Švestkové mlsání
Tartaletky se švestkami
- 1 balíček listového těsta
- máslo na vymazání
- švestky
- cukr krystal
- mletá skořice
- 2 žloutky
Listové těsto rozválejte, vykrajujte z něj kolečka a vkládejte je do formiček na tartaletky vymazaných máslem. Každou tartaletku poklaďte švestkami nakrájenými na osminky a posypte krystalovým cukrem smíchaným se skořicí. Okraje těsta potřete rozšlehaným žloutkem. Pečte v troubě předehřáté na 180 °C dozlatova.
Obrácený švestkový koláč
- 2 lžíce másla + 2 lžíce cukru
- švestky
- 350 g hladké mouky
- 1 kypřicí prášek do pečiva
- 1 lžička mleté skořice
- 1/2 lžičky soli
- 1/4 lžičky muškátového oříšku
- 120 g másla
- 120 g cukru krupice
- 1 lžíce vanilkového extraktu
- 3 žloutky
- 120 ml zakysané smetany
Dortovou formu vyložte pečicím papírem. Na dno nalijte 2 lžíce rozpuštěného másla a posypte ho cukrem. Půlené švestky dejte těsně vedle sebe řezem dolů na máslo s cukrem. Smíchejte mouku, kypřicí prášek a koření. Vyšlehejte máslo s cukrem a vanilkovým extraktem a postupně do něj zašlehejte žloutky. Vmíchejte suchou směs a zakysanou smetanu. Těsto rozprostřete na připravené švestky. Pečte na 180 °C asi 60 minut dozlatova. Nechte chvilku vychladnout a pak koláč převraťte švestkami nahoru.
Kynutý koláč se švestkami
- 1 kostka droždí
- 250 ml mléka
- 65 g cukru
- 500 g hladké mouky
- špetka soli
- 125 g másla
- 2 žloutky
- 2 kg švestek
Droždí rozdrobte v trošce vlažného mléka, přidejte lžíci cukru a lžíci mouky a nechte vzejít kvásek. Zbytek mléka smíchejte s rozpuštěným máslem a žloutky. K mouce s cukrem a špetkou soli přidejte kvásek a mléčnou směs a vypracujte hladké nelepivé těsto. Dejte ho asi na půl hodiny kynout. Poté jej trochu prohněťte, rozprostřete na plech a nechte ještě asi půl hodiny kynout. Pak ho hustě poklaďte osminkami švestek řezem nahoru. Pečte v troubě předehřáté na 170 °C asi 30 minut dozlatova.