Valentýnské mlsání

Chystáte pro svou drahou polovičku valentýnské překvapení? Tak nezapomeňte na sladkou tečku!


Zamilovaný dortík

Na těsto:

  • 125 g změklého másla
  • 125 g krupicového cukru
  • 2 vejce
  • 125 g hladké mouky
  • ½ lžičky jedlé sody
  • 2 lžičky kypřícího prášku do pečiva
  • 2 lžičky vanilkového aroma
  • 2–3 lžíce mléka

Na krém:

  • 2 bílky
  • 4 lžíce zlatého sirupu (můžete nahradit medem nebo javorovým sirupem)
  • 100 g krupicového cukru
  • ¼ lžičky soli
  • 1 lžička vanilkového aroma

Na ozdobu:

  • cukrová srdíčka

Troubu předehřejte na 200 °C. Formu na muffiny vyložte papírovými košíčky. Přísady na těsto (kromě mléka) dejte do mísy a s pomocí mixéru utřete, až se důkladně propojí. Pak opatrně během šlehání přilijte mléko, až vznikne hladké těsto. Nalijte ho do připravených papírových košíčků a pečte 15 až 20 minut dozlatova. Po vyjmutí z trouby je vyndejte z formy a nechte vychladnout.

Na hrnec s mírně vroucí vodou posaďte žáruvzdornou mísu, jejíž dno se nesmí dotýkat vodní hladiny. Do mísy dejte bílky, zlatý sirup, cukr a sůl a elektrickým šlehačem směs ušlehejte na tuhý lesklý sníh, který tvoří pevné špičky. Trvá to asi 5 minut. Mísu přendejte na chladivou plochu, přidejte vanilkové aroma a pokračujte ve šlehání, dokud není krém jen mírně teplý. Pak lžící navršte na upečené dortíky kopečky krému a ihned je posypte cukrovými srdíčky – krém rychle tuhne.


Srdíčkové čoko muffiny

  • 100 g cukru krupice
  • 100 g hořké čokolády
  • 2 lžíce kakaa
  • 125 g másla
  • 175 ml mléka
  • 220 g polohrubé mouky
  • 2 lžičky prášku do pečiva
  • 2 vejce

Troubu předehřejte na 200 °C. Mouku a prášek do pečiva prosejte do mísy. Přidejte mléko, rozpuštěné máslo, vejce, cukr a kakao. Ručně nebo pomocí elektrického šlehače vše zpracujte do hladkého těsta. Přidejte nastrouhanou čokoládu. Silikonové formičky na srdíčkové muffiny naplňte směsí do 3/4 a vyrovnejte na plech. Pečte asi 20–25 minut.


Brownies s malinovým krémem

Na těsto:

  • 350 g kvalitní hořké čokolády
  • 250 g másla
  • 3 celá vejce
  • 250 g třtinového cukru
  • 90 g hladké mouky
  • 1 lžička prášku do pečiva
  • vanilkový cukr nebo aroma

Na krém:

  • 2 bílky
  • špetka soli
  • 100 g moučkového cukru
  • 1 vanilkový cukr
  • 250 g másla
  • 50 g čerstvých malin

Čokoládu nalámejte na kusy a nechte ji rozehřát ve vodní lázni spolu s máslem. Vejce vyšlehejte do pěny, přidejte cukr a vanilkový cukr nebo aroma a šlehejte, dokud cukr nezačne houstnout. Cukrovou směs vmíchejte do čokolády s máslem, přidejte hladkou mouku s práškem do pečiva a opatrně zpracujte hladké, hutné těsto. Pečte na plechu vyloženém pečicím papírem zhruba 30–35 minut. Brownies by měly zůstat uvnitř vláčné, na povrchu se vytvoří křehká krustička. Nechte vychladnout a poté s pomocí vykrajovátka vykrájejte srdíčka.

Na krém vyšlehejte v míse bílky se solí, pak postupně přidejte cukr a vanilkový cukr. Máslo dejte do další mísy a šlehejte tak dlouho, dokud nezbělá a má hustotu šlehačky, trvá to minimálně 15 minut. Za stálého míchání přidejte sníh. Maliny propasírujte přes husté síto. Ochuťte cukrem a přidejte po kapkách do krému, nezapomeňte stále míchat.
S pomocí cukrářského sáčku srdíčka naplňte, spojte a navrch ozdobte krémem.


Jahodová pěna

  • 1 šálek jahod
  • ½ šálku cukru
  • 5 lžic vody
  • 3/4 lžičky želatiny
  • špetka soli
  • 2 velké bílky
  • 1/4 lžičky vanilkového extraktu
  • ½ šálku šlehačky

Nakrájené jahody rozmixujte s 1 lžící cukru dohladka. Želatinu smíchejte se 2 lžícemi vody a nechte 5 minut nabobtnat.
V malé pánvi rozpusťte 6 lžic cukru se 3 lžícemi vody a špetkou soli a na mírném plameni přiveďte za stálého míchání k varu a vařte, dokud se cukr zcela nerozpustí.

Do želatiny přidejte bílky a elektrickým šlehačem je vyšlehejte do pěny. Postupně přidejte 1 lžíci cukru a vyšlehejte tuhý sníh. Pak do něj přidávejte horký cukrový sirup a nejprve pomaleji a potom při vysoké rychlosti zašlehávejte. Přidejte vanilkový extrakt a rovněž zašlehejte.

Dejte šlehačku do velké mísy a šlehejte ji tak dlouho, dokud se nezačnou tvořit pevné špičky. Opatrně po částech vmíchejte do šlehačky bílkovou směs a rozmixované jahody. Naplňte pěnu do dezertních misek a nechte 2 hodiny vychladit.

 


Text: red; foto: Shutterstock

Další články

Domácí kosmetika pro krásu a zdraví

Domácí kosmetika pro krásu a zdraví

Na podzim a v zimě je důležité věnovat zvláštní péči naší pokožce a vlasům, které mohou trpět v důsledku nízkých teplot, suchého vzduchu a větru. Naštěstí nemusíte utrácet za drahou kosmetiku – mnoho z toho, co potřebujete, najdete přímo ve své kuchyni.

Celý článek