Foto: Shutterstock

K snídani, ke svačině i ke kávě: Kynuté tvarohové koláčky

Patří k nejoblíbenějším pochoutkám a pokladům české kuchyně. Chutnají k snídani, svačině, odpolední kávě i jako vítané pohoštění pro návštěvy. Tak proč se nepustit do jejich přípravy?

Budete potřebovat:

Na těsto:

  • 250 g hladké mouky
  • 20 g droždí
  • 60 g másla
  • sůl
  • 60 g moučkového cukru
  • 2 žloutky
  • 150 ml mléka

Na tvarohovou náplň:

  • 250 g tučného tvarohu
  • 1 žloutek
  • 80 g moučkového cukru
  • 1 lžička vanilkového extraktu
  • 1 lžička kukuřičného škrobu
  • 10 ml rumu
  • 2 g citronové kůry

Na makovou náplň:

  • 200 g máku
  • 60 ml mléka
  • 3 lžíce cukru
  • 1 lžíci rumu
  • Na drobenku:
  • 50 g másla
  • 50 g moučkového cukru
  • 80 g polohrubé mouky

Postup:

 

Foto: Shutterstock

Droždí rozmíchejte s cukrem, zalijeme vlažným mlékem, zasypte částí mouky a vytvořte řídké těstíčko. Nechte ho na teplém místě odpočinout.

Když kvásek vzejde, zapracujte do něj ostatní suroviny a vypracujte hladké těsto. Opět ho nechte asi půl hodiny v teple kynout.

Těsto rozdělte na bochánky po 50 g. Jednotlivé kousky těsta pak vyválejte na placičky vysoké asi 1 cm a nechte je nakynout.

Mezitím si připravte náplně. Na tvarohovou náplň smíchejte tvaroh se žloutkem, cukrem, škrobem, vanilkovým extraktem, trochou rumu a citronové kůry.

Umletý mák nasypte do kastrůlku, zalijte mlékem a povařte. Míchejte, dokud směs nezhoustne. Odstavte a vmíchejte cukr a rum.

Do vykynutého koláčku vytlačte tvořítkem (nebo dnem menší skleničky) důlek. Naplňte ho tvarohovou nebo makovou náplní. Okraje koláčku potřete rozšlehaným žloutkem. Poté koláček posypeme drobenkou. Pečte v troubě na 180 °C dozlatova.


Text: red; foto: Shutterstock

Další články