Sváteční pečení
Velikonoční mazanec
- 30 g droždí
- 200 ml mléka
- 450 g polohrubé mouky
- 100 g cukru
- 3 žloutky
- 100 g másla
- sůl
- rozinky
- citronová kůra
- mandlové lupínky
- vejce na potření
Z droždí, trochy vlažného mléka, lžičky mouky a cukru připravte kvásek a nechte ho vzejít. Nalijte ho do mísy s moukou, přilijte žloutky rozkvedlané ve zbytku mléka a rozpuštěné máslo, osolte, vsypte rozinky a trochu nastrouhané citronové kůry a zadělejte vláčné nelepivé těsto. Nechte ho na teplém místě dvě hodiny kynout a potom vytvarujte dva stejně velké bochánky. Na plechu potaženém pečicím papírem je nechte kynout ještě 15 minut. Pak je potřete rozšlehaným vejcem, nůžkami na nich nastřihněte kříž, posypte je mandlovými lupínky a pečte asi 30 minut v troubě vyhřáté na 180 °C.
Tradiční jidáše
- sůl
- 2 vejce
- 100 g másla
- 250 ml mléka
- citronová kůra
- 35 g droždí
- 3 lžíce cukru
- 1 vanilkový cukr
- 500 g polohrubé mouky
- vejce na potření
- rozinky a mandlové lupínky na dozdobení
Z části vlažného mléka, lžičky cukru, trošky mouky a rozdrobeného droždí rozmíchejte kvásek a nechte ho vzejít. Do mísy nalijte zbytek mléka, přilijte rozpuštěné máslo, vmíchejte cukr a vanilkový cukr, vzešlý kvásek, nastrouhanou citronovou kůru a špetku soli a vmíchejte mouku. Zadělejte vláčné těsto a nechte ho poprášené moukou pod utěrkou na teplém místě asi 45 minut kynout. Pak ho přendejte na vál poprášený moukou. Odkrajujte z něj kousky, uválejte do válečku a libovolně tvarujte. Hotové jidáše nechte ještě 15 minut kynout. Pak je skládejte na plech s pečicím papírem, potřete rozšlehaným vejcem a podle libosti dozdobte rozinkami nebo mandlovými plátky. Vložte je do trouby vyhřáté na 180 °C a pečte asi 20 minut dozlatova.