V hlavní roli dýně

Také jste si na zahradě vypěstovali dýně? Nebo neodolali a aspoň jednu jste si museli koupit? Jestli právě přemýšlíte, jakou dobrotu si z ní připravit, pak vám přijdou vhod naše recepty.


Dýňová polévka se zázvorem

  • 1 kg očištěné dužiny z dýně
  • 2 mrkve
  • 2 lžíce másla
  • 1 cibule
  • 4 stroužky česneku
  • kousek čerstvého zázvoru
  • 1 lžička kari koření
  • 1 l kuřecího nebo zeleninového vývaru
  • 150 ml smetany ke šlehání
  • sůl
  • mletý pepř
  • citronová šťáva

Dýni oloupejte, dužinu zbavte zrníček a nakrájejte na kostičky. Mrkev rovněž oloupejte a pokrájejte na kolečka. V kastrolu si rozpusťte máslo, přidejte nakrájenou cibuli a osmahněte ji. Přisypte pokrájenou dýni a mrkev a znovu krátce osmahněte. Na závěr smažení přidejte česnek, nastrouhaný čerstvý zázvor a kari. Zalijte vývarem, osolte, opepřete a vařte pod poklicí na mírném ohni doměkka. Poté polévku rozmixujte, zjemněte smetanou a uveďte opět do varu. Nechte přejít varem a dochuťte solí, mletým pepřem a citronovou šťávou.


Rizoto s dýní a parmazánem

  • 1 menší dýně
  • olivový olej
  • 2 stroužky česneku
  • 8 jarních cibulek
  • 25 g másla
  • 200 g rýže na rizoto
  • trochu kmínu
  • 1 litr zeleninového vývaru
  • sůl
  • 50 g nastrouhaného parmazánu.

Předehřejte troubu na 180 stupňů. Dýni oloupejte, zbavte semen, nakrájejte na kostičky, pokapejte olejem a vložte do trouby na 30 minut. Mezitím si na másle osmažte cibulku a česnek, přidejte rýži a kmín. Zalijte vývarem a vařte, podle chuti osolte a vařte, dokud se vývar nevyvaří a rýže nezměkne. Pak přidejte dýni a parmazán.


Špagety s pečenou dýní

  • 1 máslová dýně
  • 2 stroužky česneku
  • 1 lžíce másla
  • 2 lžíce olivového oleje
  • čerstvě mletý pepř
  • sůl
  • 25 g parmazánu
  • 2 polévková lžíce čerstvé šalvěje
  • 350 g špaget

Oloupanou máslovou dýni bez semen a nakrájenou na kostky (asi 1 cm), 1 lžíci nasekané čerstvé nebo sušené šalvěje, nasekané stroužky česneku a olivový olej smíchejte. Směs pečte v horní části předehřáté trouby na 230 °C asi 20 minut, dokud není dýně měkká.
Na rozehřáté máslo přihoďte zbývající 1 lžíci šalvěje a 2–3 minuty smažte na mírném ohni. Špagety uvařte podle návodu na obalu takzvaně „na skus“. Slité, mírně okapané těstoviny dejte na máslo, přidejte upečenou dýni a promíchejte. Před podáváním posypejte strouhaným parmazánem, pepřem a ozdobíme čerstvými větvičkami šalvěje.


Jednoduchá dýňová bábovka

  • 4 větší vejce
  • 240 ml oleje
  • 1 vanilkový cukr nebo vanilkové aroma
  • 350 g krupicového cukru
  • 425 g dýňového pyré
  • 260 g hladké mouky
  • 2 lžičky prášku do pečiva
  • 1 lžička sody
  • 1/4 lžičky soli
  • 3/4 lžičky mleté skořice
  • 1/4 lžičky mletého zázvoru
  • 1/8 lžičky mletého hřebíčku
  • hrst sekaných vlašských oříšků nebo čokolády

Předehřejte troubu na 180 °C, vymažte formu na bábovku a vysypte ji polohrubou moukou. V míse šlehejte vejce, olej, vanilkové aroma a cukr asi 2 minuty, nebo dokud směs nenabude a nezesvětlá. Přidejte dýňové pyré a opět prošlehejte. Ve druhé míse smíchejte prosátou mouku, sodu, sůl, prášek do pečiva, koření a nasekané oříšky nebo čokoládu. Takto připravenou sypkou směs vmíchejte do tekuté hmoty z vajec, cukru a pyré. Dobře promíchejte tak, aby vznikla hladká hmota bez hrudek. Tu pak nalijte do připravené formy a dejte do trouby. Bábovku pečte zhruba 50–60 minut. Po upečení nechte chvíli vychladnout a poté vyklopte.
Upečenou bábovku můžete polít citronovou nebo čokoládovou polevou a posypat drcenými oříšky.

 


Text: mik; foto: Shutterstock

Další články

Domácí kosmetika pro krásu a zdraví

Domácí kosmetika pro krásu a zdraví

Na podzim a v zimě je důležité věnovat zvláštní péči naší pokožce a vlasům, které mohou trpět v důsledku nízkých teplot, suchého vzduchu a větru. Naštěstí nemusíte utrácet za drahou kosmetiku – mnoho z toho, co potřebujete, najdete přímo ve své kuchyni.

Celý článek