
V hlavní roli těstoviny

Zapečené farfalle s brokolicí

Budete potřebovat:
- 400 g těstovin farfalle
- 1 cibuli, drobně nasekanou
- 250 g brokolice rozdělené na růžičky
- kostku zeleninového vývaru
- 1 lžičku francouzské hořčice
- 200 ml zakysané smetany
- 100 g strouhaného sýra (ementál, čedar apod.)
- hrst jemně sekaných lístků petrželky
- 4 lžíce strouhanky
- ½ lžičky sušeného tymiánu nebo provensálské směsi
- sůl a pepř na dochucení
1. Ve velkém hrnci uveďte do varu vodu, osolte ji a vsypte těstoviny. Vařte 7 minut (aby nebyly rozvařené na zapékání). Brokolici povařte 3 minuty. Necelý půllitr horké vody dejte stranou.
2. Horkou vodu vlijte do hrnce a rozpusťte v ní bujonovou kostku. Ve vodě rozšlehejte hořčici a zakysanou smetanu a podle chuti přidejte sůl a pepř. Pomalu přiveďte k varu a vsypte předvařené těstoviny, brokolici a polovinu sýra. Prohřejte, a až se sýr rozpustí, přimíchejte nasekané lístky petrželky.
3. Nechte tři minuty rozehřívat gril. Těstoviny s omáčkou přesuňte do zapékací mísy a posypte cibulkou, směsí strouhanky, zbylého sýra a bylinek. Zapékejte na střední mřížce asi tři minuty. Vyjměte z trouby a před podáváním nechte ještě pět minut stát.

Penne se špenátem a ricottou

Budete potřebovat:
- 500 g těstovin penne
- 4 lžíce extra panenského olivového oleje
- 3 stroužky česneku, pokrájené na plátky
- 400 g mražených nebo čerstvých lístků špenátu
- 1 lžičku citronové šťávy
- 130 g ricotty
- sůl a pepř
1. Těstoviny uvařte a sceďte. Trochu vody, v níž se vařily, si ponechte.
2. Větší část oleje rozehřejte v hluboké pánvi a osmažte plátky česneku. Vsypte špenát, osolte a opepřete a za občasného promíchání duste dvě minuty.
3. Pánev se špenátem stáhněte z ohně, zastříkněte citronovou šťávou a přidejte zbylý olej. Promíchejte se špagetami; pokud je směs příliš suchá, zvláčněte ji trochou vody z těstovin. Ricottu rozdělte vidličkou na menší kousky a vmíchejte do těstovin.

Špagety s avokádem a cherry rajčátky

Budete potřebovat:
- 400 g špaget
- 2 kusy zralého avokáda
- 2 stroužky česneku
- 100 g cherry rajčátek
- hrst piniových oříšků
- hrst nati koriandru
- šťáva z 1 citronu
- olivový olej
- parmazán
- sůl
- mletý bílý pepř
1. Špagety uvařte ve slané vodě a sceďte.
2. Avokádo vydlabejte a dužinu rozmačkejte na kaši. Přidejte limetkovou šťávu, prolisovaný česnek, najemno nasekaný koriandr a olivový olej a zamíchejte. Podle chuti osolte.
3. Na pánvi nasucho opražte piniové oříšky. Dejte stranou, přidejte na pánev lžíci olivového oleje a cherry rajčátka nakrájená na půlky. Nechte trochu změknout, pak přidejte uvařené špagety, avokádovou směs a prohřejte. Podávejte s hoblinkami parmazánu a opraženými piniovými oříšky.