
Sváteční recepty
Čočkový salát s vejcem
Doba přípravy: 15 minut
Počet porcí: 4
- 500 g uvařené čočky
- 4 lžíce olivového oleje
- 1 červená cibule
- 2 červené papriky
- 2 lžíce vinného octa
- cukr
- sůl, pepř
- 4 vařená vejce
1 Uvařenou čočku dejte do misky, vmíchejte olej, přidejte cibuli nakrájenou na tenká kolečka a pokrájenou papriku.
2 Na zálivku prošlehejte ocet, cukr, sůl a pepř s trochou vody a vmíchejte do čočky. Podávejte s natvrdo uvařeným vejcem.

Jednohubky s lehkou vajíčkovou pomazánkou
Doba přípravy: 20 minut
Počet porcí: 4
- 4 natvrdo uvařená vejce
- 2 lžíce krémového sýra
- 1 lžíce smetanového jogurtu
- 1 lžička dijonské hořčice
- sůl, pepř
- čerstvé ředkvičky
- salátová okurka
- toustový chléb
- řeřichové výhonky
1 Natvrdo uvařená vejce oloupejte a nakrájejte na kousky. Dejte je do misky a promíchejte s čerstvým krémovým sýrem, smetanovým jogurtem, dijonskou hořčicí, solí a pepřem.
2 Pomazánku mažte na čtverečky toustového chleba, poklaďte je kolečky čerstvých ředkviček a salátové okurky a posypte řeřichovými výhonky.

Veselý salát se zajíčky
Doba přípravy: 20 minut
Počet porcí: 4
- 2 hlávkové saláty
- čerstvý polníček
- 4 silnější mrkve
- sůl
- 2 lžíce cukru
- 2 lžíce octa
- 400 ml vody
1 Opraný hlávkový salát natrhejte na menší kousky a dejte je do mísy spolu s čerstvým polníčkem. Mrkve očistěte a nakrájejte na plátky. Ostrým nožíkem z nich podle obrázku vykrájejte siluety zajíčků.
2 V horké vodě rozmíchejte cukr a ocet a podle chuti zálivku osolte. Nechte nálev vychladnout. Pak ho nalijte do salátu, promíchejte, rozdělte do misek a každou ozdobte mrkvovými zajíčky.

Toasty s vejcem
Doba přípravy: 25 minut
- toustový chléb
- čerstvý krémový sýr
- čerstvé ředkvičky
- salátová okurka
- natvrdo vařená vejce
- čerstvý polníček
1 Toustový chléb nasucho opečte v topinkovači nebo na grilovací či obyčejné pánvi.
2 Opečené tousty namažte krémovým sýrem a poklaďte plátky ředkviček a salátové okurky. Dozdobte je plátky natvrdo uvařených vajec a čerstvým polníčkem.