
Třikrát králičí
Králičí stehna na česneku
- 6 králičích stehen
- 10 stroužků česneku
- čerstvý nebo sušený tymián
- 2 menší cibule
- 100 g slaniny
- 2 lžíce másla
- 2 lžíce olivového oleje
- voda nebo vývar na podlití
- sůl
Králičí Stehna umyjte a osušte. Slaninu nakrájejte na špalíčky a těmi stehna prošpikujte. Polovinu česneku prolisujte, přidejte k němu tymián a olej a promíchejte. Směsí maso potřete a nechte minimálně 2 hodiny nebo přes noc odležet. Do pekáčku dejte nahrubo nakrájenou cibuli, máslo, zbytek slaniny a česneku pokrájeného na plátky. Vložte stehna, přidejte snítky tymiánu, podlijte vodou nebo vývarem a přikryté maso pečte při 160 °C asi 2 hodiny. Poté ho odklopte a nechte opéct dozlatova. Během pečení polévejte výpekem, popřípadě podle potřeby podlévejte. Podávejte s vařenými bramborami.

Králík na šalvěji

- 1 králík (nebo 6 králičích stehen)
- sůl a čerstvě mletý pepř
- 2 lžíce hladké mouky
- 100 ml olivového oleje
- 5 snítek šalvěje
- 20 stroužků česneku
- 300 ml suchého bílého vína
Z králíka oddělte stehna, hřbet rozdělte na třetiny. Porce osolte, opepřete a poprašte moukou. Postupně je v širokém litinovém hrnci opečte na 2 lžících oleje dohněda. Vraťte všechno maso do hrnce, přidejte šalvěj, česnek, zbylý olej a víno. Přiklopte, ztlumte oheň na minimum a nechte pomalu bublat 2 až 2 a půl hodiny. Omáčka by měla zhoustnout a maso by mělo odpadávat od kostí. (Králíka můžete i péct v troubě předehřáté na 160 °C asi 3 hodiny). Omáčku podle chuti dosolte a králíka podávejte s bagetou či bramborovou kaší.

Dušený králík

- 1 králík
- 3 lžíce hladké mouky
- sůl a pepř
- olivový olej
- 4 stroužky česneku
- 2 mrkve
- 1 plechovka rajčat
- 1 svazek čerstvého tymiánu
- 4 snítky čerstvého rozmarýnu
- suché bílé víno
Králíka naporcujte, oddělte přední i zadní nohy, hřbet rozsekněte na dvě části. Mouku ochuťte solí a čerstvě mletým pepřem a porce králíka v ní obalte. V litinovém hrnci rozpalte olivový olej a maso opečte ze všech stran dozlatova. Jakmile je králík opečený, přidejte česnek pokrájený na plátky a na kolečka nakrájenou mrkev, přilijte rajčata, tymián a rozmarýn a vše zalijte vínem. Přiklopte a nechte dusit doměkka.