V hlavní roli dýně
Dýňová polévka se zázvorem
- 1 kg očištěné dužiny z dýně
- 2 mrkve
- 2 lžíce másla
- 1 cibule
- 4 stroužky česneku
- kousek čerstvého zázvoru
- 1 lžička kari koření
- 1 l kuřecího nebo zeleninového vývaru
- 150 ml smetany ke šlehání
- sůl
- mletý pepř
- citronová šťáva
Dýni oloupejte, dužinu zbavte zrníček a nakrájejte na kostičky. Mrkev rovněž oloupejte a pokrájejte na kolečka. V kastrolu si rozpusťte máslo, přidejte nakrájenou cibuli a osmahněte ji. Přisypte pokrájenou dýni a mrkev a znovu krátce osmahněte. Na závěr smažení přidejte česnek, nastrouhaný čerstvý zázvor a kari. Zalijte vývarem, osolte, opepřete a vařte pod poklicí na mírném ohni doměkka. Poté polévku rozmixujte, zjemněte smetanou a uveďte opět do varu. Nechte přejít varem a dochuťte solí, mletým pepřem a citronovou šťávou.
Rizoto s dýní a parmazánem
- 1 menší dýně
- olivový olej
- 2 stroužky česneku
- 8 jarních cibulek
- 25 g másla
- 200 g rýže na rizoto
- trochu kmínu
- 1 litr zeleninového vývaru
- sůl
- 50 g nastrouhaného parmazánu.
Předehřejte troubu na 180 stupňů. Dýni oloupejte, zbavte semen, nakrájejte na kostičky, pokapejte olejem a vložte do trouby na 30 minut. Mezitím si na másle osmažte cibulku a česnek, přidejte rýži a kmín. Zalijte vývarem a vařte, podle chuti osolte a vařte, dokud se vývar nevyvaří a rýže nezměkne. Pak přidejte dýni a parmazán.
Špagety s pečenou dýní
- 1 máslová dýně
- 2 stroužky česneku
- 1 lžíce másla
- 2 lžíce olivového oleje
- čerstvě mletý pepř
- sůl
- 25 g parmazánu
- 2 polévková lžíce čerstvé šalvěje
- 350 g špaget
Oloupanou máslovou dýni bez semen a nakrájenou na kostky (asi 1 cm), 1 lžíci nasekané čerstvé nebo sušené šalvěje, nasekané stroužky česneku a olivový olej smíchejte. Směs pečte v horní části předehřáté trouby na 230 °C asi 20 minut, dokud není dýně měkká.
Na rozehřáté máslo přihoďte zbývající 1 lžíci šalvěje a 2–3 minuty smažte na mírném ohni. Špagety uvařte podle návodu na obalu takzvaně „na skus“. Slité, mírně okapané těstoviny dejte na máslo, přidejte upečenou dýni a promíchejte. Před podáváním posypejte strouhaným parmazánem, pepřem a ozdobíme čerstvými větvičkami šalvěje.
Jednoduchá dýňová bábovka
- 4 větší vejce
- 240 ml oleje
- 1 vanilkový cukr nebo vanilkové aroma
- 350 g krupicového cukru
- 425 g dýňového pyré
- 260 g hladké mouky
- 2 lžičky prášku do pečiva
- 1 lžička sody
- 1/4 lžičky soli
- 3/4 lžičky mleté skořice
- 1/4 lžičky mletého zázvoru
- 1/8 lžičky mletého hřebíčku
- hrst sekaných vlašských oříšků nebo čokolády
Předehřejte troubu na 180 °C, vymažte formu na bábovku a vysypte ji polohrubou moukou. V míse šlehejte vejce, olej, vanilkové aroma a cukr asi 2 minuty, nebo dokud směs nenabude a nezesvětlá. Přidejte dýňové pyré a opět prošlehejte. Ve druhé míse smíchejte prosátou mouku, sodu, sůl, prášek do pečiva, koření a nasekané oříšky nebo čokoládu. Takto připravenou sypkou směs vmíchejte do tekuté hmoty z vajec, cukru a pyré. Dobře promíchejte tak, aby vznikla hladká hmota bez hrudek. Tu pak nalijte do připravené formy a dejte do trouby. Bábovku pečte zhruba 50–60 minut. Po upečení nechte chvíli vychladnout a poté vyklopte.
Upečenou bábovku můžete polít citronovou nebo čokoládovou polevou a posypat drcenými oříšky.