V barvách podzimu

Vychutnejte si podzimní úrodu nejen chuťovými buňkami, ale pokochejte se i její jedinečnou zářivou barvou. Vyberte si z naší nabídky vyzkoušených receptů.

Glazovaná dýňová bábovka

  • 3 šálky hladké mouky
  • 2 lžičky prášku do pečiva
  • 1 lžička jedlé sody
  • 1/2 lžičky soli
  • 1 lžička mletého nového koření
  • 1/2 lžičky mletého hřebíčku
  • 3 velká vejce
  • 1 šálek cukru
  • 1/2 šálku javorového sirupu
  • 400 g dýňového pyré
  • 1/2 šálku oleje

Na polevu:

  • 1 šálek cukru moučka
  • 3–4 lžíce pomerančové šťávy

V míse nejprve smíchejte mouku s práškem do pečiva, jedlou sodou a kořením. V jiné velké míse pak vyšlehejte vejce s cukrem a sirupem a pak postupně zašlehejte dýňové pyré a olej. Nakonec do mokré směsi vmíchejte moučnou směs a těsto nalijte do formy na bábovku. Pečte asi 60 minut v troubě předehřáté na 175 °C. Upečenou bábovku nechte vychladnout, vyklopte a poté polijte polevou připravenou z moučkového cukru a pomerančové šťávy.

 


Mrkvovo-dýňová krémová polévka

  • 3 lžíce olivového oleje
  • 1 cibule
  • 3 stroužky česneku
  • 1 šálek dýně nakrájené na kostičky
  • 1 kořenová petržel
  • 3 mrkve
  • 2 a 1/2 šálku zeleninového vývaru
  • 1 lžička provensálského koření
  • 1/2 šálku smetany + k podávání
  • sůl, pepř
  • čerstvé bylinky

Nakrájenou cibuli a česnek orestujte na oleji, přidejte pokrájenou dýni, petržel a mrkev a opékejte ještě asi 5 minut. Přilijte vývar, ochuťte provensálským kořením a vařte 25 minut na mírném plameni. Nechte mírně vychladnout a polévku rozmixujte dohladka. Vmíchejte smetanu a podle chuti osolte a opepřete. Polévku podávejte ozdobenou lžící smetany a nasekanými čerstvými bylinkami.

 


Dýňový hummus

  • 1 malá máslová dýně
  • 2 lžíce olivového oleje
  • 5 lžic sezamové pasty tahini
  • 1 stroužek česneku
  • 1/2 lžičky kajenského pepře
  • 1/2 lžičky soli
  • 2–4 lžíce citronové šťávy
  • nasekaná čerstvá petrželka nebo koriandr
  • opražená sezamová (nebo dýňová ) semínka
  • panenský olivový olej k podávání

Dýni nakrájejte na kostky, rozložte na plech potažený pečicím papírem, pokapejte olivovým olejem a dejte péct na 30 minut do trouby předehřáté na 220 °C. Upečenou dýni rozmixujte, přidejte tahini, česnek, kajenský pepř, sůl a mixujte dohladka. Dochuťte citronovou šťávou, podle potřeby dosolte. Pokud je hummus moc hustý, zřeďte ho troškou vody. Podávejte s pečivem, ozdobený nasekanými bylinkami, sezamovými (nebo dýňovými ) semínky a olivovým olejem.

 


Text: red; foto: Shutterstock

Další články

Boží milosti

Boží milosti

Čím v pondělí odměnit koledníky, samozřejmě kromě krásně malovaných vajec? Usmažte jim křehké a lahodné boží milosti. Vyzkoušejte starý recept z kuchařky po prababičce.

Celý článek

Šlehačkový beránek

Šlehačkový beránek

Nadýchaný vláčný beránek patří k ozdobám velikonočního stolu, tradičně podávaným na Bílou sobotu. Upečte si ho podle osvědčeného receptu, ve kterém nesmí chybět šlehačka.

Celý článek

Romantické menu

Romantické menu

Plánujete připravit své drahé polovičce sváteční večeři? Inspirujte se naším romantickým menu, které je nejen krásné na pohled, ale i plné lákavých chutí a vůní.

Celý článek

Co dělat, když se pes ztratí?

Co dělat, když se pes ztratí?

Ztráta psa je pro každého majitele noční můrou a pro samotného mazlíčka stresující situací. Statistiky ukazují, že více než třetina psů se během svého života ztratí, což je alarmující skutečnost, kterou bychom neměli podceňovat. Jak můžeme tomuto problému předejít a co dělat v situaci, kdy už dojde na nejhorší?

Celý článek