
V kokosové závěji
Kokosové kuličky z bílé čokolády
- 250 g bílé čokolády
- 130 ml smetany ke šlehání
- 1 lžíce másla
- 1/2 lžičky vanilkového extraktu
- 60 g strouhaného kokosu
Bílou čokoládu nasekejte na malé kousky a dejte ji do středně velké misky. Přidejte lžíci másla a vanilkový extrakt. V malé pánvi zahřejte na mírném plameni smetanu téměř až k bodu varu. Míchejte ji a dejte pozor, aby se nepřipálila. Jakmile začne na okrajích bublat, stáhněte ji z ohně. Horkou smetanu vlijte do misky k bílé čokoládě, počkejte asi půl minuty, než se čokoláda trochu rozpustí a pak směs důkladně utřete vařečkou dohladka. Mísu zakryjte fólií a dejte směs na 1–2 hodiny vychladit do lednice.
Kokos nasypte na malý talířek. Čajovou lžičkou nabírejte z misky čokoládovou hmotu a hrudky skládejte na velký talíř. Když máte takto všechnu hmotu připravenou, každou hrudku mezi dlaněmi uválejte do tvaru kuličky a na malém talířku ji obalte v kokosu. Když se vám začnou dlaně lepit, opláchněte si je ve studené vodě a pokračujte. Kuličky pak můžete vkládat do papírových košíčků. Před podáváním je opět nechte vychladit. Uchovávejte je v lednici, kde vydrží čerstvé asi tři dny.

Kokosové makronky
- 250 g kokosové moučky
- 5 bílků
- 250 g moučkového cukru
- 400 g marcipánové hmoty
- kůra z 1/2 citronu
- 2 polévkové lžíce rumu
- 1/2 šálku moučkového cukru na posypání
Vše zpracujte na polotuhé těsto. Troubu vyhřejte na 160 °C. Cukrářský sáček s kulatým otvorem naplňte těstem a vytlačujte na plech pokrytý pečícím papírem kopečky velikosti vlašského ořechu. Posypte je cukrem a 15 až 20 minut pečte na prostřední příčce trouby.
Upečené makronky mají mít nahnědlou kůrku, ale vnitřek měkký.

Čokoládové kuličky s kokosem
- 1 šálek loupaných mandlí
- 1 a 1/2 šálku sušených datlí
- 1/2 šálku holandského kakaa
- 1 lžička vanilkového extraktu
- 1/4 šálku strouhané hořké čokolády
- strouhaný kokos na obalení
Mandle nasypte do mixéru a umelte najemno (pozor, nemelte příliš dlouho, ať se vám nevytvoří mandlové máslo). Pak přidejte zbývající ingredience a mixujte, dokud se vše nespojí. Pokud je směs příliš lepkavá, přidejte pár lžiček vody. Na talíř si nasypte strouhaný kokos. Z připravené hmoty odebírejte lžičkou kousky, dlaněmi z nich uválejte kuličky a obalujte je v kokosu. Hotové kuličky skladujte v lednici. Můžete je také zamrazit, zmrazené vydrží až tři měsíce.