Tradiční recepty s uzeným
Dušené zelí s klobásou
- 1 cibule
- 2 lžíce olej
- 100 g anglické slaniny
- 500 g vepřového masa
- 1/2 lžičky mletého kmínu
- sůl
- pepř
- 1 lžíce sladké papriky
- 1 kg kysaného zelí
- vývar na podlití
- 2 klobásy
- 1 lžíce rajčatového protlaku
- smetana
- cukr a ocet podle chuti
Cibuli nakrájejte na kostičky a v hrnci orestujte na oleji. Přidejte na kostičky nakrájenou anglickou slaninu a orestujte, vložte na kostky pokrájené vepřové maso, přisypte sůl, kmín a pepř a maso opečte. Posypte sladkou paprikou, vložte pokrájené propláchnuté kysané zelí, zamíchejte, podlijte vývarem (nebo vodou) a nechte dusit. Po chvíli dušení přidejte na kolečka nakrájené klobásy, a ještě chvíli duste. Pak přidejte rajčatový protlak, a nakonec smetanu, a ještě několik minut povařte, dokud není zelí měkké. Nakonec podle potřeby dochuťte cukrem, solí a octem. Podávejte s pečivem.
Hrachová polévka s uzeným masem
- 500 g hrachu
- 1 lžíce oleje
- 1 cibule
- 2 stroužky česneku
- 2 mrkve
- 2 l drůbežího vývaru
- sůl
- pepř
- 300 g uzeného masa
Zapečené těstoviny
- 400 g těstovin penne
- 250 g brokolice
- 250 g uzeného masa
- 1 lžíce oleje
- 1 menší cibule
- 400 ml zeleninového vývaru
- 1 lžička francouzské hořčice
- 200 ml zakysané smetany
- sůl, pepř
- 100 g strouhaného sýra čedar
- hrst jemně sekaných lístků petrželky
- 4 lžíce strouhanky
- 1/2 lžičky provensálských bylinek
Ve velkém hrnci uvařte těstoviny na skus, asi 3 minut před koncem vaření přidejte brokolici rozebranou na růžičky. Uzené maso nakrájejte na kostičky a orestujte na lžíci oleje spolu s nadrobno nakrájenou cibulí. V necelém půl litru vývaru rozšlehejte hořčici a zakysanou smetanu a podle chuti přidejte sůl a pepř. Pomalu přiveďte k varu a vsypte těstoviny, brokolici a polovinu sýra. Prohřejte, a až se sýr rozpustí, přimíchejte nasekané lístky petrželky.
Nechte tři minuty rozehřívat gril v troubě. Těstoviny s omáčkou přesuňte do zapékací mísy, promíchejte s orestovaným masem a cibulí a posypte směsí zbylého sýra a bylinek. Zapékejte na střední mřížce asi tři minuty. Vyjměte z trouby a před podáváním nechte ještě pět minut stát.