Šup s tím do skleničky!
Pestrý chia pudding
Doba přípravy: 30 minut (+ přes noc) * Počet porcí: 6–8
Na základní vrstvu:
- 1 šálek mléka (kravské nebo sójové, kokosové, mandlové apod.)
- 4 lžíce chia semínek
- 2 lžíce medu (javorového sirupu, datlového sirupu apod.)
Na bílou vrstvu:
- 120 ml mléka
- 1 banán
- 2 lžíce medu
- ¼ sáčku želatinového ztužovače za studena
Na žlutou vrstvu:
- 120 ml mléka
- 4 zralé meruňky
- 2 lžíce medu
- ¼ sáčku želatinového ztužovače za studena
Na růžovou vrstvu:
- 4–5 jahod
- 6–8 malin
- 1 banán
- 2 lžíce medu
Na ozdobení:
- čerstvé jahody, maliny, borůvky, kiwi a další ovoce podle chuti
2 Na bílou vrstvu – banán rozmixujte a smíchejte s medem a mlékem. Želatinový ztužovač nasypte do misky s troškou vody (podle návodu na sáčku) a metličkou asi půl minuty ručně šlehejte. Pak přidejte banánovou směs a dobře prošlehejte.
3 Na žlutou vrstvu – vypeckované meruňky rozmixujte, smíchejte s mlékem a medem a dále postupujte jako u bílé vrstvy.
4 Na růžovou vrstvu – jahody, maliny a banán rozmixujte, přidejte med a dobře směs promíchejte.
5 Ve skleničkách střídavě vrstvěte připravený chia pudink s čerstvým ovocem a barevnými vrstvami podle chuti. Vršek nazdobte čerstvým ovocem. Před podáváním nechte vychladit a ztuhnout v lednici.
Skvělá chia semínka
Obsahují hodně vlákniny, velké množství nenasycených mastných omega-3 kyselin, jsou bohatým zdrojem bílkovin, vápníku, železa, vitaminů skupiny B či vitaminů A, C a E. Semínka jsou schopna navázat vodu až do dvanáctinásobku svého objemu. Tím vytvoří hustý gel, který působí pozitivně na trávení.
Domácí müsli s jogurtem a ovocem
Doba přípravy: 20 minut * Počet porcí: 4
- 300 g selského jogurtu
- čerstvé ovoce podle chuti (jahody, maliny, borůvky apod.)
- 2 lžíce medu
Na müsli:
- 200 g ovesných vloček
- hrst vlašských ořechů
- hrst lískových oříšků
- hrst loupaných mandlí
- 1 lžíce másla
- 2 lžíce medu
1 Ořechy a mandle nasekejte na kousky. Ovesné vločky nasucho opražte na pánvi, dokud nezačnou mírně zlátnout. Přidejte lžíci másla, mandle i ořechy a společně trochu osmahněte. Pak vmíchejte asi 2 lžíce medu, promíchejte, odstavte a nechte vychladnout.
2 Selský jogurt promíchejte s medem. Do skleniček nasypte vrstvu domácího müsli, přidejte vrstvu medového jogurtu, navrch naskládejte čerstvé ovoce a svačinka je hotová!
Panna cotta s borůvkovým želé
Doba přípravy: 45 minut (+ 4 + 3 hod chlazení) * Počet porcí: 4
- 2 rovné lžičky práškové želatiny
- 500 ml smetany ke šlehání
- 50 g vanilkového cukru
Na želé:
- 150 g borůvek
- 150 ml vody
- 2 vrchovaté lžíce cukru
- 2 rovné lžičky práškové želatiny
1 Želatinu smíchejte se 2 lžícemi vody a nechte asi 5 minut nabobtnat. Smetanu vlijte do kastrůlku, přidejte vanilkový cukr a za občasného míchání přiveďte k varu. Odstavte, přidejte želatinu a pečlivě ji rozmíchejte. Směs přeceďte, aby v ní nebyly žmolky, a nalijte do skleniček. Nechte aspoň 4 hodiny vychladit.
2 Potom si připravte borůvkové želé – želatinu smíchejte se 3 lžícemi studené vody a nechte nabobtnat. Borůvky rozmačkejte, vložte je společně s vodou a cukrem do kastrůlku, přiveďte k varu a zvolna vařte asi 5 minut. Poté odstavte, rozmixujte, přidejte nabobtnalou želatinu, pečlivě rozmíchejte a ještě horké přeceďte přes sítko, aby bylo želé čiré.
3 Hotové želé nalijte na připravenou panna cottu. Nechte aspoň 3 hodiny ztuhnout. Před podáváním ozdobte čerstvými borůvkami.
Malinový krém s mascarpone
Doba přípravy: 20 minut (+ 60 minut chlazení) * Počet porcí: 4
- 250 g mascarpone
- 200 ml smetany ke šlehání
- 300 g malin
- 3–4 lžíce cukru
1 Asi třetinu malin dejte stranou, zbylé dvě třetiny rozmixujte a propasírujte přes sítko. Malinové pyré utřete s cukrem, dokud se nerozpustí. Poté ho vmíchejte do mascarpone a dobře prošlehejte.
2 Smetanu ušlehejte s cukrem a šlehačku dobře vmíchejte do malinové směsi. Malinovým krémem naplňte skleničky a dejte aspoň na hodinu vychladit do lednice.
3 Před podáváním dezert nazdobte zbylými čerstvými malinami.