Valentýnské mlsání
Zamilovaný dortík
Na těsto:
- 125 g změklého másla
- 125 g krupicového cukru
- 2 vejce
- 125 g hladké mouky
- ½ lžičky jedlé sody
- 2 lžičky kypřícího prášku do pečiva
- 2 lžičky vanilkového aroma
- 2–3 lžíce mléka
Na krém:
- 2 bílky
- 4 lžíce zlatého sirupu (můžete nahradit medem nebo javorovým sirupem)
- 100 g krupicového cukru
- ¼ lžičky soli
- 1 lžička vanilkového aroma
Na ozdobu:
- cukrová srdíčka
Troubu předehřejte na 200 °C. Formu na muffiny vyložte papírovými košíčky. Přísady na těsto (kromě mléka) dejte do mísy a s pomocí mixéru utřete, až se důkladně propojí. Pak opatrně během šlehání přilijte mléko, až vznikne hladké těsto. Nalijte ho do připravených papírových košíčků a pečte 15 až 20 minut dozlatova. Po vyjmutí z trouby je vyndejte z formy a nechte vychladnout.
Na hrnec s mírně vroucí vodou posaďte žáruvzdornou mísu, jejíž dno se nesmí dotýkat vodní hladiny. Do mísy dejte bílky, zlatý sirup, cukr a sůl a elektrickým šlehačem směs ušlehejte na tuhý lesklý sníh, který tvoří pevné špičky. Trvá to asi 5 minut. Mísu přendejte na chladivou plochu, přidejte vanilkové aroma a pokračujte ve šlehání, dokud není krém jen mírně teplý. Pak lžící navršte na upečené dortíky kopečky krému a ihned je posypte cukrovými srdíčky – krém rychle tuhne.
Srdíčkové čoko muffiny
- 100 g cukru krupice
- 100 g hořké čokolády
- 2 lžíce kakaa
- 125 g másla
- 175 ml mléka
- 220 g polohrubé mouky
- 2 lžičky prášku do pečiva
- 2 vejce
Troubu předehřejte na 200 °C. Mouku a prášek do pečiva prosejte do mísy. Přidejte mléko, rozpuštěné máslo, vejce, cukr a kakao. Ručně nebo pomocí elektrického šlehače vše zpracujte do hladkého těsta. Přidejte nastrouhanou čokoládu. Silikonové formičky na srdíčkové muffiny naplňte směsí do 3/4 a vyrovnejte na plech. Pečte asi 20–25 minut.
Brownies s malinovým krémem
Na těsto:
- 350 g kvalitní hořké čokolády
- 250 g másla
- 3 celá vejce
- 250 g třtinového cukru
- 90 g hladké mouky
- 1 lžička prášku do pečiva
- vanilkový cukr nebo aroma
Na krém:
- 2 bílky
- špetka soli
- 100 g moučkového cukru
- 1 vanilkový cukr
- 250 g másla
- 50 g čerstvých malin
Čokoládu nalámejte na kusy a nechte ji rozehřát ve vodní lázni spolu s máslem. Vejce vyšlehejte do pěny, přidejte cukr a vanilkový cukr nebo aroma a šlehejte, dokud cukr nezačne houstnout. Cukrovou směs vmíchejte do čokolády s máslem, přidejte hladkou mouku s práškem do pečiva a opatrně zpracujte hladké, hutné těsto. Pečte na plechu vyloženém pečicím papírem zhruba 30–35 minut. Brownies by měly zůstat uvnitř vláčné, na povrchu se vytvoří křehká krustička. Nechte vychladnout a poté s pomocí vykrajovátka vykrájejte srdíčka.
Na krém vyšlehejte v míse bílky se solí, pak postupně přidejte cukr a vanilkový cukr. Máslo dejte do další mísy a šlehejte tak dlouho, dokud nezbělá a má hustotu šlehačky, trvá to minimálně 15 minut. Za stálého míchání přidejte sníh. Maliny propasírujte přes husté síto. Ochuťte cukrem a přidejte po kapkách do krému, nezapomeňte stále míchat.
S pomocí cukrářského sáčku srdíčka naplňte, spojte a navrch ozdobte krémem.
Jahodová pěna
- 1 šálek jahod
- ½ šálku cukru
- 5 lžic vody
- 3/4 lžičky želatiny
- špetka soli
- 2 velké bílky
- 1/4 lžičky vanilkového extraktu
- ½ šálku šlehačky
Nakrájené jahody rozmixujte s 1 lžící cukru dohladka. Želatinu smíchejte se 2 lžícemi vody a nechte 5 minut nabobtnat.
V malé pánvi rozpusťte 6 lžic cukru se 3 lžícemi vody a špetkou soli a na mírném plameni přiveďte za stálého míchání k varu a vařte, dokud se cukr zcela nerozpustí.
Do želatiny přidejte bílky a elektrickým šlehačem je vyšlehejte do pěny. Postupně přidejte 1 lžíci cukru a vyšlehejte tuhý sníh. Pak do něj přidávejte horký cukrový sirup a nejprve pomaleji a potom při vysoké rychlosti zašlehávejte. Přidejte vanilkový extrakt a rovněž zašlehejte.
Dejte šlehačku do velké mísy a šlehejte ji tak dlouho, dokud se nezačnou tvořit pevné špičky. Opatrně po částech vmíchejte do šlehačky bílkovou směs a rozmixované jahody. Naplňte pěnu do dezertních misek a nechte 2 hodiny vychladit.