Sváteční recepty

Jarní svátky se neobejdou bez jídel z čerstvé zeleniny a vajec. Vhod přijdou i zdravé saláty a originální jednohubky.

Čočkový salát s vejcem

Doba přípravy: 15 minut

Počet porcí: 4

  • 500 g uvařené čočky
  • 4 lžíce olivového oleje
  • 1 červená cibule
  • 2 červené papriky
  • 2 lžíce vinného octa
  • cukr
  • sůl, pepř
  • 4 vařená vejce

 

1 Uvařenou čočku dejte do misky, vmíchejte olej, přidejte cibuli nakrájenou na tenká kolečka a pokrájenou papriku.

2 Na zálivku prošlehejte ocet, cukr, sůl a pepř s trochou vody a vmíchejte do čočky. Podávejte s natvrdo uvařeným vejcem.

 

 

 

Jednohubky s lehkou vajíčkovou pomazánkou

Doba přípravy: 20 minut

Počet porcí: 4

  • 4 natvrdo uvařená vejce
  • 2 lžíce krémového sýra
  • 1 lžíce smetanového jogurtu
  • 1 lžička dijonské hořčice
  • sůl, pepř
  • čerstvé ředkvičky
  • salátová okurka
  • toustový chléb
  • řeřichové výhonky

 

1 Natvrdo uvařená vejce oloupejte a nakrájejte na kousky. Dejte je do misky a promíchejte s čerstvým krémovým sýrem, smetanovým jogurtem, dijonskou hořčicí, solí a pepřem.

2 Pomazánku mažte na čtverečky toustového chleba, poklaďte je kolečky čerstvých ředkviček a salátové okurky a posypte řeřichovými výhonky.

 

 

 

Veselý salát se zajíčky

Doba přípravy: 20 minut

Počet porcí: 4

  • 2 hlávkové saláty
  • čerstvý polníček
  • 4 silnější mrkve
  • sůl
  • 2 lžíce cukru
  • 2 lžíce octa
  • 400 ml vody

 

1 Opraný hlávkový salát natrhejte na menší kousky a dejte je do mísy spolu s čerstvým polníčkem. Mrkve očistěte a nakrájejte na plátky. Ostrým nožíkem z nich podle obrázku vykrájejte siluety zajíčků.

2 V horké vodě rozmíchejte cukr a ocet a podle chuti zálivku osolte. Nechte nálev vychladnout. Pak ho nalijte do salátu, promíchejte, rozdělte do misek a každou ozdobte mrkvovými zajíčky.

 

 

 

Toasty s vejcem

Doba přípravy: 25 minut

  • toustový chléb
  • čerstvý krémový sýr
  • čerstvé ředkvičky
  • salátová okurka
  • natvrdo vařená vejce
  • čerstvý polníček

 

1 Toustový chléb nasucho opečte v topinkovači nebo na grilovací či obyčejné pánvi.

2 Opečené tousty namažte krémovým sýrem a poklaďte plátky ředkviček a salátové okurky. Dozdobte je plátky natvrdo uvařených vajec a čerstvým polníčkem.

 


Foto: Shutterstock

Další články

Boží milosti

Boží milosti

Čím v pondělí odměnit koledníky, samozřejmě kromě krásně malovaných vajec? Usmažte jim křehké a lahodné boží milosti. Vyzkoušejte starý recept z kuchařky po prababičce.

Celý článek

Šlehačkový beránek

Šlehačkový beránek

Nadýchaný vláčný beránek patří k ozdobám velikonočního stolu, tradičně podávaným na Bílou sobotu. Upečte si ho podle osvědčeného receptu, ve kterém nesmí chybět šlehačka.

Celý článek

Romantické menu

Romantické menu

Plánujete připravit své drahé polovičce sváteční večeři? Inspirujte se naším romantickým menu, které je nejen krásné na pohled, ale i plné lákavých chutí a vůní.

Celý článek