Svěží cheesecake s ovocem

Čekáte návštěvu a chcete pro ni připravit něco slavnostního a přitom dobrého a zdravého? Zkuste nepečený cheesecake. S ovocem z vlastní zahrádky ho povýšíte na božskou záležitost.

foto: boruvkovy
Zářivý borůvkový cheesecake

Doba přípravy: 30 minut (+ 120 minut či déle chlazení) * Počet porcí: 8

  • 200 g máslových sušenek (například Bebe)
  • 100 g másla

Na náplň

  • 8 plátků želatiny
  • 600 g sýra žervé (například Lučiny)
  • 300 g borůvek (čerstvých nebo mražených)
  • 1 lžíce citronové šťávy
  • 250 ml smetany ke šlehání
  • 150 g moučkového cukru
  • borůvky na ozdobení

1 Máslové sušenky umelte nebo rozdrťte a promíchejte s rozehřátým máslem. Vzniklou hmotu důkladně napěchujte na dno dortové formy vyložené pečicím papírem. Dejte vychladit do lednice.

2 Plátky želatiny nechte nabobtnat ve studené vodě. Borůvky rozmixujte a propasírujte přes síto. Žervé prošlehejte s borůvkovým pyré a citronovou šťávou. Pak vmíchejte ušlehanou smetanu a oslaďte krém podle chuti.

3 Z želatiny vymačkejte přebytečnou vodu a opatrně ji zahřejte v rendlíku. Když se rozpustí, stáhněte rendlík z plotny a přidejte k želatině 2 vrchovaté lžíce borůvkového krému a dobře rozmíchejte. Vraťte směs s želatinou do mísy s náplní a důkladně vše promíchejte.

4 Borůvkovou náplň vlijte na připravený korpus, urovnejte povrch a dejte minimálně na 2 hodiny chladit, nejlépe však přes noc. Před podáváním dort ozdobte borůvkami.

 

Meruňkový cheesecake s malinami

Doba přípravy: 30 minut (+ 6 hod či déle chlazení) * Počet porcí: 8

  • 1 tenký piškotový dortový korpus

Na náplň

  • 500 g zakysané smetany
  • 150 g krémového sýra (například Philadelphia)
  • 120 g cukru
  • 8 plátků želatiny
  • 1 vanilkový cukr
  • 1 balíček žlutého želé
  • 400 g čerstvých meruněk
  • 50 g čerstvých malin

1 Tenký piškotový korpus vložte do dortové formy. Pokud je větší, okraje seřízněte podle velikosti formy. Asi čtvrtinu pěkných meruněk dejte stranou na zdobení dortu, zbylé vypeckujte, rozmixujte a propasírujte přes síto.

2 Plátkovou želatinu uvařte podle návodu a nechte zchladnout. Poté přidejte kysanou smetanu, vanilkový cukr, krémový sýr, cukr a rozmixované meruňky. Vše vyšlehejte dohladka, nalijte do formy a dejte na 2 hodiny do lednice.

3 Nakonec připravte žluté želé podle návodu a nechte ho trochu zchladnout. Zbylé meruňky vypeckujte a nakrájejte na měsíčky. Poklaďte je spolu s malinami na povrch dortu a zalijte žlutým želé. Dejte do lednice alespoň na 4 hodiny (nebo přes noc) ztuhnout.

 

 

 


Dvoubarevný jahodový cheesecake

Doba přípravy: 30 minut (+ 120 minut či déle chlazení) * Počet porcí: 8

  • 170 g máslových sušenek
  • 70 g másla

Na náplň

  • 8 plátků bílé želatiny
  • 400 g jahod
  • 250 g tvarohu
  • 250 g sýra žervé (například Lučina)
  • 100 g moučkového cukru
  • 400 g smetany ke šlehání
  • 1 vanilkový cukr
  • 1 červená želatina

1 Dno dortové formy vyložte pečicím papírem. Sušenky rozemelte nebo rozdrťte. Máslo rozpusťte a promíchejte se sušenkami. Směs nasypte do dortové formy a dobře ji do ní napěchujte, nejlépe plochým dnem sklenice. Nechte ztuhnout v chladničce.

2 Želatinu dejte do misky, zalijte ji vodou a nechte nabobtnat. Asi 1/3 jahod odložte stranou a zbytek rozmixujte na pyré. Propasírujte ho přes sítko, abyste se zbavili peciček.

3 Vychlazený tvaroh a žervé šlehejte s cukrem 5 minut do pěny, přidejte smetanu a vanilkový cukr a dále šlehejte, dokud nezačne směs tuhnout. Připravený tvarohový krém rozdělte na dvě části.

4 Želatinu zahřejte podle návodu a nechte trochu zchladnout. Polovinu rozmíchejte s jahodovým pyré a přidejte ji k jedné části tvarohového krému – vytvoříte tak růžovou část náplně. Druhou polovinu želatiny zašlehejte do zbylého tvarohového krému – bude tvořit bílou vrstvu.

5 Část odložených jahod překrájejte na poloviny a řeznou stranou dolů je naskládejte na vychlazený sušenkový korpus. Na ně nalijte bílou část tvarohového krému. Povrch zarovnejte dohladka. Na bílou část navrstvěte růžový krém a také uhlaďte. Dejte aspoň na hodinu chladit do lednice.

6 Připravte si červené želé podle návodu na sáčku, nechte trochu zchladnout. (Do připraveného želé můžete rovněž zamíchat rozmixované propasírované jahody.) Nalijte želé na vychlazený krém a dejte dort na další 2 hodiny (nebo přes noc) ztuhnout do lednice. Před podáváním povrch dortu ozdobte překrájenými čerstvými jahodami.

 


Foto: Shutterstock

Další články

Domácí kosmetika pro krásu a zdraví

Domácí kosmetika pro krásu a zdraví

Na podzim a v zimě je důležité věnovat zvláštní péči naší pokožce a vlasům, které mohou trpět v důsledku nízkých teplot, suchého vzduchu a větru. Naštěstí nemusíte utrácet za drahou kosmetiku – mnoho z toho, co potřebujete, najdete přímo ve své kuchyni.

Celý článek