V hlavní roli těstoviny

V létě nám přijdou vhod lehké pokrmy, jejichž příprava navíc nezabere moc času. Těstoviny jsou proto ideální volbou, a to nejlépe s čerstvou zeleninou.


Zapečené farfalle s brokolicí

Budete potřebovat:

  • 400 g těstovin farfalle
  • 1 cibuli, drobně nasekanou
  • 250 g brokolice rozdělené na růžičky
  • kostku zeleninového vývaru
  • 1 lžičku francouzské hořčice
  • 200 ml zakysané smetany
  • 100 g strouhaného sýra (ementál, čedar apod.)
  • hrst jemně sekaných lístků petrželky
  • 4 lžíce strouhanky
  • ½ lžičky sušeného tymiánu nebo provensálské směsi
  • sůl a pepř na dochucení

1. Ve velkém hrnci uveďte do varu vodu, osolte ji a vsypte těstoviny. Vařte 7 minut (aby nebyly rozvařené na zapékání). Brokolici povařte 3 minuty. Necelý půllitr horké vody dejte stranou.
2. Horkou vodu vlijte do hrnce a rozpusťte v ní bujonovou kostku. Ve vodě rozšlehejte hořčici a zakysanou smetanu a podle chuti přidejte sůl a pepř. Pomalu přiveďte k varu a vsypte předvařené těstoviny, brokolici a polovinu sýra. Prohřejte, a až se sýr rozpustí, přimíchejte nasekané lístky petrželky.
3. Nechte tři minuty rozehřívat gril. Těstoviny s omáčkou přesuňte do zapékací mísy a posypte cibulkou, směsí strouhanky, zbylého sýra a bylinek. Zapékejte na střední mřížce asi tři minuty. Vyjměte z trouby a před podáváním nechte ještě pět minut stát.


Penne se špenátem a ricottou

Budete potřebovat:

  • 500 g těstovin penne
  • 4 lžíce extra panenského olivového oleje
  • 3 stroužky česneku, pokrájené na plátky
  • 400 g mražených nebo čerstvých lístků špenátu
  • 1 lžičku citronové šťávy
  • 130 g ricotty
  • sůl a pepř

1. Těstoviny uvařte a sceďte. Trochu vody, v níž se vařily, si ponechte.
2. Větší část oleje rozehřejte v hluboké pánvi a osmažte plátky česneku. Vsypte špenát, osolte a opepřete a za občasného promíchání duste dvě minuty.
3. Pánev se špenátem stáhněte z ohně, zastříkněte citronovou šťávou a přidejte zbylý olej. Promíchejte se špagetami; pokud je směs příliš suchá, zvláčněte ji trochou vody z těstovin. Ricottu rozdělte vidličkou na menší kousky a vmíchejte do těstovin.


Špagety s avokádem a cherry rajčátky

Budete potřebovat:

  • 400 g špaget
  • 2 kusy zralého avokáda
  • 2 stroužky česneku
  • 100 g cherry rajčátek
  • hrst piniových oříšků
  • hrst nati koriandru
  • šťáva z 1 citronu
  • olivový olej
  • parmazán
  • sůl
  • mletý bílý pepř

1. Špagety uvařte ve slané vodě a sceďte.
2. Avokádo vydlabejte a dužinu rozmačkejte na kaši. Přidejte limetkovou šťávu, prolisovaný česnek, najemno nasekaný koriandr a olivový olej a zamíchejte. Podle chuti osolte.
3. Na pánvi nasucho opražte piniové oříšky. Dejte stranou, přidejte na pánev lžíci olivového oleje a cherry rajčátka nakrájená na půlky. Nechte trochu změknout, pak přidejte uvařené špagety, avokádovou směs a prohřejte. Podávejte s hoblinkami parmazánu a opraženými piniovými oříšky.

 


Text: mik; foto: Shutterstock

Další články

Boží milosti

Boží milosti

Čím v pondělí odměnit koledníky, samozřejmě kromě krásně malovaných vajec? Usmažte jim křehké a lahodné boží milosti. Vyzkoušejte starý recept z kuchařky po prababičce.

Celý článek

Šlehačkový beránek

Šlehačkový beránek

Nadýchaný vláčný beránek patří k ozdobám velikonočního stolu, tradičně podávaným na Bílou sobotu. Upečte si ho podle osvědčeného receptu, ve kterém nesmí chybět šlehačka.

Celý článek

Romantické menu

Romantické menu

Plánujete připravit své drahé polovičce sváteční večeři? Inspirujte se naším romantickým menu, které je nejen krásné na pohled, ale i plné lákavých chutí a vůní.

Celý článek

Co dělat, když se pes ztratí?

Co dělat, když se pes ztratí?

Ztráta psa je pro každého majitele noční můrou a pro samotného mazlíčka stresující situací. Statistiky ukazují, že více než třetina psů se během svého života ztratí, což je alarmující skutečnost, kterou bychom neměli podceňovat. Jak můžeme tomuto problému předejít a co dělat v situaci, kdy už dojde na nejhorší?

Celý článek