Svěží cheesecake s ovocem

Čekáte návštěvu a chcete pro ni připravit něco slavnostního a přitom dobrého a zdravého? Zkuste nepečený cheesecake. S ovocem z vlastní zahrádky ho povýšíte na božskou záležitost.

foto: boruvkovy
Zářivý borůvkový cheesecake

Doba přípravy: 30 minut (+ 120 minut či déle chlazení) * Počet porcí: 8

  • 200 g máslových sušenek (například Bebe)
  • 100 g másla

Na náplň

  • 8 plátků želatiny
  • 600 g sýra žervé (například Lučiny)
  • 300 g borůvek (čerstvých nebo mražených)
  • 1 lžíce citronové šťávy
  • 250 ml smetany ke šlehání
  • 150 g moučkového cukru
  • borůvky na ozdobení

1 Máslové sušenky umelte nebo rozdrťte a promíchejte s rozehřátým máslem. Vzniklou hmotu důkladně napěchujte na dno dortové formy vyložené pečicím papírem. Dejte vychladit do lednice.

2 Plátky želatiny nechte nabobtnat ve studené vodě. Borůvky rozmixujte a propasírujte přes síto. Žervé prošlehejte s borůvkovým pyré a citronovou šťávou. Pak vmíchejte ušlehanou smetanu a oslaďte krém podle chuti.

3 Z želatiny vymačkejte přebytečnou vodu a opatrně ji zahřejte v rendlíku. Když se rozpustí, stáhněte rendlík z plotny a přidejte k želatině 2 vrchovaté lžíce borůvkového krému a dobře rozmíchejte. Vraťte směs s želatinou do mísy s náplní a důkladně vše promíchejte.

4 Borůvkovou náplň vlijte na připravený korpus, urovnejte povrch a dejte minimálně na 2 hodiny chladit, nejlépe však přes noc. Před podáváním dort ozdobte borůvkami.

 

Meruňkový cheesecake s malinami

Doba přípravy: 30 minut (+ 6 hod či déle chlazení) * Počet porcí: 8

  • 1 tenký piškotový dortový korpus

Na náplň

  • 500 g zakysané smetany
  • 150 g krémového sýra (například Philadelphia)
  • 120 g cukru
  • 8 plátků želatiny
  • 1 vanilkový cukr
  • 1 balíček žlutého želé
  • 400 g čerstvých meruněk
  • 50 g čerstvých malin

1 Tenký piškotový korpus vložte do dortové formy. Pokud je větší, okraje seřízněte podle velikosti formy. Asi čtvrtinu pěkných meruněk dejte stranou na zdobení dortu, zbylé vypeckujte, rozmixujte a propasírujte přes síto.

2 Plátkovou želatinu uvařte podle návodu a nechte zchladnout. Poté přidejte kysanou smetanu, vanilkový cukr, krémový sýr, cukr a rozmixované meruňky. Vše vyšlehejte dohladka, nalijte do formy a dejte na 2 hodiny do lednice.

3 Nakonec připravte žluté želé podle návodu a nechte ho trochu zchladnout. Zbylé meruňky vypeckujte a nakrájejte na měsíčky. Poklaďte je spolu s malinami na povrch dortu a zalijte žlutým želé. Dejte do lednice alespoň na 4 hodiny (nebo přes noc) ztuhnout.

 

 

 


Dvoubarevný jahodový cheesecake

Doba přípravy: 30 minut (+ 120 minut či déle chlazení) * Počet porcí: 8

  • 170 g máslových sušenek
  • 70 g másla

Na náplň

  • 8 plátků bílé želatiny
  • 400 g jahod
  • 250 g tvarohu
  • 250 g sýra žervé (například Lučina)
  • 100 g moučkového cukru
  • 400 g smetany ke šlehání
  • 1 vanilkový cukr
  • 1 červená želatina

1 Dno dortové formy vyložte pečicím papírem. Sušenky rozemelte nebo rozdrťte. Máslo rozpusťte a promíchejte se sušenkami. Směs nasypte do dortové formy a dobře ji do ní napěchujte, nejlépe plochým dnem sklenice. Nechte ztuhnout v chladničce.

2 Želatinu dejte do misky, zalijte ji vodou a nechte nabobtnat. Asi 1/3 jahod odložte stranou a zbytek rozmixujte na pyré. Propasírujte ho přes sítko, abyste se zbavili peciček.

3 Vychlazený tvaroh a žervé šlehejte s cukrem 5 minut do pěny, přidejte smetanu a vanilkový cukr a dále šlehejte, dokud nezačne směs tuhnout. Připravený tvarohový krém rozdělte na dvě části.

4 Želatinu zahřejte podle návodu a nechte trochu zchladnout. Polovinu rozmíchejte s jahodovým pyré a přidejte ji k jedné části tvarohového krému – vytvoříte tak růžovou část náplně. Druhou polovinu želatiny zašlehejte do zbylého tvarohového krému – bude tvořit bílou vrstvu.

5 Část odložených jahod překrájejte na poloviny a řeznou stranou dolů je naskládejte na vychlazený sušenkový korpus. Na ně nalijte bílou část tvarohového krému. Povrch zarovnejte dohladka. Na bílou část navrstvěte růžový krém a také uhlaďte. Dejte aspoň na hodinu chladit do lednice.

6 Připravte si červené želé podle návodu na sáčku, nechte trochu zchladnout. (Do připraveného želé můžete rovněž zamíchat rozmixované propasírované jahody.) Nalijte želé na vychlazený krém a dejte dort na další 2 hodiny (nebo přes noc) ztuhnout do lednice. Před podáváním povrch dortu ozdobte překrájenými čerstvými jahodami.

 


Foto: Shutterstock

Další články

Zajíčci ušáci

Zajíčci ušáci

Užijte si s dětmi velikonoční přípravy a vyrobte si společně vajíčka v podobě roztomilých zajíčků a dalších zvířátek. Inspirujte se naším jednoduchým návodem.

Celý článek

Čisté barvy přírody

Čisté barvy přírody

Rozhodli jste se letos barvit vejce čistě přírodními barvivy? Skvělý nápad! Nejen, že je to šetrné k životnímu prostředí, ale nebudete muset kupovat barvy v drogerii. vystačíte si s tím, co najdete ve spíži. Vyzkoušejte tyto suroviny:

Celý článek

Šlehačkový beránek

Šlehačkový beránek

Nadýchaný vláčný beránek patří k ozdobám velikonočního stolu, tradičně podávaným na Bílou sobotu. Upečte si ho podle osvědčeného receptu, ve kterém nesmí chybět šlehačka.

Celý článek

Romantické menu

Romantické menu

Plánujete připravit své drahé polovičce sváteční večeři? Inspirujte se naším romantickým menu, které je nejen krásné na pohled, ale i plné lákavých chutí a vůní.

Celý článek