoční přípravy a vyrobte si společně vajíčka v podobě roztomilých zajíčků a dalších zvířátek. Inspirujte se naším jednoduchým návodem.

Celý článek

Čisté barvy přírody

Čisté barvy přírody

Rozhodli jste se letos barvit vejce čistě přírodními barvivy? Skvělý nápad! Nejen, že je to šetrné k životnímu prostředí, ale nebudete muset kupovat barvy v drogerii. vystačíte si s tím, co najdete ve spíži. Vyzkoušejte tyto suroviny:

Celý článek

Šlehačkový beránek

Šlehačkový beránek

Nadýchaný vláčný beránek patří k ozdobám velikonočního stolu, tradičně podávaným na Bílou sobotu. Upečte si ho podle osvědčeného receptu, ve kterém nesmí chybět šlehačka.

Celý článek

Romantické menu

Romantické menu

Plánujete připravit své drahé polovičce sváteční večeři? Inspirujte se naším romantickým menu, které je nejen krásné na pohled, ale i plné lákavých chutí a vůní.

Celý článek