Syté a plné energie – kaše a nákypy
Crumble s jablky a brusinkami
Doba přípravy: 80 minut Počet porcí: 6
- 6 jablek
- 2 šálky brusinek
- 3 lžíce hladké mouky
- 2 lžíce třtinového cukru
- 1/2 lžičky skořice
- 1 pomeranč
- 4 lžíce medu
Na posyp:
- 3/4 šálku hladké mouky
- 1/3 šálku ovesných vloček
- 1/3 šálku třtinového cukru
- 1/4 lžičky skořice
- 5 lžic másla
- 1/4 šálku sekaných ořechů
- máslo na vymazání formy
1 Troubu předehřejte na 175 °C. Jablka oloupejte a nakrájejte na plátky, dejte do mísy, přidejte brusinky, mouku, cukr, skořici, kůru z pomeranče, 2 lžíce pomerančové šťávy a med a promíchejte. Na posyp vytvořte drobenku z mouky, ovesných vloček, cukru, skořice, másla a sekaných ořechů.
2 Pekáček nebo koláčovou formu vymažte máslem a rozložte do ní jablkovo-brusinkovou směs. Posypte ji připravenou drobenkou a pečte asi 55–60 minut. Před podáváním nechte mírně vychladnout.
Kokosový rýžový puding s jablky
Doba přípravy: 40 minut Počet porcí: 8
- 1 a 1/2 šálku kulaté rýže
- 3 a 1/2 šálku mléka
- 1 a 1/2 šálku kokosového mléka
- 3/4 šálku cukru
- 4 lžíce strouhaného kokosu
- 1/4 lžičky skořice
- 1/4 lžičky soli
- 1/2 šálku smetany na vaření
Na jablka:
- 2 velká jablka
- 1/2 šálku hnědého cukru
- 4 lžíce másla
1 Do pánve nalijte mléko a kokosové mléko, přidejte cukr, míchejte a zahřejte k varu. Přidejte rýži, snižte teplotu a nechte za občasného míchání vařit 18–20 minut, dokud není rýže měkká. Poté vmíchejte kokos, skořici a sůl a dejte stranou.
2 V jiné pánvi rozpusťte máslo a cukr a míchejte, dokud se cukr nerozpustí a směs nezačne bublat. Přidejte jablka nakrájená na měsíčky a na mírném ohni, za stálého míchání, nechte jablka v karamelu podusit, dokud nezměknou.
3 Před podáváním vmíchejte do rýžové směsi smetanu. Pudink a jablka střídavě navrstvěte do misek a každou porci polijte karamelem.
Ovesná kaše s medem a hruškami
Doba přípravy: 15 minut + přes noc Počet porcí: 8
- 6 vrchovatých lžic ovesných vloček
- 500 ml mléka
- med podle chuti
- hrušky
- mletá skořice
1 Ovesné vločky dejte do misky, zalijte mlékem a nechte je přes noc v lednici nasáknout. Ráno kaši vařte asi 10 minut na mírném ohni. Podle chuti ji oslaďte medem a posypte mletou skořicí.
2 Podávejte s čerstvým ovocem, například hruškami.