Třikrát králičí

Králičí maso je dietní a snadno stravitelné. Můžete si ho například upéct na česneku nebo podusit na zelenině. Vyberte si z našich vyzkoušených receptů.

Králičí stehna na česneku

  • 6 králičích stehen
  • 10 stroužků česneku
  • čerstvý nebo sušený tymián
  • 2 menší cibule
  • 100 g slaniny
  • 2 lžíce másla
  • 2 lžíce olivového oleje
  • voda nebo vývar na podlití
  • sůl

 

Králičí Stehna umyjte a osušte. Slaninu nakrájejte na špalíčky a těmi stehna prošpikujte. Polovinu česneku prolisujte, přidejte k němu tymián a olej a promíchejte. Směsí maso potřete a nechte minimálně 2 hodiny nebo přes noc odležet. Do pekáčku dejte nahrubo nakrájenou cibuli, máslo, zbytek slaniny a česneku pokrájeného na plátky. Vložte stehna, přidejte snítky tymiánu, podlijte vodou nebo vývarem a přikryté maso pečte při 160 °C asi 2 hodiny. Poté ho odklopte a nechte opéct dozlatova. Během pečení polévejte výpekem, popřípadě podle potřeby podlévejte. Podávejte s vařenými bramborami.

 

 

 


Králík na šalvěji

  • 1 králík (nebo 6 králičích stehen)
  • sůl a čerstvě mletý pepř
  • 2 lžíce hladké mouky
  • 100 ml olivového oleje
  • 5 snítek šalvěje
  • 20 stroužků česneku
  • 300 ml suchého bílého vína
 

Z králíka oddělte stehna, hřbet rozdělte na třetiny. Porce osolte, opepřete a poprašte moukou. Postupně je v širokém litinovém hrnci opečte na 2 lžících oleje dohněda. Vraťte všechno maso do hrnce, přidejte šalvěj, česnek, zbylý olej a víno. Přiklopte, ztlumte oheň na minimum a nechte pomalu bublat 2 až 2 a půl hodiny. Omáčka by měla zhoustnout a maso by mělo odpadávat od kostí. (Králíka můžete i péct v troubě předehřáté na 160 °C asi 3 hodiny). Omáčku podle chuti dosolte a králíka podávejte s bagetou či bramborovou kaší.

 

 

 


Dušený králík

  • 1 králík
  • 3 lžíce hladké mouky
  • sůl a pepř
  • olivový olej
  • 4 stroužky česneku
  • 2 mrkve
  • 1 plechovka rajčat
  • 1 svazek čerstvého tymiánu
  • 4 snítky čerstvého rozmarýnu
  • suché bílé víno

 

Králíka naporcujte, oddělte přední i zadní nohy, hřbet rozsekněte na dvě části. Mouku ochuťte solí a čerstvě mletým pepřem a porce králíka v ní obalte. V litinovém hrnci rozpalte olivový olej a maso opečte ze všech stran dozlatova. Jakmile je králík opečený, přidejte česnek pokrájený na plátky a na kolečka nakrájenou mrkev, přilijte rajčata, tymián a rozmarýn a vše zalijte vínem. Přiklopte a nechte dusit doměkka.

 


Text: red; foto: Shutterstock

Další články

Boží milosti

Boží milosti

Čím v pondělí odměnit koledníky, samozřejmě kromě krásně malovaných vajec? Usmažte jim křehké a lahodné boží milosti. Vyzkoušejte starý recept z kuchařky po prababičce.

Celý článek

Šlehačkový beránek

Šlehačkový beránek

Nadýchaný vláčný beránek patří k ozdobám velikonočního stolu, tradičně podávaným na Bílou sobotu. Upečte si ho podle osvědčeného receptu, ve kterém nesmí chybět šlehačka.

Celý článek

Romantické menu

Romantické menu

Plánujete připravit své drahé polovičce sváteční večeři? Inspirujte se naším romantickým menu, které je nejen krásné na pohled, ale i plné lákavých chutí a vůní.

Celý článek