Foto: Shutterstock
K snídani, ke svačině i ke kávě: Kynuté tvarohové koláčky
Budete potřebovat:
Na těsto:
- 250 g hladké mouky
- 20 g droždí
- 60 g másla
- sůl
- 60 g moučkového cukru
- 2 žloutky
- 150 ml mléka
Na tvarohovou náplň:
- 250 g tučného tvarohu
- 1 žloutek
- 80 g moučkového cukru
- 1 lžička vanilkového extraktu
- 1 lžička kukuřičného škrobu
- 10 ml rumu
- 2 g citronové kůry
Na makovou náplň:
- 200 g máku
- 60 ml mléka
- 3 lžíce cukru
- 1 lžíci rumu
- Na drobenku:
- 50 g másla
- 50 g moučkového cukru
- 80 g polohrubé mouky
Postup:
Foto: Shutterstock
Droždí rozmíchejte s cukrem, zalijeme vlažným mlékem, zasypte částí mouky a vytvořte řídké těstíčko. Nechte ho na teplém místě odpočinout.
Když kvásek vzejde, zapracujte do něj ostatní suroviny a vypracujte hladké těsto. Opět ho nechte asi půl hodiny v teple kynout.
Těsto rozdělte na bochánky po 50 g. Jednotlivé kousky těsta pak vyválejte na placičky vysoké asi 1 cm a nechte je nakynout.
Mezitím si připravte náplně. Na tvarohovou náplň smíchejte tvaroh se žloutkem, cukrem, škrobem, vanilkovým extraktem, trochou rumu a citronové kůry.
Umletý mák nasypte do kastrůlku, zalijte mlékem a povařte. Míchejte, dokud směs nezhoustne. Odstavte a vmíchejte cukr a rum.
Do vykynutého koláčku vytlačte tvořítkem (nebo dnem menší skleničky) důlek. Naplňte ho tvarohovou nebo makovou náplní. Okraje koláčku potřete rozšlehaným žloutkem. Poté koláček posypeme drobenkou. Pečte v troubě na 180 °C dozlatova.